2013. júl 06.

F1 Vettel magabiztos fölénnyel zárt az élen a Német Nagydíj időmérője előtt

írta: FormaNet
F1 Vettel magabiztos fölénnyel zárt az élen a Német Nagydíj időmérője előtt

Sebastian Vettel nagy fölénnyel iskolázta le a mezőnyt a kvalifikáció előtti utolsó szabadedzésen. Honfitársa, Nico Rosberg, valamint a 2-es számú Red Bullban ülő Mark Webber is közel hét tizedmásodpercet kapott a címvédőtől, míg a negyedik-ötödik helyre felzárkózó Ferrarik már több, mint egy másodperces hátránnyal zártak. 

 vettel - nürburgring.jpg

 

22 fokos hőmérsékletben indult a Német Nagydíj utolsó, 60 perces szabadedzése. Pár perccel a zöld jelzés után a két McLarennek köszönhetően születtek meg az első mért körök, de Sergio Pérez nem sokáig élvezhette elsőségét. Nico Rosberg máris 1:31-gyel indított, és a gyakorlás első harmadának végén már a két Mercedes és a két Lotus állt az élen, igaz a Red Bullok éppen ez idő tájt hajtottak ki a garázsból. Ahhoz képest, hogy Fernando Alonsonak a pénteken elektronikai problémák miatt csak egy fél nap jutott, a két Ferrari hajtott pályára legkésőbb. A spanyol és csapattársa csak az edzés felénél futotta meg első mért köreit.

A Red Bullok közben átvették a vezetést, Sebastian Vettellel az élen. A német bajnok 1:31. 294-es idővel bérelte ki az első helyet, mögötte Webber mindössze négy ezreddel maradt el, a harmadik helyen álló Rosberg pedig közel három tizeddel. Grosjean időközben megelőzte a túlkormányzottsággal küzdő Hamiltont, a brit mögött pedig Alonso ugrott fel Räikkönen elé, de a spanyol már több,mint kilenc tizedmásodpercet kapott a bajnoki pontverseny éllovasától. 20 perccel a leintés előtt a fenti sorrend után a top10-ben még Massa, Hülkenberg és Ricciardo foglalt helyet.

Nem csak Hamilton, de mindkét Mercedes alulkormányzottságtól szenvedett, de a 2008-as bajnok szinte „vezethetetlennek” értékelt autóját csapatának, így néhány perces kényszerpihenőt kellett beiktatnia, amíg a szerelők megpróbálták orvosolni a problémát.

A lágyabb gumik csak az edzés utolsó 10 percére kerültek elő, így a sorrend sokáig semmit nem változott. Ezt követően viszont megindult az átrendeződés.

Arctica sportnapszemüveg

Alonso 1:30.621-gyel adta meg az alaphangot, és ezzel egy rövid időre átvette a vezető helyet, Massa pedig két századmásodperces hátrányban követte márkatársát. A Ferrarik királysága azonban rövid életű volt, ugyanis Rosberg első körén majdnem fél másodperccel volt gyorsabb az opciós Pirelliken. 

Az érekző Red Bullok közül Webber ezreddel kapott csak ki a Mercedes német versenyzőjétől, Vettel azonban majdnem hét tizedet vert honfitársára. A másik Mercedesben ülő Hamilton azonban továbbra sem tudott lépést tartani a legjobbakkal, és végül csak a hetedik helyre elegendő kört sikerült összeraknia. A két Ferrari végül a negyedik-ötödik helyen zárt, a Lotusok pedig a hatodik és nyolcadik helyet szerezték meg. Hazai közönsége előtt Hülkenberg és Sutil is befért a legjobb tízbe. 

000 facebook_banner.jpg

 Harmadik szabadedzés eredménye:

3. szabadedzés.JPGFormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 nürburgring szabadedzés motorsport autosport német nagydíj formula-1