2013. jún 26.

F1 Hamilton: Vettel mint csapattárs? Biztos nagy élmény lenne

írta: FormaNet
F1 Hamilton: Vettel mint csapattárs? Biztos nagy élmény lenne

Lewis Hamilton jelenleg hatodik hónapját tölti annak a hároméves megállapodásnak, melyet a tavalyi évben aláírt a Mercedes csapattal, és amely miatt véget ért hosszú mclarenes pályafutása. A 2008-as világbajnok pillanatnyilag nem tudja magát máshol elképzelni, de nem tagadja, nincs olyan versenyző, aki ne álmodozna egy ferraris szerződésről, ami pedig a jelenlegi mezőny legjobb csapatát, a Red Bullt illeti, Hamilton úgy véli, ott is helyt állna, még egy Sebastian Vettel mellett is.

hamilton - vettel.JPG

Valószínűleg mindenki emlékszik még a 2007-es mclarenes pilótapáros, Fernando Alonso és Lewis Hamilton viharos szezonjára, melyben gyorsan kiderült, hogy a két rendkívül ambiciózus pilóta nem fér meg egymás mellett, és melynek végén a spanyol bajnok inkább visszatért a gyengébb Renault-hoz. Bár azóta az akkor még újonc Hamilton is sokkal érettebb lett, ám tavaly az elhúzódó átigazolás (Hamilton valamint Massa szerződése körüli bizonytalanság) időszakában még olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a Ferrarinál a 2016-ig leszerződött Alonso megvétózta egykor csapattársa leigazolását. Persze lehetséges, hogy ez csak szóbeszéd, az azonban tény, hogy a maranellóiaknál nincs túl nagy hagyománya annak, hogy két hasonló kaliberű versenyzőt foglalkoztassanak. Hamilton mindenesetre most három évig a Mercedesé, így ezt a témát akár jegelni is lehetne, ettől függetlenül az F1Racing olvasói kérdésekben a csapatváltással kapcsolatos kérdés sem hiányzott.

A brit versenyző elismerte, nehezen tudna visszautasítani egy ferraris ajánlatot, és azt is kijelentette, hogy nincs a mezőnyben olyan pilóta, akit ne fogadna el csapattársnak, így még egy háromszoros világbajnoktól, Sebastian Vetteltől sem riadna vissza.

„Mindenki mellett versenyeznék, bárhol, bármikor, bármelyik csapattal. Az sem okozna gondot, ha Sebastian Vettel lenne a csapattársam. Van egy jó autójuk, így biztosan nagy élmény lenne.”

„De jelenleg nem látom magam sehol máshol, mert nagyon boldog vagyok ott, ahol most vagyok. Azt viszont elmondhatom, hogy a gokartos éveimtől kezdve, egész versenyzői karrierem alatt a Ferrari mindig is az egyik legjobb csapat volt, és minden pilóta arról álmodik, hogy egyszer ott versenyezhessen. Így bárki, aki megkapja ezt a lehetőséget, nem számít, hogy éppen akkor hol van, biztos, hogy ez egy jó ajánlatnak számít. De mint mondtam, nagyon boldog vagyok a Mercedesnél, és remélem, hogy ez még sokáig így marad.”

És, hogy ex csapatával mi a helyzet? 

"A McLarenhez visszatérni? Sosem lehet kizárni. Ennél a csapatnál nőttem fel, és még mindig fontos helyet foglal el a szívemben. Az emberek megpróbáltak negatív dolgokat belevinni ebbe a kapcsolatba, de erről szó sincs. Nagyon jó a viszony köztünk, szóval igen, sosem lehet tudni."

Tavaly ilyenkor a McLarennel Hamilton már túl volt egy futamgyőzelmen (Kanadai Nagydíj), és bár idén ezt még nem sikerült elérnie, ettől függetlenül továbbra sem sajnálja, hogy a csapatváltás mellett döntött. Csapattársa, Nico Rosberg idén megnyerte a Monacói Nagydíjat, ami a brit számára is biztató eredmény, ráadásul hétvégén hazai pályán bizonyíthat, ami plusz motivációt jelent, és talán plusz tizedeket is.

„Silverstone az év egyik legnagyobb versenye, hiszen hazai nagydíjam. Itt nőttem fel, és rengeteg hazai szurkoló vesz körül. Nyilván messze még a szezon vége, de itt futamot nyerni majdnem olyan érzés, mint megnyerni a bajnokságot. Amikor 2008-ban győztem, akkor szörnyű volt az időjárás, mégis hihetetlen tömeg volt kint. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi ember szurkol nekem. Biztos vagyok benne, hogy mindez néhány extra tized másodpercet hozhat”- bizakodott a Sky Sports riporterének Hamilton.

„Úgy érzem, hogy idén jobb autónk van, így versenyképesebbek leszünk, mint tavaly. Egyértelműen közelebb vagyunk a győzelemhez, mint az eddigi években, így alig várom, hogy megtudjam, mire képes ott az autó.”

Arctica sportnapszemüveg

Ami a Mercedes körül bonyodalmakat illeti, Lewis számára ez nem volt egy új helyzet, hiszen 2007-ben a hírhedt kémbotrány idején éppen a McLarennél versenyzett, és akkor sokkal súlyosabb büntetéssel kellett megbirkóznia csapatával együtt, hiszen a százmillió dolláros pénzbüntetés mellett a McLarent megfosztották a konstruktőri bajnoki pontoktól is. Ezúttal persze ennél sokkal enyhébb szankciót kell feldolgoznia, de az ítélet előtti napok számára sem voltak egyszerűek.

„Jól érzem magam és nagyon boldog vagyok. Igaz, Kanadában volt némi zűr a fejemben, de ez nem befolyásolta a hétvégi teljesítményemet.”

"Mindent megtettem, hogy ne gondoljak sokat erre a dologra. A csapatfőnökkel, Ross-szal (Brawn) tartottuk a kapcsolatot, és az ügyvédünktől is kaptam pár e-mailt, hogy éppen hol tart az ügy. Természetesen most, hogy vége, az egész csapat megkönnyebbült, és most már teljes gőzzel a következő versenyhétvégére összpontosíthatunk. Elégedett vagyok.”

„Eddig elég jónak tűnik a helyzet, és ha még ennél is jobb eredményeket érnénk el, az fantasztikus lenne. A csapat nagyon keményen dolgozott ezekért az eredményekért, ezért nem volt szükség egy negatív végkimenetelre.”

000 facebook_banner.jpg

Bár Hamiltont személyesen nem érinti a büntetés, hiszen ő egyébként sem vett volna részt a fiatal pilóták tesztjén, ettől függetlenül egyetért csapatfőnökével Ross Brawnnal abban, hogy az eltiltás kicsit fájdalmas lesz a Mercedesnek.

"Ez egy kicsit szívás, mert fontos lett volna az a három nap a sok tervezett fejlesztés és hasonlók miatt. Fontos lett volna a tartalékpilótáknak is, akik mindig szimulátorban tesztelik a gumikat, hogy tudják hol állunk, és nekik jó lett volna a pályán dolgozni, adatokat gyűjteni és összevetni a szimulátorban tapasztaltakkal. Szóval egyértelmű, hogy az ítélet kissé hátrányosan érint minket, de azon leszünk, hogy kitaláljuk, hol tudjuk ezt a hátrányt visszatornázni.” 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton silverstone formula-1