2013. jún 04.

F1 Räikkönen: Rekordok jönnek-mennek, de a bajnoki címet már senki nem veszi el tőlem

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: Rekordok jönnek-mennek, de a bajnoki címet már senki nem veszi el tőlem

Kimi Räikkönen tavalyi visszatérése óta minden egyes nagydíjon megláthatta a kockás zászlót, és ami még inkább figyelemreméltó, a finn bajnok ezalatt az idő alatt mindössze egy alkalommal, a 2012-es kínai versenyhétvégén nem szerzett pontot. Rendkívül egyenletes teljesítményével Kimi nem is egy rekord felé száguld, ám ahogy azt tőle már megszokhattuk, ő maga nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a statisztikáknak.

Kimi a Spanyol Nagydíjon.JPG

A Lotus fekete-arany versenyautójában Kimi Räikkönen eddig mindannyiszor célba ért, sőt ha a tavalyi évadzáró interlagosi futamon nem bolyong el (ami miatt végül egykörös hátrányban ért célba a 10. helyen), úgy az elmúlt évet is figyelembe véve minden egyes nagydíjat száz százalékban (azaz az összes kört) teljesítette volna. Erről ugyan lecsúszott, de a legutóbbi versennyel bezárólag Kimi immár zsinórban 26-szor ért célba, ami az összesített statisztika 3. helyét jelenti számára. A rekordot Nick Heidfeld tartja, aki a 2007-es Kínai Nagydíjtól egészen a 2009-es Olasz Nagydíjig sorozatban 33-szor láthatta meg a kockás zászlót. Ha azonban Kimi két éves kihagyása előtti 2009-es szezont is beleszámoljuk, úgy a 2007-es világbajnok már Monacóban elvette Heidfeld rekordját, hiszen legutóbb a 2009-es Német Nagydíjon fordult elő, hogy idő előtt fel kellett adnia versenyét, ami összességében „zsinórban” 34 nagydíjat jelent. A finn ezalatt az idő alatt mindössze háromszor maradt le a pontszerzésről, három versenyt nyert meg, és összesen 15-ször állt a dobogón. (A statisztika persze nem számolja a két év szünet előtti időszakot)

1. Nick Heidfeld 33 - 2007, Kínai Nagydíj – 2009, Olasz Nagydíj

2. Nico Rosberg 27 - 2008, Kanadai Nagydíj – 2009, Japán Nagydíj

3. Kimi Räikkönen 26 - 2012, Ausztrál Nagydíj – 2013, Monacói Nagydíj

4. Michael Schumacher 24 - 2001 Magyar Nagydíj – 2003, Maláj Nagydíj

    Felipe Massa 24 - 2012 Maláj Nagydíj – 2013, Spanyol Nagydíj

6. Rubens Barrichello 23 - 2005, Spanyol Nagydíj – 2006, Brit Nagydíj

    Fernando Alonso 23 - 2011, Európa Nagydíj – 2012, Magyar Nagydíj

Relax napszemüveg

A fenti listából Michael Schumacher az adott időszakban nem csak zsinórban 24-szer ért célba, de mindannyiszor pontot is szerzett Ferrarijával, így a sorozatos pontszerzés összetett statisztikájában ő tartja a rekordot. A Lotus finn klasszisa azonban hétvégén beérheti ezt az éppen 10 évvel ezelőtt elért sikert, ugyanis legutóbb Monacóban sorozatban 23. alkalommal ért célba a top10-ben.

Ami a rekordokat illeti, Kimi már korábban is „vetélkedett” Schumacherrel, mégpedig 2005-ben az egy szezon belül legtöbb versenyen megfutott leggyorsabb kör statisztikájában érte be a német 10-es rekordját, majd 2008-ban ugyanezt megismételte. Mindkét szezonban 10-szer került a neve mellé a verseny leggyorsabb köre, túlszárnyalnia azonban nem sikerült a német rekordert.

000 facebook_banner.jpg

Hétvégén Kanadában valószínűleg ismét sokat fogják együtt emlegetni a fenti két nevet, ám a 33 esztendős Jégember úgy véli, a rekordok nem számítanak túl sokat, mert sosem tartanak örökké. Persze nagyon örül annak, hogy ilyen régóta nem kellett feladnia versenyt, ám a statisztikákban a 2007-ben megszerzett világbajnoki címét értékeli a legtöbbre.

„Ezek csak számok. Minden versenyen arra törekszem, hogy pontokat szerezzek és nyerjek. Egyszer minden sorozat megszakad. Ehhez elég egy apró alkatrésznek elromlania, és akkor annyi volt. Persze jó lenne beérni ezt a rekordot, sőt nagyon is örömteli sorozatban ilyen sok versenyen pontot szerezni. Régebben elég gyakran ki kellett állnom, de a Lotus ebben a tekintetben mindig jól teljesít.  De az ilyen statisztikák nem maradnak fenn örökké, hiszen minden sportágban folyamatosan változnak. Számomra a legfontosabb, hogy már elértem azt, amit mindig is akartam – bajnokságot nyertem. Ezt már senki nem veszi el tőlem” – nyilatkozta a 2007-es világbajnok. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 rekord kimi raikkonen formula-1