2013. júl 07.

Kimi Räikkönen: Nincs olyan, hogy tökéletes világ

írta: FormaNet
Kimi Räikkönen: Nincs olyan, hogy tökéletes világ

A Lotus finn klasszisa, Kimi Raikkönen szinte folyamatosan az érdeklődés középpontjában állt akkor is, amikor nem a Formula-1-ben versenyzett, így nem meglepő, hogy most, amikor az év végén lejár az enstone-i csapatnál a szerződése mindenki próbálja megtudni a jövővel kapcsolatos terveit. Kimi sztöbb lehetőség is kínálkozhat, ezekről is kérdezték a Formula-1 hivatalos oldalának adott interjúban.

Räikkönen döntés előtt.JPG

Kimi, 2009-ben úgy tűnt, mintha a Ferrari már alig várta volna, hogy kiszállj a pilótafülkéből, három és fél év az után most azonban te vagy az egyik legforróbb téma a paddockban. Meglepett ez a hatalmas népszerűség?

Kimi Räikkönen: Nem, valójában nem. Tavaly, amikor visszajöttem, nem volt túl rossz, idén pedig különösen rendben van. A Formula-1-ben nagyon gyorsan változnak a dolgok. A múltban történteknek számos oka van – de ez már a múlt. Most majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

De jelenleg úgy tűnik, mintha néhány csapatnál lenne valamiféle Kimi-mánia…

KR: Én csak a munkámat végzem, és persze vannak emberek, akik ezt kedvelik. (Nevet) Én csak azt szeretném tenni, ami nekem és a csapatomnak a legjobb.

Mikor döntesz arról, hogy jövőre hol akarsz versenyezni?

KR: Nem tudom. Természetesen egy bizonyos ponton el fogom dönteni, de még mindig rengeteg dolog van, és igaz az, hogy a jó dolgokhoz idő kell. Jelenleg nincs határidő.

Gyakran mondod, hogy jól érzed magad a Lotusnál. Mit jelent ez a „kényelem” számodra?

KR: Azt csinálok amit akarok. Ennyi.

Mit gondolsz, ezt a luxust más csapatnál is megengedhetnéd magadnak?

KR: Nem tudom. Én még csak pár csapatnál voltam eddig. Minden csapat más. Vannak jó dolgok, és olykor le kell nyelni a keserű pirulát is. Nincs olyan, hogy tökéletes világ…

De nálad úgy tűnik, hogy a személyes szabadságod nagyon fontos tényező…

KR: Igen, és mindig is figyeltem arra, hogy hol tartják ezt maximálisan tiszteletben. De igen, néhány csapat kicsit jobban beleszól a dolgokba. Ez nagymértékben a szponzoroktól is függ. A lényeg számomra az, hogy úgy tudjam tenni a dolgomat, ahogy eddig, és ez a jövőben se változzon.

Az emberek könnyedén rávágják, hogy a pénz döntő tényező lehet számodra, de vannak olyanok is, akik szerint nem titok, hogy nálad nem a pénz dönt. Mennyire játszik szerepet nálad egy megfelelő összeggel ellátott bankkártya?

KR: A pénz is számít, de van az éremnek egy másik oldala is. Bármi legyen is a döntés, a bankkártyám szempontjából a mostanihoz hasonló lesz a helyzet.

Arctica sportnapszemüveg

Még mindig álmodsz egy második vb címről?

KR: Ez az amiért itt vagyok. Ha ez idén nem történik meg, akkor jövőre újra megpróbálom. Mindig az a cél, hogy versenyeket és bajnokságot nyerjünk. Ha nem sikerül, hát nem sikerül, de legalább megpróbálom.

Tedd a szívedre a kezed. Még ennyi F1-ben töltött év után is ugyanannyira napirenden van a vb cím?

KR: Természetesen. Különben nem lennék itt.

A visszatérésed kicsit megtörte a sok szabadidőt

KR: Nos, ha több szabadidőt szeretnék, akkor nem versenyeznék! (Nevet)

Mi szól a Red Bull mellett? Adrian Newey?

KR: Nem, ő csak egy dolog. Azt hiszem, vannak versenyzéssel összefüggő dolgok, és vannak olyanok is, amik függetlenek a versenyzéstől. És én sosem egy dolog miatt hozom meg a döntésemet. A teljes csomagot kell nézni. Ez kicsit meglepő lehet, mert általában azt mondják, hogy a részleteket kell megvizsgálni! (Nevet)

Néhány csapat ölni tudna, és mindent megadna azért, hogy a pilótái az Adrian Newey által tervezett autóban versenyezzenek.

KR: Már versenyeztem ő általa tervezett autókkal. A Red Bull most engem is szeretne, de van más választásom is – idővel majd kiderül.

Nem lenne meglepő, ha 2014-ben azok a csapatok kerülnének előnybe, melyek saját motorjukat együtt fejlesztik a futóművel. De valószínűleg számodra most nem opció sem a Ferrari, sem a Mercedes. Szerinted a Red Bull közelebb állhat a Renault-hoz, mint a Lotus?

KR: Állj, állj! Fogalmam sincs, hogy mit csinálnak a Red Bullnál. Csak azt tudom, hogy a Lotus nagyon szorosan együttműködik a Renault-val, és fantasztikus munka folyik köztük. Nem hinném, hogy ebben a tekintetben bármelyik csapat előnyt élvezne, így ez nem befolyásolja a döntésemet. amit tudok, hogy a Lotus nagyon közel a Renault-val, és fantasztikusan összedolgoznak.

Mennyire fontos a közted és Sebastian Vettel közti barátság szerepe?

KR: Ez nem játszik szerepet a döntésemben.

Akkor mi a fontos számodra?

KR: A döntés előtt egy nagyobb képet kell vizsgálni, nem csak egyetlen dolgot. Sok szempontot figyelembe kell venni. Egy dolog biztos, most még nem mondhatom, hogy a kocka el van vetve.

A menedzsmenteddel is megbeszéled a döntést, vagy egy reggel majd úgy ébredsz, hogy tudod, melyik szerződést akarod aláírni?

KR: A döntést én fogom meghozni, és ha ez végül a rossz döntés lesz, akkor én magam leszek a hibás. Együtt tudok majd vele élni, mert én hoztam meg.

Niki Lauda a minap azt mondta, ha nem mész a Red Bullhoz, akkor gyáva vagy. Meglepett ez a gondolat

KR: Nem, ez teljesen normális, hogy folyton beszél. (Nevet) Azt mond amit akar, és egy kicsit ismerem már ahhoz, hogy tudjam, mit gondol.

000 facebook_banner.jpg

Vajon visszatérhetsz hétvégén a dobogóra?

KR: Nyilván nem volt túl rossza a szombati nap, főleg, ha összehasonlítjuk az előző három versenyhétvégével. Reméljük, hogy holnap kihívást jelentünk majd a dobogóért.

Az utolsó három versenyen aggódtál az E21 teljesítménye miatt?

KR: Nem, csak volt néhány probléma, de Silverstone-ban meglehetett volna a dobogó. Szóval a sebességünk megvan.

Szóval nem aggódsz a fejlesztések lelassulása miatt?

KR: Nem. Soha.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 motorsport autosport kimi raikkönen formula-1