2013. jún 09.

F1 A Kanadai Nagydíj rajtrácsa a büntetések után

írta: FormaNet
F1 A Kanadai Nagydíj rajtrácsa a büntetések után

A szombati időmérő eredményéhez képest némiképp változik Kanadai Nagydíj rajtrácsa, egyrészt Romain Grosjean Monacóból hozott büntetése, másrészt Kimi Raikkönen és Daniel Ricciardo két-két rajthelyes hátrasorolása miatt, melyet az időmérő második szakaszában, az újraindításkor elkövetett szabálytalanság miatt szabott ki a versenybíróság a pilótákra.

időmérő újraindítás Kanadában.jpg

Romain Grosjeant a kanadai tízrajthelyes büntetés nem érte váratlanul, hiszen a Lotus francia pilótája azt már a monacói versenyt követően megkapta, a 68. körben történtek miatt, amikor is az alagút után hátulról belerohant Daniel Ricciardo Toro Rossójába. Grosjean a szombati időmérőn csak a 19. helyet tudta megszerezni, így a francia a mezőny végéről vághat neki a Kanadai Nagydíjnak.

Az időmérő után a versenybíróság több pilótát is berendelt (név szerint Kimi Räikkönent, a Toro Rosso duóját, Daniel Ricciardót és Jean-Eric Vergne-t, a williamses Pastor Maldonadót, és Sergio Pérezt), mert a Q2 végén nem a megfelelő sorrendben hajtottak ki a pályára, a rendelkezésre álló utolsó 2 percre. A szabályok szerint a bokszutca kijáratához érkezési sorrendben kell felsorakozni egy oszlopba, a kijelölt gyors sávba, ehelyett az autók össze-vissza sorakoztak. Räikkönen és Ricciardo például a gyors sáv bal oldalán várta a zöld jelzést, és ennek köszönhetően 2-2 hellyel előrébb hagyták el a bokszutcát, mint ahogy előzőleg odaértek a kijárathoz. Kimi ugyanis negyedikként érkezett, míg az ausztrál Ricciardo hatodikként, majd az indítás után, a gyors sávon kívülről szerezve pozíciót, a finn másodikként-, Ricciardo pedig negyedikként kezdhette meg gyorskörét. Az esetért mindketten két rajthelyes büntetéssel várhatják a 70 körös Kanadai Nagydíjat.

Arctica sportnapszemüveg

Kimi Raikkönen számára ez valójában csak egy helyes hátrasorolást jelent, mert a büntetést a finn kapta meg hamarabb, aki az időmérőn a kilencedik, míg Ricciardo a tízedik helyen végzett. Kimi így az ausztrál büntetése előtt a 11. helyre került, de Ricciardot a későbbi büntetés miatt Raikkönen mögé sorolták.

A finn klasszist a Q3 idején is vizsgálták, indokolatlan lassú tempó miatt, de végül nem büntették, mivel Mark Webber lassú indulása miatt volt kénytelen elvenni a gázról a lábát.

A fent említett versenyzők egyébként mind szabálytalanok voltak, állításuk szerint azért, mert kevés volt az idő, és mindenképpen fel akartak érni még egy gyors körre. Az indokot a versenyirányítás nem fogadta el, és a többiek azért nem kaptak büntetést, mert az utolsó két percben már nem javítottak az addig megszerzett pozíciójukon.

000 facebook_banner.jpg

A Kanadai Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően:

A Kanadai Nagydíj rajtrácsa.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 motorsport autosport rajtrács formula-1 kanadai nagydíj büntetések kanada