2013. jún 21.

F1 Teszt ügyben ítélet született - Sok hűhó semmiért?

írta: FormaNet
F1 Teszt ügyben ítélet született - Sok hűhó semmiért?

A csütörtöki meghallgatást követően az FIA Nemzetközi Törvényszéke ma hozott ítéletet a Mercedes és a Pirelli barcelonai tesztjének ügyében. A Mercedes számításai beváltak, ugyanis jóval enyhébb ítélet született, mint azt a rivális csapatok egyike, a Red Bull szerette volna.

fia.JPG

 

Csütörtökön tárgyalta az FIA Nemzetközi Bírósága a Mercedes és a Pirelli Spanyol Nagydíj utáni külön tesztjét, és hétórás meghallgatáson - melyre Párizsban az FIA székházában került sor – az FIA, a Mercedes és az olasz gumigyártó képviselőit is meghallgatta a négy fős bizottság. (Részletek)

Ezt követően mai nappal meghozta ítéletét a Nemzetközi Bíróság.  Az ítélet szerint a Mercedes bűnös a szabályok (22-es cikkely) megsértésében, ezért megrovásban részesült, továbbá a csapat idén nem vehet részt a fiatal pilóták tesztjén, melyet a jövő hónapban rendeznek meg Silverstone-ban. Az ítélet indoklása az volt, hogy a Mercedes egyértelműen előnyre tett szert a teszt során, illetve az is egyértelmű, hogy szabályt szegett, viszont enyhítő körülménynek számított, hogy mindezt jóhiszeműen tette, és előzetesen az FIA-nál érdeklődött a teszt lebonyolításának lehetőségeiről. A bíróság a Pirellit is megrovásban részesítette, szintén szabályszegés miatt.  

000 facebook_banner.jpg

A Mercedes nem nyújt be fellebbezést az ítélet ellen, ami nem is meglepő, hiszen ez pont az a szankció, amit a csütörtöki meghallgatáson éppen ők vetettek fel, mégpedig, hogy maximum annyit érdemelnének büntetésül, hogy nem vehetnek részt a fiatal pilóták tesztjén.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner ugyanakkor már a csütörtöki nap után úgy fogalmazott, hogy ez tulajdonképpen nem is lenne büntetés a brackley-i csapat számára. 

"Nem tudom, hogy ez mennyire lenne büntetés számukra, hiszen ők már elvégezték a tesztet a jelenlegi versenyzőikkel, így ha el is tiltanák őket, az valószínűleg nem lenne túl nagy szankció számukra" - fogalmazott Horner. (A csapatfőnök részletesebb álláspontja itt olvasható)

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt mercedes forma-1 pirelli formula-1 nemzetközi bíróság