2013. júl 05.

F1 Alonso és Button is kihagyná a silverstone-i tesztet

írta: FormaNet
F1 Alonso és Button is kihagyná a silverstone-i tesztet

Két hét múlva a csapatok jelenlegi versenyzőkkel is tesztelhetik a Pirelli gumikat Silverstone-ban, ám Jenson Buttont és Fernando Alonsót nem különösebben érdekli ez a lehetőség, így ha tehetik, inkább kihagyják.

alonso_1.jpg

A Brit Nagydíjon történt sorozatos defektproblémák után az FIA engedélyt adott arra, hogy a hamarosan (július 17-19) esedékes fiatal pilóták tesztjén a jelenlegi mezőny is részt vegyen, de csakis kizárólag gumiteszt kapcsán. Azaz a csapatok semmiféle fejlesztéseket nem próbálhatnak ki jelenlegi versenyzőikkel. Ez így ebben a formában nem túl izgalmas olyan rutinos és tapasztal bajnokoknak, mint például Fernando Alonso, vagy Jenson Button.

A Ferrari spanyol bajnoka kerek perc kijelentette, hogy ő nem egy Pirelli tesztpilóta, így ha csapata nem ragaszkodik hozzá, akkor ő nem szándékozik elutazni Silverstone-ba.

„Nem áll szándékomban elmenni a Silverstone-i tesztre. Persze logikus, ha a Ferrari azt mondja, mennem kell, akkor megyek. De nem célom prototípus gumikkal körözgetni egy olyan pályán ahol nem biztonságos. Nem vagyok Pirelli tesztpilóta. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy megyek”- jelentette ki csütörtökön a paddockban Alonso, és azt sem hagyta szó nélkül, hogy mennyire veszélyesek voltak a silverstone-i esetek.

„Amiket ott tapasztaltunk, sosem szeretném újra látni. Sokkal rosszabbul is elsülhetett volna a dolog – sportbírók, rajongók, vagy versenyző is meghalhatott volna.”

A mezőny legtapasztaltabb pilótája Jenson Button sem lelkesedik a plusz munkáért, és mivel a fejlesztéseket nem tesztelhetik, így a maga részéről nem is látja túl sok értelmét.

„Egy fajta gumival autózni körbe-körbe, azt nem nevezném gumitesztnek, szóval nem hiszem, hogy ott leszek. Vezettem már eleget Silverstone-ban.”

„Azt hiszem számunkra az a fontos, hogy a tesztpilóták ott legyenek. Annyi szimulátor munkát végzünk mostanság, hogy a srácoknak szükségük van a pályán is vezetni ahhoz, hogy megtudjuk mennyire egyeznek az adatok. Én is megtenném, ha ez egy valódi teszt lenne, de egész nap egy típusú abronccsal körözni az nem túl érdekes számomra.”

Többen úgy vélik, hogy az új abroncsok az erőviszonyokra is hatással lesznek, de Button szerint ezt még nagyon korai lenne megjósolni.

000 facebook_banner.jpg

„Most a legfontosabb dolog a biztonság. Ha ezzel az egyik vagy másik csapat nyer egy tizedet, ám legyen. A világ már csak ilyen. Ezekkel a gumikkal kell versenyeznünk, mert ezek biztonságosabbak. Nem akarunk újabb szétrobbanó gumikat. Nem hinném, hogy bárki dühös lesz azért, ha egy csapat nyer egy tizedet, de azt nem tudom, lesz-e különbség.” 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 button alonso silverstone gumiteszt formula-1