2013. júl 05.

F1 Újabb gumiprobléma esetén a pilóták bojkottálják a Német GP-t

írta: FormaNet
F1 Újabb gumiprobléma esetén a pilóták bojkottálják a Német GP-t

Csütörtök este a Versenyzők Érdekvédelmi Szervezete  egy közleményben egyértelművé tette, hogy bár minden pilóta versenyezni akar csapatárért, a rajongókért és a szponzorok miatt is, ám amennyiben a szabadedzéseken illetve a kvalifikáción a Silverstone-ban tapasztalt problémákkal szembesülnek a Pirelli abroncsok kapcsán, úgy azonnali hatállyal bojkottálják a Német Nagydíjat.

massa - silverstone.JPG

A Brit Nagydíjon történt veszélyes defektek után egyes versenyzőkben, csapatfőnökökben szinte azonnal felmerült a bojkott lehetősége, hiszen nagyon rövid volt az idő a következő megmérettetésig, és ami történt azt mindenki elfogadhatatlannak és életveszélyesnek értékelte. Akkor ez még csak lehetőség szintjén merült fel, hozzátéve, hogy senkinek nem célja bojkottálni a soron következő Német Nagydíjat, most azonban a GPDA (Pilóták Érdekvédelmi Szervezete) közleményben tudatta, ha pénteken és szombaton ismét gumi-meghibásodásokat tapasztalnak, úgy azonnal visszavonulót fújnak, és bojkottálják a szezon kilencedik nagydíját.

A GPDA közleménye a következő:

„A Versenyzők Érdekvédelmi Szervezete szeretné kifejezni legmélyebb aggodalmát a Silverstone-ban történt eseményekkel kapcsolatban. Bízunk benne, hogy a Pirelli változtatásai elérték a kívánt eredményt, biztonságosabbá teszik majd a versenyzést, és az új összetételű abroncsok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, így sikerül elkerülni, hogy megismétlődjenek a múlt heti problémák. Készen állunk arra, hogy a határon autózzunk úgy, ahogy mindig is tesszük, és ahogy az elvárható a csapatok, a szurkolók és a szponzorok részéről.”

„Ugyanakkor a versenyzők úgy döntöttek, hogy amennyiben a Német Nagydíj során hasonló problémák állnak elő, úgy azonnal visszavonulunk az eseményről, mivel ez - az egyébként elkerülhető probléma az abroncsokkal – ismételten veszélybe sodorná a versenyzők, a pályabírók és a szurkolók életét.”

A mezőnyből egyébként Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas és Adrian Sutil az, aki nem tagja a GPDA-nak, azaz ők akár dönthetnek másként is, a többiek azonban - további defektek esetén- egységesen támogatják a bojkottot.

A McLaren valamint Red Bull csapatvezetői később megerősítették, hogy maximálisan tiszteletben tartják versenyzőik érdekeit és akaratát, amennyiben sor kerülne a nem kívánt visszavonulásra. 

Arctica sportnapszemüveg

A Pirelli egyébként erre a hétvégére a Kanadában már kipróbált kevlárbetétes abroncsokat (az eddigi acélbetétes helyett) szállítja az alakulatoknak, melyek az olasz gyártó szerint biztonságosabbak, míg az új összetételű gumik a Magyar Nagydíjon debütálnak. Mindemellett a gumigyártó néhány alapvető betartandó „szabályt” is előirányzott a csapatoknak, többek között megtiltotta, hogy felcseréljék a hátsó abroncsokat. (Erről bővebben itt olvashattok)

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 bojkott pirelli német nagydíj formula-1