2013. jún 28.

F1 Horner csak pár perccel a bejelentés előtt értesült Webber döntéséről

írta: FormaNet
F1 Horner csak pár perccel a bejelentés előtt értesült Webber döntéséről

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner bevallotta, hogy csak néhány perccel a bejelentés előtt értesült telefonon Mark Webber nagy döntéséről, és nem tagadta, hogy a csapat dolgozóinak is valószínűleg rosszul esik, hogy csak az internetről tudták meg az ausztrál szezon végi távozását. Webber mindezt azzal indokolta, hogy ez a nap csak róla és jövőbeni új csapatáról szólt. 

webber - horner.jpg

Az elmúlt hónapokban – főleg a malajziai versenyhétvége után – ugyan nagyon sokat cikkeztek arról, hogy Mark Webber valószínűleg jövőre már nem lesz a száguldó cirkuszban, mégis csütörtökön talán kissé meglepetésszerűen jött a veterán pilóta bejelentése. Persze utólag kiderült, hogy ez csak ő magának nem volt váratlan, ugyanis jó ideje eldöntötte, hogy jövőre a Porsche LPM1-es sportprogramjához csatlakozik, de például még a csapatfőnök, Christian Horner is elismerte, csak percekkel a bejelentés előtt tudta meg, hogy új versenyző után kell néznie.

„Reggel kilenc óra körül kaptam egy hívást Marktól. Beszéltünk, és azt mondta, hogy meghozta döntését. Le Mans sok tekintetben mindig is nagyon vonzotta, hiszen mielőtt még az F1-be került, versenyzett ott, és sosem titkolta, hogy szeretne oda visszatérni. Nyilván úgy döntött, hogy pályafutásának következő lépéséhez ez a megfelelő időzítés számára. Minden, amit tehetek az az, hogy sok sikert kívánok, és köszönöm mindazt amit tett a csapatért az elmúlt hét szezonban”- mondta Horner csütörtökön Silverstone-ban, ahol az is kiderült, hogy Webber és a csapat között idén még nem is történt komolyabb beszélgetés az esetleges újabb szerződésről.

„Nem jutottunk el eddig a beszélgetésig” – jelentett ki a csapatfőnök, annak azonban örül, hogy Mark nem halogatta bejelentését.

"Mark korán hozta meg döntését, ami szerintem pozitív dolog számára is, és a csapatnak is, így a szezon hátralévő részében nem kell aggódnia a jövője miatt. Elkötelezte magát a sportkocsi versenyzés- és az azzal járó kihívások mellett. Valószínűleg ez volt a megfelelő idő számára, többek között a jövő évi szabályváltozások miatt is, mert tudom, hogy ezért nem nagyon rajongott. Ügyelt arra, hogy maradjon elég időnk egy megfelelő versenyzőt keresni a helyére Sebastian (Vettel) mellé.”

Az optimista nyilatkozat mellett Horner azért azt is megjegyezte, hogy a csapaton belül sok mindenkit váratlanul ért a bejelentés, ráadásul a legtöbben csak a médiából értesültek a hírről.

„A gyárban dolgozó srácok kicsit csalódottak, hiszen csak az interneten olvasták a hír, nem pedig közvetlenül tőle tudták meg.”

Arctica sportnapszemüveg

Maga az érintett erről a kérdésről a következőket mondta a Brit Nagydíj csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján: „Nos ez a Porsche bejelentése volt. A bejelentés előtt tájékoztattam Christiant (Horner), és ami a szerződésemben áll, azt megtettem. Meg kellett találni a megfelelő egyensúlyt. Persze beszélni fogok majd a gyárban dolgozókkal is, de a Porsche már nagyon lelkes volt, és nagyon akarta ezt a bejelentést. Ez ma a Porschéról és Mark Webberről szólt.”

A bejelentést követően, saját hivatalos weboldalán Webber arról is beszélt, hogy nem a Malajziában történtek miatt döntött a távozás mellett.

„Volt lehetőségem, hogy maradjak, de a Formula-1 mint kategória már nem volt a radaromon 2014-re. Megvoltak a saját terveim, és tartottam magam ehhez a következő fejezethez.”

A 36 esztendős versenyző azt azért elárulta, hogy a csapat tulajdonosa, Dietrich Mateschitz folyamatosan képben volt azzal kapcsolatban, hogy pilótája éppen mit gondol jövőjéről.

„Az elmúlt hat-nyolc hónapban Dietrich teljesen képben volt arról, hogy mit gondolok éppen. Nemrég, amikor találkoztunk, arra biztatott, hogy ne kapkodjam el a döntést. Azt hiszem, alapvetően a megfelelő csatornákat választottuk, és mindent megtettünk azért, hogy a bejelentés mikéntje helyen történjen.”

000 facebook_banner.jpg

És, hogy mi fog neki hiányozni a Formula-1-ből?

„Talán néhány srác innen. Mindannyian arra törekszenek, hogy felérjenek a csúcsra, és néhányukkal, Jensonnel (Button), Lewisszal (Hamilton), Fernandoval (Alonso) már régóta versenyzem együtt. Mindannyian tudjuk, honnan jöttünk, és én nagyon büszke vagyok arra, hogy honnan jöttem. Ne felejtsük el, hogy az utcán nőttem fel Ausztráliában. Newey is hiányozni fog, és persze még néhány dolog, de mindenki tudja, hogy nem marad örökre 25 éves, és mindenkinek megvan a joga a jó időzítéshez, hogy akkor szálljon ki, amikor még jól teljesít. Természetes része ennek az egésznek, hogy sok dolog hiányozni fog. A rajtrácson állni ezekkel a srácokkal a lehető legjobb legális drog. De mit mondtam, szembe kell nézni önmagunkkal, és tudni kell mikor jön el az ideje a következő fejezetnek, amit már nagyon izgatottan várok.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull autosport mark webber christian horner formula-1