2013. júl 02.

F1 Hivatalos: A fiatal pilóták helyett a jelenlegi mezőny tesztelhet

írta: FormaNet
F1 Hivatalos: A fiatal pilóták helyett a jelenlegi mezőny tesztelhet

A Brit Nagydíj számos defektjét követően a versenyzők biztonsága érdekében az FIA hétfőn este hivatalos közleményben tudatta, hogy a hamarosan megrendezésre kerülő fiatal pilóták tesztje helyett a Pirellinek segítő gumitesztet hajthatnak végre a csapatok, természetesen a Mercedes kivételével, hiszen a brackley-i gárda eltiltást kapott az eseményre. A szövetség szükség esetén további egy napot is engedélyezett erre az alkalomra.

fia.JPG

 

Miután vasárnap a futamon nem kevesebb, mint öt defekt történt különböző versenyautókon, a széria minden résztvevője egyöntetűen egyetértett abban, hogy sürgősen tenni kell valamit versenyzők biztonsága érdekében. A logikus megoldás nyilván a gumiteszt lehetősége volt, így a Formula-1 irányító testülete, az FIA már hétfőn elfogadta az előzőleg a Ferrari és a Red Bull által is javasolt megoldást, mely szerint a bő két hét múlva esedékes fiatal pilóták helyett a jelenlegi mezőny tesztelhessen annak érdekében, hogy a Pirellivel együtt megoldást találjanak az abroncs problémákra.

„Számunkra a legfontosabb a biztonság garantálása a Formula-1-ben, és úgy gondoljuk, hogy Silverstone valódi biztonsági kockázatot jelentettek a versenyzőkre nézve. Ezért úgy határoztunk, hogy módosítjuk a fiatal versenyzők tesztjét, hogy a csapatok állandó versenyzőikkel tudjanak dolgozni a gumiabroncs fejlesztésén, és segítsenek megoldani a problémákat, amiket a Brit Nagydíjon láthattunk. Úgy vélem, hasznos lesz azon a pályán keresni a megoldást, ahol a problémák felmerültek” – nyilatkozta az FIA hivatalos közleményében az elnök, Jean Todt.

Arctica sportnapszemüveg

A július 17-19-ig tervezett teszten tehát jelenlegi versenyzők is részt vehetnek, ezzel együtt persze a csapatoknak lehetőségük van a juniorokat is beültetni autójukba. A módosítás kikötése mindössze annyi, hogy az aktuális pilóták semmiféle fejlesztési csomagon nem dolgozhatnak ezekben a napokban, csakis a gumikat tesztelhetik. A szövetség a közleményben azt is tudatta, hogy a teszt egy nappal meghosszabbítható.

000 facebook_banner.jpg

Ami a hétvégi Német Nagydíjat illeti, az FIA biztosítékot kért a Pirellitől arra, hogy ilyen problémák hétvégén - és a további nagydíjakon - nem fordulnak elő.

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 pirelli fia autosport formula-1