2013. júl 15.

F1 Hivatalos: Orosz partnerek mentik meg a Saubert

írta: FormaNet
F1 Hivatalos: Orosz partnerek mentik meg a Saubert

A Sauber F1 Team hivatalosan is megerősítette, hogy három orosz vállalattal kötött megállapodást, ezzel együtt pedig egy fiatal orosz pilóta, a 17 esztendős Szergej Siroktin is csatlakozik a csapat fejlesztési részlegéhez.

sauber f1 team.JPG

 

A Sauber F1 Team eddig az egyik legmegbízhatóbb csapatnak számított a boxutcában, legalábbis ami a számlák rendezését illeti, ugyanis átlagosan a határidő előtt, nagyjából két héttel korábban mindig rendezték pénzügyeiket, ami egyedülállónak számított a jelenlegi mezőnyben. Sok év után azonban a svájci gárdát is utolérték a pénzügyi nehézségek. A beszállítók egyre türelmetlenebbek a felhalmozódott tartozás miatt, és a helyzet súlyosságát mi sem mutatta jobban, mint az, hogy a médiában még a legendás istálló F1-es jövőjének bizonytalanságáról is szóltak a hírek. A beszállítók a svájci adóhatóság végrehajtási hivatalához fordultak a több hónapos kifizetetlen számlák ügyében, nem mellesleg már német versenyzőjükkel, Nico Hülkenberggel is kénytelenek voltak szerződést bontani, miután május óta nem tudnak neki fizetni. Hülkenberg ugyan szezon végéig biztosan kitart csapata mellett, a hitelezők azonban nem ilyen türelmesek.

A csapat tulajdonosa a minap elismerte, hogy eddigi fennállásuk egyik legnehezebb időszakát élik, ezzel együtt megerősítette, hogy nemrégiben Moszkvában tárgyaltak egy új partnerrel, és még sok-sok évig terveznek a királykategóriában.

„A helyzet nagyon komoly. Mióta a motorsportban vagyok, ez az egyik legnehezebb időszakunk. Sok éven keresztül jó és megbízható partnerek voltunk. Természetesen sajnálom a beszállítókat, akinek várniuk kell a pénzükre”- nyilatkozta Peter Sauber a hétvégén, és ezzel együtt azt is elmondta, hogy napokban Monisha Kaltenborn csapatfőnökkel együtt Moszkvában új befektetőkkel tárgyaltak, de akkor még konkrétumokat nem árult el.

„Nem csak ennek a szezonnak a végéig látunk el, de meggyőződésem, hogy sok évig itt leszünk még a Formula-1-ben.”

„A tárgyalások hamarosan a végére érnek, és meg vagyok győződve arról, hogy meg tudjuk menteni a helyzetünket. A konkrétumokról még nem szeretnék beszélni, de nyilvánvaló, hogy egy nagyon erős partnerről van szó” – titokzatoskodott Sauber.

Arctica sportnapszemüveg

A mai napon azonban fény derült az orosz „megmentők” kilétére, miután a csapat hivatalos közleményben bejelentett három orosz partner érkezését.

A Nemzetközi Vállalati Befektetési Alap mellett egy - a kulturális örökség finanszírozására és támogatására létrehozott - nonprofit vállalat, az Észak-nyugat oroszországi Állami Fejlesztési Alap, illetve a Nemzeti Légügyi Technológiai Intézet is csatlakozott a svájci alakulathoz. Ez utóbbi partnerségi megállapodás többek között egy közös kutatás-fejlesztési projektet is magában foglal, melyben a Sauber mérnökei és az orosz tudósok, szakemberek közös munkájából mindkét fél profitálhat. A fejlesztési programhoz csatlakozik egy fiatal pilóta, Szergej Siroktin is, aki jövőre a Formula-1-es csapatban is feladatot kap, meglehet, hogy már versenyzőként. A 17 esztendős pilóta jelenleg a a Formula Renault 3.5-ben versenyez. 

000 facebook_banner.jpg

Monisha Kaltenborn csapatfőnök utólag azt is elárulta, hogy a tárgyalások már tavasszal elkezdődtek. Az orosz befektetők érkezésével egy időben az a hír is felreppent, hogy a csapat tulajdonosi szerkezete is megváltozik, ám ezt a Sauber szóvivője cáfolta. Egyelőre ezen a téren nem történik átalakulás, Peter Sauber továbbra is két harmados tulajdont birtokol a csapat részvényeiből, míg Monisha Kaltenborn a részvények egyharmada felett rendelkezik. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá