2013. máj 17.

F1 Lotus: Ha egy fociválogatott játékosai lassúak, még nem csökkentik a pálya méretét

írta: FormaNet
F1 Lotus: Ha egy fociválogatott játékosai lassúak, még nem csökkentik a pálya méretét

A nemrégiben a Pirelli által bejelentett változások nem mindenki számára jelentenek egyértelműen jó döntést. Vannak istállók, ahol úgy gondolják, rengeteg munka vész kárba azzal, hogy az abroncsok változtatása miatt megváltozhat az autó menettulajdonsága, melyet az első négy futamon használt gumikhoz alakítottak ki. Így gondolják ezt a Lotusnál is, de természetesen készen állnak az új kihívásra is. A csapatfőnök Eric Boullier az istálló hivatalos honlapján válaszolt, az elmúlt időszakban számtalan megvilágításban felvetett témával kapcsolatban.

Lotus-F1.jpg

Rengeteget beszélnek mostanában az abroncsokról, nemrég pedig a Pirelli be is jelentette az újabb változtatásokat. Hogyan hatnak majd ezek a változások a csapatra?

Eric Boullier: Nem sok olyan sportot tudok, ahol alapvető változtatások történnek a szezon közben. Képzeljünk csak el egy labdarúgó válogatottat, ahol a játékosok nem tudnak olyan gyorsan futni, mint az ellenfél játékosai, és ezért félidőben megváltoztatnák a pálya méretét. Ezek a változtatások kissé frusztrálóak, és remélem, nem lesznek túl extrémek. Egyértelmű, hogy a Pirelli nehéz helyzetben találta magát, és néhány oldalról nyomás alatt van. Tavaly, amikor már a 2013-as autót terveztük, minden csapatot ellátott információkkal a Pirelli annak érdekében, hogy a lehető legjobb munkát tudjuk elvégezni az alvázzal, hogy a lehető legjobb módon kiaknázzuk a gumik tulajdonságait. Néhány kísérleti abroncsot is kipróbálhattunk, hogy megbizonyosodjunk fejlesztéseink helyes irányáról. Mint minden szezonban, néhány csapat jobb munkát végzett ezen a területen, és néhány pilóta jobban tud alkalmazkodni a változásokhoz. Bosszantó, amikor a gumik tulajdonságainak - melyek mindenki számára azonosak - figyelembevételével megszületik egy autó azért, hogy aztán a szezon közepén változtassanak rajta. Persze vannak tehetséges tervezők és mérnökök, akik kétszer keményebben dolgoznak majd azon, hogy a legversenyképesebb módon alkalmazkodjunk a módosításokhoz.

Relax napszemüveg

Tavaly a csapat Monacóban ünnepelte fennállásának 500. nagydíját. Hogyan értékelné a második 500 első versenyeit?

EB: Mivel a tavaly monacói futam óta már 12 dobogós helyezést értünk el, köztük két győzelmet – tavaly Abu Dzabiban illetve idén Ausztráliában -, így nagyon jó munkát végeztünk. Mint ahogy az autóversenyzésben általában lenni szokott, nem vagyunk teljesen elégedettek. Versenyeket és bajnokságot akarunk nyerni, így természetesen erre törekszünk.

Barcelonában Romain Grosjean számára elég rövidre sikerült a verseny. Hogyan biztosítják, hogy ez ne történjen meg újra?

EB: Frusztráló volt Romain és az egész csapat számára. Egy Formula-1-es autó nagyon sok komponensből áll, és hébe-hóba történnek hibák annak ellenére is, hogy mindig mindent ellenőrzünk. A technikai csapat azonnal intézkedett, megtalálták a problémát, és Monacótól egy átalakított, új alkatrész érkezik.

Kiminek nagyjából tökéletes versenye volt?

EB: Egyértelmű, hogy Kimi jelenleg nagyon jól vezet, és az autónk képes következetesen erős teljesítményt nyújtani. Vannak területek, ahol nyilván még szeretnénk javulni, de van egy nagyon erős alapunk, ami minden eddig pályán jól működött ebben a szezonban, így Monacóra is ugyanolyan bizakodóak vagyunk.

000 facebook_banner.jpg

Hogyan reagálta le a csapat a műszaki részlege a bekövetkező változásokat?

EB: Nagyon erős technikai részlegünk van, számtalan emberrel. Az is jól szemlélteti Enstone adottságainak erejét, hogy házon belül léptettük elő Nick Chestert, aki egy ideje már nálunk dolgozik, és aki elfogadta jelenlegi új szerepét. Számtalan frissítés érkezett már eddig is az E21-hez, mint ahogy reagálni fogunk a további kihívásokra is, mint a közelgő abroncsváltozások. Magabiztosak vagyunk abban a tekintetben, hogy képesek vagyunk fenntartani a teljesítményünket, és az autó ez évi fejlesztéseit, miközben ugyan ebben az időszakban már fejlesztjük a rendkívül izgalmas új autót is, mely a 2014.-es szabályok szerint készül.

Mik a csapat további célkitűzései?

EB: Az nagyon jó, hogy következetesen teljesítünk, de mohók vagyunk, és ennél többet szeretnénk. Ki vagyunk éhezve arra, hogy még több pontot szerezzünk, és minden versenyen harcolni akarunk ezért.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus pirelli forma1 motorsport autosport eric boullier formula-1