2013. júl 04.

F1 Vettel: Nem fogok azért csapatot váltani, hogy másoknak bizonyítsak

írta: FormaNet
F1 Vettel: Nem fogok azért csapatot váltani, hogy másoknak bizonyítsak

Mint anno a Ferrarinál, Michael Schumacher uralomról beszéltek, úgy manapság ugyanez a helyzet Sebastian Vettellel a Red Bull csapatán belül. A legtöbben úgy vélik, hogy az energiaitalosok egyértelműen a német bajnok köré építik a csapatot, így ostobaság lenne részéről, ha új kihívásokon gondolkodna, ám a címvédőt nem különösebben foglalkoztatják ezek a vélemények.

sebastian vettel.JPG

Tavaly szinte mindenkit megdöbbentett a hír, hogy Lewis Hamilton új kihívásokat keresve elhagyta a McLarent. Azt a csapatot, ahol tulajdonképpen felnőtt, és amely erősebb volt, mint a kiválasztott Mercedes. Mára kiderült, hogy nem is volt ez olyan rossz döntés, de mindezt előre nyilván nem lehetett látni. Ami a jelenlegi mezőny háromszoros világbajnokát illeti, számtalanszor szóba került már a neve a Ferrari háza táján, Vettel azonban köszöni szépen, továbbra is kitart a Red Bull mellett, és nemrégiben 2015-ig hosszabbított csapatával. Hogy a német versenyzőt nem érdekelnék a kihívások? Vagy talán kicsit fél attól, hogy rossz döntést hozna egy esetleges csapatváltással? A szerdán 26. életévét betöltő német klasszis szerint szó nincs ilyesmiről.

„Ennek semmi köze a félelemhez, és jelenleg erre nincs is okom. A következő évben új motorformula jön, így senki nem tudhatja, mire számíthat. Meglehet, hogy teljesen felborulnak az erőviszonyok. Nagyok lesznek az elvárások, de én szeretném ezt a lépést a Red Bull-lal megtenni. Tudatában vagyok annak, hogy rossz irányba is indulhatunk, de elég motiváltnak érzem magam ahhoz, hogy visszavezessem a csapatot oda, ahol most vagyunk. Ezt nevezhetjük hűségnek. Hű akarok maradni a csapathoz, és segíteni nekik, nem pedig az első rossz eredmény után azt mondani, ’Viszlát!’ És nem fogok csak azért csapatot váltani, hogy valamit bizonyítsak az embereknek. Engem csak érdekel, amit a tükörben látok. Számomra nem az jelenti a dicsőséget, hogy elmegyek egy másik csapathoz, hogy megmutassam, mit tudok. Nem érzem, hogy bárkinek is bizonyítanom kellene – kivéve talán saját magamnak” – idézi Vettelt a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mostanság nagyon sok olyan vélemény látott napvilágot, hogy a jövő évben Mark Webber helyére kerülő új versenyző kiválasztásánál Sebastian akarata is mérvadó lesz, ezen kívül persze az érkező pilótának egyáltalán nem lesz könnyű dolga ha bizonyítani szeretne, mert tulajdonképpen minden Vettel köré épült a Red Bullnál. Ő azonban határozottan cáfolta, hogy Vettel uralom lenne a Milton Keynes-i alakulatnál.

„Nem én vagyok a csapat vezetője, de mivel most töltöm az ötödik évemet itt, így már mindenki tudja, hogy mit akarok, és nincs is ezzel semmi gond. Természetesen mindenkitől azt várom, hogy fegyelmezett legyen és a lehető legjobban végezze a munkáját, mert szeretném hogy minden egyes alkalommal maximálisan felkészültek legyünk. De az Isten szerelmére, itt nincs Vettel rezsim. Mindenkinek megvan a joga a szabadsághoz. Csak elvárom, hogy mindenki annyira komolyan vegye ezt a játékot, mint én” – jelentette ki határozottan a címvédő. Ami pedig az új csapattárs kiválasztását illeti, továbbra is hangsúlyozza, hogy a döntést nem ő hozza meg.

Arctica sportnapszemüveg

„Persze feltételezhető, hogy ki fogják kérni a véleményemet, de a döntés nem az enyém lesz. Nem én fogok leülni a tárgyalóasztalhoz, és azt mondani, hogy ’Tessék, itt írd alá a szerződést.’Ennek semmi köze a munkámhoz. Versenyzőként az a dolgom, hogy versenyezzek. Persze tudom, hogy kicsit többre van szükség, mint egyszerűen gyorsnak lenni. A motiváció sokat lendít a csapaton belüli hangulaton.”

Annak ellenére, hogy immár háromszoros világbajnokként szerepel a széria történelemkönyvében, még mindig sok kritika érkezik Vettel irányába, sőt talán néha úgy tűnhet, mint ha figyelmen kívül hagynák azt a tényt, hogy a német klasszis zsinórban három szezonon keresztül nem talált legyőzőre.

000 facebook_banner.jpg

„Igen, ez bizonyos értelemben kicsit vicces. Vannak akik nem engedhetnek meg maguknak olyan sikert, mint mások, és vannak olyanok, akik nem a jelenben, hanem később válnak naggyá ” –reagált arra a feltevésre, hogy néha egyesek kicsit alábecsülik képességeit.

„A lényeg az, hogy én mit gondolok magamról. Az biztos, hogy nem vagyok szerelmes magamba, de elégedett vagyok azzal, amit eddig elértem, és ahol jelenleg tartok.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel formula-1