2013. jún 22.

F1 Bűn bűnhődés nélkül - A Ferrari kiakadt a Mercedes enyhe büntetésén

írta: FormaNet
F1 Bűn bűnhődés nélkül - A Ferrari kiakadt a Mercedes enyhe büntetésén

A héten hivatalosan is egyértelművé vált, hogy a Mercedes a Spanyol Nagydíjat követő háromnapos teszttel megszegte a Sportszabályzat ide vonatkozó előírásait, ám a szabályszegés miatt kiszabott szankció többek szerint túlságosan enyhére sikeredett. Így látja ezt az egyik rivális alakulat, a Ferrari is, mely hivatalosan nem kommentálta az FIA Nemzetközi Bíróságának döntését, ám a csapat hivatalos weboldalán, a cinikus megjegyzéseiről híres „Suttogó ló” nem hagyta szó nélkül a pénteken meghozott ítéletet.

ferrari - mercedes.JPG

Pénteken megszületett az ítélet a Mercedes és a Pirelli barcelonai tesztjének ügyében, és az FIA Nemzetközi Bírósága egyértelműen szabálytalannak minősítette az idei autóval való tesztelést, ennek tükrében megrovásban részesítette mindkét felet, illetve a Mercedest eltiltotta a jövő hónapban megrendezésre kerülő fiatal pilóták tesztjéről. Az ügyben még Monacóban óvást benyújtó két csapat, a Red Bull és a Ferrari ennél keményebb szankcióra számított, és ez utóbbi alakulat honlapján, a „Suttogó ló” álnév mögé bújtatott író nem is hagyta szó nélkül. Az olaszok úgy vélik, a bíróság egyértelműen a Mercedes kezére játszott, hiszen éazt a büntetést kapták, melyet csütörtökön ők maguk javasoltak. 

„Ültek már valaha a vádlottak padján a bíróságon? A Suttogóval ez hála az égnek még soha nem történt meg. De most megtanultuk, hogy mindig van mód a lehető legjobban kijönni a dolgokból, még akkor is, ha valaki bűnös, mint ebben az esetben, és ez egy vitathatatlanul igazolt tény. Elég csak elmondani a bírónak, hogy milyen szankciókat szabjon ki, és a legjobb, ha valamiféle könnyű büntetést javasolunk, mondjuk azt, hogy csapjanak rá a körmünkre.”

A Ferrari szerint a fiatal pilóták tesztjét össze sem lehet hasonlítani egy privát teszttel, ahol nem akadályoz a többi csapat, és persze az időjárás is sokkal kiszámíthatóbb, és valószínűleg kedvezőbb is.

„Kissé zavaró azt látni, hogy a vétkes fél gyakorlatilag büntetlenül távozhat, miközben tisztességtelen előnyre tett szert a sportban. Ne mondja nekem senki, hogy három napig egyedül tesztelni a katalán pályán ugyanazt jelenti, mint egy kilenc másik csapattal együtt a fiatal pilóták tesztjén, egy olyan helyen, ahol az időjárás mindig változékony, még nyár közepén is. És mi lett volna, ha ez az eset a fiatal pilóták tesztje után történik? Akkor eltiltották volna őket a szezonzáró vacsoráról?”

Arctica sportnapszemüveg

Korábbi technikai kérdésekkel, szabálytalanságokkal, és a mostani esettel együtt, a maranellóiak meglehetősen unalmasnak találják, hogy a „bűnösök” rendszerint megússzák különösebb hátrányok nélkül a szabálytalanságot.

„Kissé már unalmas, ahogy A Formula-1-ben jelenleg működnek a dolgok: hibázik valaki, vagy illegális elemmel versenyez, akkor mindössze azt mondják neki, hogy a következő versenyre változtasson, és láttuk amit láttunk…”

„A Suttogó szerint mindezek tükrében bárki, aki a közeljövőben egy F1-es csapatot indít, de nehezen kezdődik a szezonja, akkor mindössze azt kell tennie, hogy megfelelő pillanatban megszervezzen egy remek teszthetet. Talán később majd ki kell hagynia egy tesztet, de ezzel le is van zárva az ügy.”

A Suttogó nem ment el szó nélkül amellett sem, hogy a csütörtöki tárgyaláson a Ferrari neve is felmerült a Mercedes meghallgatásán, és a brackley-i csapat ügyvédje akkor kifejtette, hogy ha a Mercedes bűnös, akkor a Ferrari is.  Indokuk az volt, hogy bár az olaszok egy két évvel ezelőtti konstrukcióval gurultak pályára, ám az sem sokban tér el az idei versenyautóktól, és a Sportszabályzat ide vonatkozó cikkelye többek között arra is kitér, hogy a tesztautónak az adott év technikai előírásaitól jelentős mértékben eltérőnek kell lennie. Mindemellett a Mercedes képviselője arra is emlékeztetett, hogy amíg a barcelonai eset az Pirelli teszt volt, addig a Ferrarinál egyértelműen a csapat számára írható, hiszen a Ferrari bérelte a pályát, és bonyolította le a tesztet.

000 facebook_banner.jpg

„Ja, és akik az átláthatóságról és hitelességről fecsegnek, azokat a Suttogó emlékeztetné arra, hogy a szabályok elég egyértelműek: az aktuális autóval nem lehet tesztelni. Viszont azokkal a kocsikat, melyek már legalább két évesek, akkor vezetheted, amikor csak akarod, azzal a pilótával akivel akarod, úgy öltöztetheted fel ahogy tetszik, és bárkit meghívhatsz.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt mercedes ferrari forma-1 autosport formula-1 suttogó ló