2013. jún 28.

F1 Rosberg végzett az élen a két Red Bull előtt a második szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Rosberg végzett az élen a két Red Bull előtt a második szabadedzésen

A Brit Nagydíj második szabadedzésén a csütörtökön 28. szülinapját ünneplő Nico Rosberg zárt az élen. A Mercedes német pilótája három tizedmásodperccel előzte meg a 2-es számú Red Bullban ülő Mark Webbert, és bő négy tizeddel volt gyorsabb a harmadik helyen záró Sebastian Vettelnél. A Ferrarinál csak Fernando Alonso futhatott teljes programot, mivel csapattársa, Felipe Massa már az edzés első harmadában falnak csapat autóját. A spanyol végül a 10. helyen zárt, bő egy másodperces hátrányban Rosberghez képest. 

nico rosberg.JPG

A délelőtti kényszerpihenő után, a második szabadedzésen végre megkezdődhetett az érdemi munka Silverstone-ban. A pálya már csak helyenként volt vizes, és az esőfelhők is elvonultak. Az első körök még köztes gumikon történtek, de hamarosan előkerültek a slick abroncsok is.

A címvédő, Sebastian Vettel néhány perccel a gyakorlás kezdete után intermediate gumikon máris 1:44-es köridővel nyitotta meg a sort, majd elsőként Jean-Eric Vergne autójára kerültek fel a szárazpályás Pirellik, és a francia második körében bement 1:40 alá. A Pirelli egyébként erre a hétvégére a kemény és a közepes keverékeit párosította össze.

30 perc elteltével már csak Jules Bianchi, Fernando Alonso és Lewis Hamilton hiányzott a listáról, aminek az élén ekkor már Mark Webber Red Bullja foglalt helyet 1:34.648-as köridővel, mögötte pedig a két Force India sorakozott. Nagyjából ez idő tájt Felipe Massa ismét leamortizált Ferrariját, amikor a Stowe kanyarban megforgott, és nekivágódott a falnak. A brazil autójának jobb első felfüggesztése alaposan összetört, így számára 7 kör után véget is ért a pénteki nap.

Arctica sportnapszemüveg

A 90 perces szabadedzés félidejében már a közepes keverékű abroncsok is előkerültek, melyekkel Vettel 1:33.068-cal átvette a vezetést az - egy látványos megcsúszás után addigi legjobb időt autózó - Sutiltól, majd tovább faragta idejét 1:32-re.

Pillanatokon belül azonban már Nico Rosberg 1:32.242-es köre volt a legjobb, sőt Vettelt csapattársa is megelőzte. Fél órával a leintés előtt Rosberg, Webber és Vettel mögött Di Resta állt a negyedik helyen, őket követte Hamilton és a két Toro Rosso, a top10-ben pedig még Sutil, Grosjean és Alonso kapott helyet. Räikkönen ekkor ugrott fel a 19. helyről a 12-re. Az utolsó fél óra a szokásos hosszabb etapok jegyében telt, így a sorrend már nem változott. 

Az élmenők közül Kimi Räikkönen nem került be a top10-be, aminek leginkább az volt az oka, hogy a finn új alkatrészeket tesztelt, és nem volt cél a gyorsaság. A Jégember Lotusára például fel sem kerültek az opciós Pirellik. A McLareneknél már lassan megszokjuk, hogy a középmezőnyt erősítik, és ez most sem volt másként. A wokingiak is ígértek frissítéseket, ám egyelőre egyik versenyző sem lett tőlük sokkal boldogabb. Button szerint egy fokkal jobb a helyzet, mint legutóbb Kanadában, Pérez viszont úgy látja, semmivel sem lett gyorsabb a kocsi. 

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye: 

szabadedzés -silverstona.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés silverstone brit nagydíj formula-1