2013. jún 01.

F1 Räikkönen a Pérez ügyön már átlépett, de Kanadáról is vannak fájó emlékei

írta: FormaNet
F1 Räikkönen a Pérez ügyön már átlépett, de Kanadáról is vannak fájó emlékei

A legutóbbi versenyhétvégén, Monacóban Sergio Pérez igencsak magára haragította Kimi Räikkönent, ám a Lotus finn bajnoka mára továbblépett az ügyön, és jelenleg csakis a jövő heti Kanadai Nagydíjra koncentrál, ahol a múltban volt már sikeres és igen szerencsétlen is. 

kimi-pérez - monaco.JPG

A Formula-1 történelmének 60. Monacói Nagydíján Sergio Pérez agresszív menetelése volt az egyik legizgalmasabb momentum, de Lotus F1 Team versenyzőjét, Kimi Räikkönent finoman szólva sem nyűgözte le a mclarenes ámokfutása. A finn egy ötödik helyet veszített el a mexikóval történő ütközés következményeként, így 10 helyett mindössze egyetlen egy ponttal gyarapította „számláját” a bajnoki összetettben. Az egyébként nyugodt vérmérsékletű Jégembernél elszakadt a cérna, és már a verseny során leidiótázta vakmerő riválisát, majd később, a leintést követően sem csillapodtak a kedélyek.

„Nem hittem, hogy Pérez ilyen hülye. Lehet, hogy valakinek jól pofán kellene végre vágnia” – mérgelődött pár nappal ezelőtt Räikkönen, aki mostanra már csak egy távoli emléknek nevezte a történteket, és a legutóbbi versenyhétvégét.  

Relax napszemüveg

„Senki sem akar egy másik versenyző ilyen manővere miatt pontokat veszíteni, de annak a versenynek már vége. Monaco már csak egy távoli emlék, most pedig teljesen készen állok Kanadára. Egyértelműen volt egy rossz eredményünk, ezt mindenki láthatta, de lehetett volna ennél is rosszabb, és nyilván lehetett volna jobb is. Egy pontot azért sikerült összehoznunk, így legalább kaptunk valamit egy stabil ötödik hely elvesztése után, persze ez nem nagy vigasz” – fogalmazott a 33 esztendős világbajnok.

„Az autó jól működött az időmérőn és a futamon is, és mivel ez egy nehéz pálya volt számunkra, így a kocsi nagyjából azt hozta, amit vártunk tőle. Még mindig hiányzik egy kis sebesség a kvalifikáción, de a versenytempó jó volt, csak ezt nem lehet megmutatni, amikor beragadsz egy lassabb autó mögé, ahogy ezt Monacóban is láthattuk. Amikor a bokszkiállás után tiszta volt előttem a levegő, csak akkor láttam igazán, hogy mennyire is gyors az autónk. Sokat veszítettünk Monacóban, de ezzel még nincs vége. Még mindig csak a szezon elején járunk, és 21 pontos lemaradás az nem túl sok, különösen, ha valamikor majd Sebastiannak (Vettel) is lesz egy rossz hétvégéje” – összegezte bajnoki kilátásait Räikkönen.

Ami a következő megmérettetést illeti, Räikkönen eddigi 20 F1-es győzelméből egyet Kanadában ünnepelhetett, még 2005-ben a McLaren pilótájaként, mindemellett azért vannak nem ennyire örömteli emlékei is a montreáli pályáról. 2008-ban  egy Ferrariban ülve dobogós helyen autózott mindaddig, míg a bokszutcában Lewis Hamilton ki nem ütötte a versenyből. Tavaly a Lotusszal Kimi a 12. helyről vághatott neki a 70 körös Kanadai Nagydíjnak, és végül a négy pontot érő nyolcadik helyen szelte át a célvonalat.

„Nyertem már Kanadában, ami elég jó dolog, de tapasztaltam már visszaesést is” – mondta a csapat futamelőzetesében Räikkönen.

„Sokszor eléggé lutri, mivel sok dolog van, ami hatással lehet a versenyre. Az időjárás is elég változékony, olykor a gumik vagy a pálya nem túl jó, néha sok biztonsági autós fázis van, néha pedig egy versenyző beléd száll hátulról, amikor a piros lámpánál várakozol. Ami magát a helyszínt illeti, mindig is szerettem Montreált. Az egyik legszebb város a szezonban, ahová ellátogatunk.”

000 facebook_banner.jpg

 Hogy mire van szükség egy jó eredményhez?

„Egy jó autóra, és - ahogy a többi pályán is - jó beállításokra. Jól kiegyensúlyozott alvázra, egy közepes leszorítóerős konfigurációra, és figyelnünk kell arra, hogy ne fékezzünk túl keményen. Ez egy fékezés-gyorsítás jellegű pálya, amit nagyon élvezek. Az időmérő – mint mindenhol – itt is fontos lesz, de nem annyira, mint Monacóban. Nem könnyű rajta előzni, de azért van egy-két hely, ahol meg lehet próbálni.”

sergio perez - mona.JPGA monacói incidensek főszereplője, Sergio Pérez továbbra is úgy véli, hogy tisztességesen versenyzett, és a McLaren kanadai futamelőzeteséből úgy tűnik, a következő hétvégén sem akar lemondani harci kedvéről.

„Lehet, hogy eredmény szempontjából túl sokat nem tudtam felmutatni Monacóban, de az egy újabb pozitív futam volt számomra. Egész hétvégén erősebb volt a tempónk, és úgy érzem, hogy keményen és tisztességesen versenyeztem. A nehezebb utat választottam a pozíciószerzésre – versenyeztem érte a pályán”- vélekedett Pérez.

„A kanadai egy olyan verseny, amit szeretek. Tavaly dobogós lettem ott, és úgy érzem, hogy a csapat minden futamra több teljesítményt tud kipréselni az autóból. Azt hiszem jó hétvégénk lesz, ráadásul ez egy olyan helyszín, ami jutalmazza a harcos szellemet, hiszen sokszor nagyon kiszámíthatatlan.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 perez raikkonen monaco formula-1