2013. máj 29.

F1 Prost nem bánja, ha Vettellel kell osztoznia

írta: FormaNet
F1 Prost nem bánja, ha Vettellel kell osztoznia

Miután a Monacói Nagydíjon sem Kimi Räikkönen, sem pedig Fernando Alonso nem tudott nagyot alakítani, így a második helyen célba érő Sebastian Vettel 21-, ill. 29 ponttal növelte előnyét két riválisával szemben a bajnoki tabella élén. Korai lenne még a szezon végeredményét megjósolni, ugyanakkor a jelenlegi állás szerint a német negyedik vb címe felé menetel, azaz akár már idén beérheti a világ egyetlen egy négyszeres Formula-1-es világbajnokát, Alain Prostot. A francia legenda nem bánja, ha ketten lesznek ebben a statisztikában, mivel nem egy rekordot veszít el, csak egy harmadik helyen osztozik.

alain prost.jpg

 

Jelenleg a széria történelmében egyetlen egy ember van, aki négyszeres világbajnoknak mondhatja magát, ő pedig nem más, mint a McLarennel majd a Williamsszel is bajnoki címet szerző Alain Prost. Az 58 esztendős legenda tisztában van azzal, hogy a jelenlegi mezőny egyik legtehetségesebb pilótája, Sebastian Vettel hamarosan felülírhatja ezt az egyedi statisztikát, meglehet, hogy már ennek a szezonnak a végén.

„Mindig is azt mondtam magamnak, hogy azokat a dolgokat, amiket meg lehet változtatni, azt meg kell változtatni, amikre pedig nincs ráhatásod, azok miatt felesleges aggódni. Mit tudnék csinálni ezzel? Valószínűleg egy nap majd beér engem” – nyilatkozta a francia legenda, ugyanakkor elismerte, hogy anno bizony kissé fájdalmasan érintette, amikor Michael Schumacher túlszárnyalta a futamgyőztesek statisztikájában.

„Amikor a legtöbb nagydíj győzelem rekordját elveszítettem Michael Schumacherrel szemben, az más volt. Nem voltam boldog miatta, hiszen ha az élen vagy, szeretnél ott is maradni. De így, hogy Formula-1 történelmének a második, harmadik vagy negyedik legsikeresebb versenyzője vagyok, semmi sem fog megváltozni.”

Prost szerint sok hasonlóság van közte és a 25 esztendős Red Bull bajnok között, és eddig még semmiféle komoly gyengeséget nem fedezett fel Vettelben.

„Az elmúlt években mindig azt mondták, hogy ő csak az élről tud versenyt nyerni. Nos, mindezt megcáfolta a tavalyi szezonban. Tavaly nyáron, amikor Fernando Alonso jóval előtte volt a bajnokságban, akkor beszéltem vele, és azt kérdeztem tőle, ’meg tudod-e csinálni’? Ő pedig azt válaszolta, hogy ’igen, ez egyértelmű’. Ez a fajta meggyőződés teszi őt nagy versenyzővé.

Arctica sportnapszemüveg

A francia ex F1-es versenyző jól tudja, mit jelent egy csapattárssal rivalizálni, éppen ezért elismerte, hogy Vettel és Webber nem éppen ideális kapcsolata megtörheti a regnáló bajnok lendületét, és ez akár egy bajnoki címbe is kerülhet.

„Igen, ez megtörténhet. 1990-ben én is elvesztettem a címet Nigel Mansell mellett. Ez nagyon gyorsan megtörténhet.”

Minden bizonnyal a két red bullos pilóta kapcsolatának megromlása miatt sűrűsödnek azok a pletykák, melyek szerint az energiaitalosok Vettel jó barátját, Kimi Räikkönent szeretnék megszerezni a következő évre.

„Vajon ha a világbajnoki címért harcoltok, akkor is jó barátod marad a csapattársad? Én éppen az ellenkezőjét tapasztaltam”- vélekedett az ügyről Prost.

000 facebook_banner.jpg

A négyszeres világbajnok természetesen a Pirelli gumik körül kialakult helyzetet is kommentálta, mégpedig abban a kérdésben, hogy az olasz márka Kanadától valószínűleg némi módosítást hajt végre idei abroncsain.

„Három lehetőség van. Az egyik, hogy biztonsági okok miatt változtatnak, és ebben az esetben a döntés teljesen korrekt. A másik, hogy a jövőben két-három bokszkiállás legyen, ne pedig négy, ami szintén úgy gondolok, hogy jó lenne, mert úgy a futam már nagyon zavaró tud lenni. A harmadik lehetőség, hogy valamiféle külső nyomás hatására történt a döntés, ez viszont katasztrófa lenne. Nem tudom melyik a valódi ok, de a háromból kettő alternatíva pozitív, ez pedig nem olyan rossz statisztika”- viccelte el a dolgot Prost, ám komolyra fordítva a szót, természetesen úgy véli, hogy nem fair, ha a változás a Mercedesnek és a Red Bullnak pozitív lesz, miközben a Lotusnak és a Ferrarinak fájdalmas, de szerinte az erőviszonyokban nem hoz majd ekkora átrendeződést a Pirelli változtatása.

„Tudom, hogy nem lenne igazságos, de azt hiszem, hogy nem lesz akkora változás. A Lotus és a Ferrari nem fogja elveszíteni jelenlegi előnyét emiatt.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel alain prost formula-1