2013. júl 10.

F1 Boullier szerint a Lotus versenybe tud szállni a Red Bull-lal Kimi kegyeiért

írta: FormaNet
F1 Boullier szerint a Lotus versenybe tud szállni a Red Bull-lal Kimi kegyeiért

A Lotus F1 Team álomszerűen kezdte a szezont, hiszen Kimi Räikkönen megnyerte az Ausztrál Nagydíjat. Azóta viszont kisebb hullámvölgyeken megy keresztül a csapat, ám Eric Boullier csapatfőnök szerint ez nem a teljesítmény visszaesésének köszönhető. A szakember biztos benne, hogy a Lotus mindvégig tartani tudja majd a nagy csapatok fejlesztési ütemének színvonalát, és ezt finn versenyzőjük is nagyon jól tudja. Többek között ezért is bízik abban, hogy pilótafronton jövőre nem kell tiszta lappal indulnia az enstone-i gárdának.

boullier - kimi_1.JPG

 

Eric, az utolsó beszélgetésünkkor azt mondta, hogy nem az a kérdés, hogyan kell Kimit megtartani, hanem az, hogy ő akar-e maradni. Akkor azt mondta, hogy úgy érzi, maradni fog, de ez még Mark Webber bejelentése előtt volt, és a Lotus akkor második helyen állt a bajnokságban. Azóta sok minden változott. Mit gondol most?

Eric Boullier: Nem hiszem, hogy azóta alapvető változás történt volna abban, amit mondtam. Igaz, hogy a Red Bull keményen dolgozik azon, hogy Kimit a fedélzeten tudja, és biztos vagyok abban is, hogy egy nagyon szép ajánlattal állnak majd elé, sőt még a PR dolgait is megkönnyítenék. De ismét csak azt tudom mondani, hogy ez Kimi döntése lesz.

Leült már vele beszélni?

EB: Igen, már beszéltünk, és újra leülünk majd.

Általában azt gondolják róla, hogy őt nem elsősorban a pénz érdekli. De mivel Mark a következő szezonban már nem lesz, így Kimi lesz itt a legidősebb versenyző, és 34 évesen már elgondolkodhat egy aranyat érő szerződésen, ami után kényelmesebben vonulhat vissza...

EB: Természetesen ez is egy szempont. Az ő életének is különböző szakaszai vannak, és a hátsó gondolataiban már meg kellett forduljon, hogy a következő szerződése lesz az utolsó. Szóval igen, előfordulhat, hogy végül figyelembe veszi a pénzügyi megfontolásokat is.

Szóval ez egy licit-háború lesz a Red Bull-lal Kimi szolgálataiért?

EB: Mi olyat kínálunk Kiminek, ami szerintem a legjobb neki és a csapatnak is.

Ami az autót illeti, mi történik az E21-gyel? Úgy tűnik, meleg időjárási körülmények között fantasztikusan működik - mint ahogy azt láthattuk a múlt hétvégén is - ugyanakkor hűvösebb időben nehézségei támadnak. Vajon ez a fajta következetlenség lehet az oka annak, hogy Kimi fontolgatja a váltást?

EB: A montreáli időjárás igazán küzdelmes volt. Silverstone egy elég furcsa verseny volt, ahol akár dobogós helyezést is elérhettünk volna, de nem sikerült. Az is tény, hogy Monacóban külső tényezők akadályoztak meg minket a jobb eredményben. Így kívülről talán úgy tűnik, hogy a legutóbbi négyből három futamon rosszabbul teljesítettünk, de ez nem a teljesítményen múlott. Inkább a verseny feltételeivel függ össze, nem a rossz teljesítménnyel. Szóval nem hinném, hogy ezek a versenyek befolyásolják Kimit. Ő is a csapat tagja, így jól tudja, hogy folyamatosan fejlesztjük az autót, és erre törekszünk a szezon második felében is. Tudja, hogyan teljesít az autó, és olykor előfordulnak hibák, de ezeknek semmi közük a teljesítményhez. Volt több küzdelmes versenyünk, és valószínűleg többet hibáztunk, de a múlt hétvégén minden visszatért a normális kerékvágásba. Kimi ausztráliai győzelme után – a bahreini második-harmadik hellyel együtt – ez volt idei második legjobb eredményünk.

