2013. jún 16.

F1 Bűnös vagy ártatlan - A Mercedes egy FIA-tól kapott e-mail-lel bizonyítaná saját ártatlanságát

írta: FormaNet
F1 Bűnös vagy ártatlan - A Mercedes egy FIA-tól kapott e-mail-lel bizonyítaná saját ártatlanságát

Június 20-án, jövő hét csütörtökön kerül sor a Mercedes és a Pirelli első meghallgatására az FIA nemzetközi törvényszékén, Párizsban, a Concorde téri központban, a barcelonai gumiteszt kapcsán, melyet az irányító testület törvénytelennek ítélt, és a bíróságra bízta annak megítélését. A Mercedes több alkalommal is azt nyilatkozta, hogy várják a tárgyalást, ahol tisztázhatják magukat, és nyilatkozataik alapján úgy tűnik, valóban van olyan bizonyíték a kezükben, mely igazolja, hogy az FIA engedélyével futottak a Pirelli felkérésére 1000 kilométeres tesztet az idei autóval.

mercedes - sepnag.jpg

Néhány héttel ezelőtt, Monacóban derült fény arra, hogy a Mercedes a Spanyol Nagydíj után Barcelonában maradt tesztelni a Pirellivel, és ez igencsak feldühítette a rivális alakulatokat, ami nem is maradt következmények nélkül. A monacói óvás, majd az FIA vizsgálata végül a Nemzetközi Bíróság elé juttatta az alakulatot. A csapatnál azonban állítják, hogy birtokukban van egy olyan e-mail, mely egyértelműen bizonyítja, hogy az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting adott engedélyt arra, hogy az idei autóval (és persze a versenypilótákkal) tesztelhetnek a Spanyol Nagydíjat követően.

Valójában igen nehéz lenne elképzelni, hogy generációjának legsikeresebb csapatfőnöke, Ross Brawn - aki jelenleg a Mercedes csapatfőnökeként irányítja a brackley-i gárdát - bele ment volna olyan tesztbe, amiről nincs meggyőződve, hogy az legális. A múlt héten a Kanadai Nagydíj után Brawn ezt megerősítette.

„Nem végeztünk volna a Pirellinek tesztet anélkül, hogy ne hittünk volna abban, hogy végezhetünk a Pirellinek tesztet, és hiszek benne, hogy a bíróság választ kap majd a kérdésekre.”

Brawn azokra a vádakra, melyek szerint a barcelonai teszt titkos volt, így reagált:  „Elég szerencsétlen elnevezés az, hogy titkos teszt, mert ez egy privát teszt volt, nem titkos teszt. Ha bárki is azt gondolja, hogy el tud menni Barcelonába, és három napon keresztül tesztelhet ezer kilométert, és ez nem jut senkinek sem a tudomására, az elég naiv. Tehát ez egy privát teszt volt, és nem titkos teszt.”

Arctica sportnapszemüveg

Amennyiben a Mercedest vagy a Pirellit a bíróság első fokon bűnösnek találja, minden bizonnyal fellebbezéssel folytatódik az ügy, hiszen mind az istálló, mind pedig az F1 gumiszállítója úgy érzi, igaza van, így egy elmarasztalás elfogadhatatlan a számukra. Egy elmarasztaló ítélet, és egy esetleges komolyabb büntetés azonban beláthatatlan következményekkel is járhat.

Bár a Mercedes az elmúlt években hatalmas beruházásokat hajtott végre az F1-es csapat felerősítése okán, ettől függetlenül teljesen nem zárható ki, hogy egy kemény büntetés miatt akár fontolóra veszik a szériából való távozást is. Ennek ugyan kevés az esélye, de teljességgel azért nem zárható ki. Egy ilyen lépés igencsak felborítaná az F1 egyensúlyát, hiszen akár a jövő évi motorpartnerek, a McLaren, a Williams és a Force India versenyzését is veszélyeztetheti.

000 facebook_banner.jpg

Arra is van némi esély, hogy egy elmarasztaló ítélet, és egy súlyos büntetés a Pirelli távozását jelentheti, mivel az olasz cégnek az év végén lejár a szerződése, és egyelőre még nincs megállapodás a folytatásról. Ráadásul a gumicég egyre több akadályba ütközik a cirkuszon belül, mind a teszt hiánya, mind pedig a csapatok folyamatos támadásai miatt. (erről részletesen itt is olvashattok)

Nagy a nyomás tehát az FIA nemzetközi törvényszékén, hiszen egy komoly ítélettel akár egy nemkívánatos láncreakciót is elindíthat, ami nem segíti a sport fenntarthatóságát. Azonban amennyiben bebizonyosodik akár a Mercedes, akár a Pirelli bűnössége, úgy az természetesen nem maradhat büntetlenül.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes pirelli forma1 fia autosport formula-1 gumibotrány