2013. jún 08.

Akinek igazán hiányzik az F1 - Kubica öt évvel ezelőtt még a dobogó tetején ünnepelt Montreálban

írta: FormaNet
Akinek igazán hiányzik az F1 - Kubica öt évvel ezelőtt még a dobogó tetején ünnepelt Montreálban

Robert Kubica számára egyszerre ébreszt kellemes és kellemetlen emlékeket a Kanadai Nagydíj, hiszen éppen öt évvel ezelőtt itt szerezte meg pályafutása első, és ez idáig egyetlen futamgyőzelmét a BMW Sauberrel azt követően, hogy az előző évben, 2007-ben ugyanitt hatalmas balesetet szenvedett. A hétvégi verseny kapcsán Andrew Benson beszélgetett a ralibalesete miatt F1-es karrierjét - egyelőre legalábbis - feladni kényszerülő kiváló lengyel pilótával.

robert kubica - 2008 canada.JPG

Kubica továbbra sem adta fel F1-es álmait, ám jól tudja, hogy a balesetet követően, jelenlegi egészségi állapota még nem tenné lehetővé visszatérését a király-kategóriába. Az F1 versenyképessége, és maga a versenyzés azonban nagyon hiányzik a 28 éves pilótának.

„Igen, hiányzik az F1-ben való versenyzés” – nyilatkozta Kubica a Kanadai Nagydíj előtt a BBC Sportnak adott interjúban.

„Amikor mindent megteszel azért, hogy F1-es pilóta lehess, aztán ez hirtelen vége szakad, akkor az a nap nem csupán fájdalmas, de egy olyan dolog is, amire nagyon nem számítottál.”

A lengyel pilóta továbbra is folytatja a rehabilitációját, miközben a Citroen színeiben az Európai Rally Bajnokságban indul, és nem mellesleg a Mercedes F1 Team szimulátor részlegét erősíti. Ezzel tulajdonképpen megtette az első apró lépést az F1-be való visszatéréshez, bár mindkét fél cáfolja, hogy a kapcsolat hozadéka lehet egy mercedeses pilótaülés. Egyelőre elsősorban kölcsönös segítségről van szó.

Azt maga a pilóta is elismeri, hogy jelenleg még igen távol áll attól, hogy képes legyen F1-es autóban versenyezni, mivel a karja és az ujjai ezt jelentősen akadályozzák.

Arctica sportnapszemüveg

„A balesetben nagyon megsérültem, de még szerencsés is vagyok, hogy képes vagyok magas szinten vezetni, még ha az nem is az F1. Nem is az F1-es vezetés lenne a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a teljes versenyt vezessem végig minden pályán, ami sajnos jelenleg még lehetetlen.”

„Az F1-ben a szűk tér jelent problémát. Talán ha egy nap az FIA azt mondaná, hogy az autók 10-15 centivel szélesebbek legyenek, akkor tudnék vezetni, de ez nem rali, ami most számomra egy másik választás.”

„Ami fontos most a számomra az az, hogy látom a fejlődést. Még a normál életben is megküzdök azzal, hogy használjam a kezemet, de amikor a rali autóban, vagy a szimulátorban vezetek, látom, hogyan fejlődök.”

„A kérdés az, meddig tudok majd eljutni, milyen hosszú ideig tart, de hogy őszinte legyek, nem számít, hogy ez egy hónap, egy év, vagy tíz év, talán egy nap majd esélyt kapok arra, hogy ismét F1-es autót vezessek.”

Kubica 2008-ban Kanadában megszerezte a BMW színeiben az első (és eddig egyetlen) futamgyőzelmét, és abban az évben a bajnokság negyedik helyén zárt pontegyenlőséggel az előző évi világbajnokkal, a harmadik helyen álló Kimi Räikkönennel. Utolsó F1-es évében,  2010-ben (az első, Renault-nál töltött szezonban) a világbajnokság nyolcadik helyén végzett. Balesete idején az egyik legígéretesebb, és az egyik legjobb pilótának számított, és a lengyel pilóta nem is tagadja, hogy az elmúlt két évben ezt a helyzetet lelkileg igen nehéz volt kezelni.

Amikor a motorsportokhoz fűződő rajongásról kérdezték, így válaszolt: „Azt hiszem, ez több annál. Mindig úgy gondoltam, nagyon szerencsés vagyok, hogy az F1-ben lehettem.”

„A balesetem után nagyon nehéz hónapjaim voltak, sőt mondhatnám közel két év, és nem csak a műtétek, a gyógyulás, és a fájdalom miatt, hanem amikor a gyógyulás idején a kórházban feküdtem, elkezdett valami hiányozni, és akkor jöttem rá igazán, hogy mennyire lehet szeretni ezt a sportot. Nagy árat fizettem egy hibáért, de sokkal többet is fizethettem volna, ebben biztos vagyok. Ez sajnos része ennek a sportnak, ezt el kell fogadni. De amikor vezetsz, nem gondolkozol ezen. De ha nem tudod elfogadni, akkor ne is csináld.”

Robert egyértelművé tette, hogy továbbra is prioritást jelent az életében, hogy F1-es sikereket érjen el, ez sokkal fontosabb számára, mint a raliban elérhető sikerek, ám a felépülését nem próbálja meg siettetni.

„Amit ebből a helyzetből megtanultam az az, hogy nem tudok túlzottan előretekinteni. Hétről hétre, napról napra tudok előre nézni, és most ez a legfontosabb” – nyilatkozta a Kanadai Nagydíj előtt a kiváló lengyel pilóta.

000 facebook_banner.jpg

Kubica emlékezetes Kanadai Nagydíjai

2007-es balesete

2008-as futamgyőzelme

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 robert kubica formula-1 kanadai nagydíj