Mit tud ajánlani a Lotus, ami a Red Bull nem? Milyen ötlettel lehet megtartani Kimit?

EB: Azt hiszem, tetszik neki ez a csapat, és az emberekkel is nagyon jól kijön. Néha előfordul, hogy a szezon elején van egy jó autód, de a kérdés az, hogy mennyire tudod megtartani azt a szintet – és Kimi láthatja, hogy meg tudjuk csinálni. Sokkal kevesebb az erőforrásunk, mint a Red Bullnak, mégis ugyanazon a szinten tudjuk fejleszteni az autónkat. Ezen a hétvégén „normális” feltételek voltak, nem volt hideg, nem esett, és az autónk versenyképes volt. És ha a szezon közepén versenyképes vagy, akkor valószínűleg mindvégig képes leszel tartani ezt a fejlesztési ütemet. A rendszerünk tehát működik, így ha jól érzi itt magát és eleget keres a későbbi életéhez, akkor miért menne el? Összességében csak azt mondhatjuk, hogy nézzük meg ő mit szeretne, aztán meglátjuk mit tehetünk ezért. Tudja jól, hogy rugalmasak vagyunk, és meghallgatjuk a versenyzőinket.

Arctica sportnapszemüveg

A Red Bull technikai ütőkártyája Adrian Newey. Ez az egyik legfontosabb tényező lehet Kimi váltásánál?

EB: Nem. Kiminek semmi más nem számít csak az, hogy nyerjen egy pozitív környezetben. Mindig vannak különbségek a csapatok között, de azt hiszem, ebben felvesszük a versenyt a Red Bull-lal. Kimi már nem a következő 10 évre készül, és erre a néhány évre pedig azt tervezi, hogy élvezni akarja a versenyzést, közben pedig futamokat akar nyerni – és ha lehet, akkor a bajnokságot is. Ennyi.

Mit jelentene a változás a Lotusnak? A csapat mostanában új tulajdonosokat (Infiniti) is köszönthetett, akik valószínűleg előnyösnek találják, hogy van egy Kimi a pilótaülésben…

EB: Nem, ez rossz elgondolás. Egy üzleti terv nem fogja befolyásolni Kimit abban, hogy menjen vagy maradjon. A befektetők itt hosszútávra terveznek. Látják, hogy kevesebb erőforrással, de kiváló versenyzőkkel is tudunk harcolni a nagyokkal. Azért vannak itt, hogy ezt a színvonalat tartani tudja a csapat, és segítsenek nekünk a következő szintre lépni…

…és valószínűleg azért, hogy egy nyereséges vállalkozás legyen az együttműködésből…

EB:…nos, ez a terv még a jövőbe mutat – és ez nem most van.

Jövőre az új szabályozás miatt mindenki tiszta lapot kezd az autók tervezésében. Meglehet, hogy a Lotus a versenyzők tekintetében is tiszta lappal indul?

EB: Én inkább a folytonosságot szeretném, de ha a versenyzők elmennek, akkor szét kell nézni máshol.

000 facebook_banner.jpg

Kell egy B-terv...

EB: Mindig van egy B-tervem, és olyan szempontból kedvező helyzetben vagyunk, hogy néhány nagy név számára is az egyik legvonzóbb csapat vagyunk. Sok versenyző megkeres minket, ezért ha tiszta lappal kell kezdenünk, abban az esetben van B-tervünk, de erről most még nem beszélek!

A csapat jelenleg negyedik a konstruktőri ranglistán. Együtt tud ezzel élni?

EB: Együtt tudunk élni ezzel, de nem ez a tervünk. Biztosak vagyunk abban, hogy fel tudjuk venni a harcot, és a konstruktőri harmadik hely elérhető számunkra.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen autosport eric boullier formula-1