2013. júl 08.

F1 Mercedes: Inkább mégiscsak tesztelnénk Silverstone-ban

írta: FormaNet
F1 Mercedes: Inkább mégiscsak tesztelnénk Silverstone-ban

A Mercedes kezdetben elfogadta, sőt mondhatni örömmel fogadta az FIA Nemzetközi Bíróságának azon döntését, hogy a Spanyol Nagydíj után végrehajtott 1000 kilométeres Pirelli teszt szankciójaként a csapatot eltiltja a fiatal pilóták tesztjétől. Mostanra azonban már kicsit meggondolták magukat, és a biztonságra hivatkozva jelenleg az FIA „felmentésére” várnak, és szeretnének Silverstone-ban csatlakozni a mezőnyhöz.

mercedes.JPG

 

A Spanyol Nagydíjat követő háromnapos teszt után úgy tűnt, a Mercedes feltámadt, és egyik napról a másikra orvosolta addig – leginkább a versenyeken – tapasztalt gumiproblémáit. Legalábbis az eredmények ezt igazolták, hiszen amíg az első öt nagydíjon a csapat 72 pontot gyűjtött, addig a teszt utáni elmúlt három nagydíjon összesen 99 egységet szerzett a két pilóta. Hétvégén a Nürburgringen azonban kiderült, hogy mégsem olyan tökéletes még a helyzet, és a meleg időjárási körülmények újra előhozták a gumikezelés nehézségeit. A csapat mindössze 12 ponttal gazdagodott, ami az elmúlt három remek verseny után igen szegényesnek és aggasztónak mondható, főleg, hogy a csapat a konstruktőri bajnokságban jelenleg a Ferrarival harcol a második helyért, és a maranellóiakat mindössze három pont választja el a Mercedestől.

Ennek tükrében talán nem is meglepő, hogy a csapat vezetésének hirtelen mégsem tetszik annyira a szabálytalan teszt miatt kiszabott – sokak szerint enyhe – büntetés, főleg, hogy azóta kicsit megváltoztak a fiatal pilóták tesztjének körülményei, hiszen a csapatok a Magyar Nagydíjon debütáló új abroncsokat is kipróbálhatják jelenlegi versenyzőikkel. Mindemellett a hétvégén a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) további engedményeket tett az eddig kizárólag gumitesztet engedélyező változtatásokkal kapcsolatban, így a csapatok állandó versenyzőikkel az autó beállításait is hozzáigazíthatják az új Pirellikhez.

Az Autosport értesülése szerint a brackley-i központú alakulat most az FIA engedélyére vár, hogy jövő héten Silverstone-ben a többiekkel együtt ők is kipróbálhassák a Hungaroringre érkező új keverékeket. A csapat természetesen a biztonság fontosságára hivatkozva szeretné, ha a szövetség átgondolná büntetésüket.

„Amikor a biztonságról van szó, úgy jó lenne, ha minden csapat dolgozhatna autóján a gumikkal. De erről az FIA fog dönteni. Az FIA szempontjából is a legfontosabb dolog a biztonság, és abban is biztos vagyok, hogy ezt mindenki így gondolja”- nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója.

Arctica sportnapszemüveg

Mindemellett a Mercedes csapatfőnöke Ross Brawn azt is elismerte, hogy ennek az „engedélynek” csak akkor látja reális esélyét, ha a háromnapos teszt egy nappal meghosszabbodik (a csapatok egyébként ezt a lehetőséget leszavazták).

„Ha a teszt kibővülne egy negyedik nappal, akkor érvelhetnénk, hogy ezt az extra napot számunkra is lehetővé tegyék, mivel a büntetésünk a három napról szólt. A legutóbbi verzióról még nem hallottam, hogy a csapatok mit csinálhatnak majd a jelenlegi versenyzőikkel együtt, mivel ez elég sokat változik. A háromnapos teszten nem vehetünk részt, és jelenleg nem úgy tűnik, hogy ezt meg akarnák hosszabbítani” – vélekedett a csapatfőnök.

000 facebook_banner.jpg

Az FIA egyébként várhatóan ezen a héten tisztázza a fiatal pilóták tesztjével kapcsolatos konkrét változásokat és lehetőségeket.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt mercedes forma-1 autosport silverstone formula-1