2013. jún 23.

F1 Button szerint az idei hibákat a csapat együtt hozta össze, így együtt is kell megoldani

írta: FormaNet
F1 Button szerint az idei hibákat a csapat együtt hozta össze, így együtt is kell megoldani

A McLaren brit pilótája, Jenson Button többször is hangoztatta csalódottságát a csapat idei gyenge szezonkezdésével kapcsolatban, ám úgy véli, ez nem egyének hibája, az egész csapat felelős a vártnál jóval gyengébb eredményekért. Button szerint mérlegelni kell a következő lépéseket, és abban is biztos, hogy a hibákból tanulva jövőre egy megerősödött McLaren áll majd fel a rajtrácsra.

jenson button.JPG

 

A wokingi alakulat a száguldó cirkusz egyik legeredményesebb alakulata, ám az idei évben szinte teljesen esélytelenül érkezik hazai versenyére, sőt a futamgyőzelem esélye az idei év egészében is igen kevés. A legendás istálló jelenleg nem a top csapatokkal kell, hogy felvegye a versenyt, hanem a középmezőny legjobb istállójával a Force Indiával harcol az ötödik helyért, 14 pont hátrányban.

Az alakulat az első hét futamot követően a realitásokat szem előtt tartva már esélytelen mind a konstruktőri, mind az egyéni világbajnoki címre, és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a közeljövőben a futamgyőzelem is elérhetetlen cél. Jenson Button ennek ellenére úgy gondolja, nem szükséges, hogy fejek hulljanak a csapatnál, türelmesen, és megfontoltan kell folytatni a munkát az egész istállónak.

„Úgy gondolom, akár a pilótákról, vagy a vezetésből  bárkire kimondani: Ok srácok, ezt elrontottuk, ezért  valakit ki kell rúgni, az rossz hozzáállás lenne. Ez megijesztené az embereket, és akár rossz irányba is vihetné a dolgokat.”

„Mindez nem egy személy hibája. A csapatból senki nem azt érdemli, hogy kirúgják amiatt, ami idén történt. Úgy gondolom, hogy a hibákat csapatként követtük el, és ez nyilvánvalóan még nem elég magyarázat, de amíg tanulni tudunk a hibáinkból, addig erősödünk. Ez jobb csapattá tesz minket, és a következő szezonban egy sokkal erősebb McLaren fog megjelenni”- vélekedett optimistán a 33 esztendős bajnok, aki szerint most a legfontosabb az, hogy bármennyire is kiábrándítóak az eredmények, vissza kell fogni az ingerültséget, és felnőtt emberek módjára kell kezelni a helyzetet.

Arctica sportnapszemüveg

„Igen, ez az év kiábrándító. Kívülről is rosszul néz ki, belülről pedig nagyon nehéz. De nem én vagyok az egyetlen, aki ezt érzi. Több száz ember a gyárban nem láthatja a dicsőséget, ahogy a dobogó legfelső fokán ünneplünk. Ez nekik is fájdalmas, és nem érzik jól magukat. Mehetnénk és ordítozhatnánk – ami nem lenne meglepő, hiszen a fájdalom ezzel jár -, de valószínűleg morálisan csak rombolnánk, és a bizalom is csökkenne. Nincs értelme ennek. Felnőttek módjára, együtt kell megtalálnunk a helyes utat. Jól tudom, hogy a kiabálás és az üvöltözést nem segíti előre mozdítani a helyzetet.”

Manapság egyre többször kerül elő a csapatfőnök, Martin Whitmarsh felelőssége, és ezzel együtt a menesztése körüli pletykák sem ritkák. Button már nem először veszi védelmébe a brit szakembert, aki öt éve ül a csapatfőnöki székben.

„Ok vagy ok nélkül, de a legegyszerűbb dolog ujjal mutogatni arra a személyre, aki a csapatot vezeti. Számomra ő nem a mellette dolgozó emberek felett áll, és nagyon tetszik a hozzáállása. Tetszik ahogy dolgozik, és ahogyan együtt dolgozik a csapattal. Nagyon fontos része a csapatnak. Jelenleg nagyon nehéz neki, és ez valóban így van. Erősnek és magabiztosnak kell maradnia. Ő is emberből van, és ezt nagyon fontos tudni. Ha elmegy a gyárba, és azt hallja, hogy „elrontottuk”, nem fog ujjal mutogatni senkire, hanem elviszi a balhét. Nagyon tetszik Martin hozzáállása, és szerintem ő egy nagyon jó csapatvezető.”

000 facebook_banner.jpg

Button ugyan lemondott arról, hogy idén szerzi meg második világbajnoki trófeáját, ettől függetlenül továbbra is pozitívan tekint a szezon további részére.

„Persze, hogy fájdalmas ez a helyzet, de lehetne sokkal rosszabb is. Nincs katasztrófa. Még mindig gyűjthetünk jó pontokat, még úgy is, ha nem nyerünk versenyeket. De arra is van esély, hogy újra nagyszerű futamokat teljesítsünk. Monacóban egy Red Bullt és egy Fernando Alonsót is legyőztünk. Nem tudom, hogy idén fogunk-e még nyerni, de azt biztosan tudom, hogy teljes gőzzel dolgozunk az autó fejlesztésén.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren autosport jenson button formula-1