2013. jún 21.

F1 Horner szerint a Mercedes nem úszhatja meg enyhe büntetéssel a szabályszegést

írta: FormaNet
F1 Horner szerint a Mercedes nem úszhatja meg enyhe büntetéssel a szabályszegést

A Mercedes és a Pirelli barcelonai tesztjének ügyét csütörtökön tárgyalta a Nemzetközi Bíróság, és az érintett feleken - FIA, Mercedes, Pirelli – kívül jelen volt az üggyel kapcsolatban óvást benyújtó Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner is, aki a nap végén a Sky Sportsnak adott nyilatkozatában összefoglalta álláspontját, többek között azt is kifejtette, hogy nem lenne igazságos, ha a Mercedes enyhe büntetéssel megúszná a szabályok megsértését.

christian horner.jpg

Ön szerint meggyőzőek voltak a Mercedes érvei?

Christian Horner: Nem igazán, de mindez most már a bíróságon múlik. A tények ismeretében bízunk benne, hogy a megfelelő döntés születik.

A Mercedesnél úgy vélik, hogy egy megrovás is elég büntetés lehet, és, hogy maximum egy kisebb jogsértést követtek el. Ön inkább azt szeretné, ha inkább egy-, a sporttal kapcsolatos büntetést kapnának?

CH: A döntés a törvényszék dolga, nem nekünk kell meghatározni a szankciókat, de általában, ha a Sportszabályzat ellen történik a vétség, akkor a büntetésnek is a sporttal kapcsolatosnak kell lennie.

Mit gondol arról az értelmezéséről, hogy ez egy Pirelli teszt volt, nem pedig Mercedes teszt?

CH: Azt hiszem elég nyilvánvaló, hogy ha egy Formula-1-es autóval tesztelünk, abból tanulni lehet, különösen, ha az egy idei autóval történik. Az szinte lényegtelen, hogy milyen gumikkal történt a tesztelés.

Az FIA is a vádlottak padján ült, ez hogyan lehetséges? Meglehet, hogy ebben az esetben félrevezették a Mercedest?

CH: Azt hiszem, ebben a tekintetben van némi bizonytalanság, de a szabályok teljesen egyértelműek. Minden csapat ismeri a szabályokat, hiszen az FIA-val együtt nagyon sok időt töltünk ezek megírásával. Éppen ezért úgy gondolom, mindenki számára egyértelműek a szabályok.

Mit gondol a Mercedes azon javaslatáról, hogy esetleg a fiatal pilóták tesztjéről tiltsák el őket?

CH: Nem tudom, hogy ez mennyire büntetés számukra, hiszen ők már elvégezték a tesztet a jelenlegi versenyzőikkel, így ha el is tiltanák őket, az valószínűleg nem lenne túl nagy szankció számukra.

000 facebook_banner.jpg
És mit gondol, mi lenne a tisztességes büntetés?

CH: Ez a bíróság dolga, de a probléma az, hogy ha csak pénzbüntetést kapnának, az csak a teszt költségeit jelentené. Most a legfontosabb az, hogy tisztázódjon, szabad-e tesztelni vagy sem. Nyilván a Ferrari is elvégzett néhány tesztet, de ők a 2011-es autóval tették, ami még a szabályosságon belül van. A legfontosabb, hogy most előretekintsünk, és átláthatóvá, egyértelművé tegyük ezt a dolgot, mert ez a teszt így nem volt helyes. Azért is nyújtottunk be óvást, mert véleményünk szerint a Mercedes megszegte a Sportszabályzat erre vonatkozó előírásait. A mostani meghallgatás tisztességes volt, és az összes érintett fél képviselője elmondhatta saját érveit. 

A csütörtöki meghallgatásról részletesen ITT olvashattok. A Nemzetközi Bíróság péntekre, azaz a mai napra ígérte a döntést. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

teszt mercedes forma-1 red bull autosport christian horner formula-1