2013. júl 18.

F1 Kik tesztelnek ma Silverstone-ban? (2. nap)

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek ma Silverstone-ban? (2. nap)

A módosított fiatal pilóták tesztjének második napja kezdődik ma Silverstone-ban, ahol az állandó versenyzők közül Daniel Ricciardo a Toro Rosso és a Red Bull autóját is vezetheti, illetve Pastor Maldonado és Nico Hülkenberg is csatlakozik csapatához. A nyitónap leggyorsabb pilótája a McLarent vezető Kevin Magnussen lett, ő most átadta helyét a csapat tesztpilótájának, Oliver Turvey-nek. 

sauber- silverstone - teszt.jpg

A Red Bullnál eredeti terv szerint Mark Webber is autóba ült volna a nap második felében, ám szerdán kiderült, az ausztrálnak mégsem kell elutaznia Silverstone-ba. Így Antonio Félix da Costa megkapta a teljes első napot, ma pedig Daniel Ricciardóval osztozik az RB8-ason. Ricciardónak ma sűrű programja lesz, hiszen saját csapatához, a Toro Rossóhoz is be van osztva, de a 24 esztendős tehetség ezt valószínűleg nem bánja, hiszen szerdán a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elárulta, hogy immár két névre szűkült a Vettel jövőbeni csapattársát felsorakoztató lista. Az egyik lehetséges választás egyértelműen Kimi Räikkönen, a másik pedig Ricciardo. Ha a Toro Rossónál üresedik meg egy hely, akkor jövőre jó eséllyel pályázik versenyzői ülésre a tegnap végül - két tizedes hátránnyal - harmadik helyen záró Da Costa. A 21 esztendős portugál pilóta a nyitónapon gond nélkül végigcsinálta a tervezett programot, és nem titkolt célja, hogy jövőre a királykategóriában sorakozzon fel a rajtrácsra.  

A Ferrarinál ma is a 27 éves olasz Davide Rigon gurulhat pályára. Rigon a szerdai nap végén bő egy másodperces lemaradásban végül a kilencedik helyen végzett, de később elárulta, hogy a köridőkkel egyáltalán nem foglalkoztak a nap folyamán. A Ferrari utánpótlás programjában résztvevő pilóta a kocsihoz való alkalmazkodás után leginkább az adatgyűjtésre és aerodinamikai tesztprogramra fókuszált, és 76 körrel a mezőny harmadik legszorgalmasabb résztvevője volt.

Kevin Magnussen az első napon utolsó félórájában élre repített a McLarent, bár ez egy teszten nyilvánvalóan nem sokat számít, hiszen általában nem a köridőkre hajtanak a csapatok. A Formula Renault 3.5-ben versenyző dán pilóta a nap végén elmondta, hogy ő sem futott kvalifikációs köröket, mint ahogy valószínűleg a többiek sem. Összességében elégedetten, és nem mellesleg 100 körrel zárta a mozgalmas napot, ma pedig a csapat tesztpilótája, Oliver Turvey folytatja a munkát.

A Lotusnál is változott az előzőleg nyilvánosságra hozott tesztbeosztás, és mivel Kimi Räikkönen pénteken mégsem ül autóba, így Nicolas Prost további egy napot tölthet az E21-ben. A négyszeres világbajnok fia szerdán a 8. legjobb időt autózta, és nem mellesleg új elemeket is tesztelt a csapattal, a Pirelli kemény abroncsait használva. Nicolas majd péntek ülhet vissza az autóba, előtte pedig a Lotus tesztpilótája, a tavalyi GP2-es bajnok, Davide Valsecchi kap lehetőséget a mai napra.

A Saubernél a 21 esztendős Robin Frijns kezdett, és ma délelőtt továbbra is ő folytatja a munkát, majd délután átadja helyét Nico Hülkenbergnek. A csapat tesztpilótája, jelenleg a GP2-ben versenyez. A holland tehetség szintén leginkább aerodinamikai teszttel töltötte el az első napot, és tavaly ugyan Abu Dzabiban már vezethette a Red Bull és a Sauber autóját is, de a silverstone-i gyors pályát sokkal jobban élvezte.

Arctica sportnapszemüveg

A Force India mindhárom tesztnap reggelén dönti el az aznapi felállást, de az biztos, hogy mindkét állandó versenyző részt vesz a teszthéten. A nyitónapon a GP2-ben versenyző brit tehetség, James Calado délelőtt a mezőny legjobbja volt, majd délután Paul di Resta váltotta le.

Sir Frank Williams csapatánál Daniel Juncadella kapta az első napot, ma pedig Pastor Maldonadóval osztja fel a munkát. A DTM-ben versenyző spanyol szerdán délelőtt mindössze öt kört teljesített, majd később további ötvenet, és végül ötödik lett, fél másodperces lemaradásban az élen záró Magnussenhez képest.

A Toro Rosso is felosztja napját – délelőtt Ricciardo teszteli a Pirelli gumikat, majd átül a Red Bull autójába. Délután Carlos Sainz Jr. vezetheti az STR8-ast. A 18 esztendős spanyol a legendás rali-világbajnok, Carlos Sainz fia, jelenleg a GP3 sorozatban versenyzik, és nem mellesleg a Red Bull utánpótlás programjának egyik tagja. Pénteken a címvédő csapat autóját is kipróbálhatja.

000 facebook_banner.jpg

A Marussiánál a tesztpilóta, Rodlfo Gonzalez veszi át a stafétát. A 27 esztendős venezuelai idén már több alkalommal is autóba ülhetett egy-egy péntek délelőtti szabadedzésen, így számára már nem ismeretlen a csapat idei konstrukciója.

A Caterham ma Will Stevenst küldi pályára, aki nemrégiben csatlakozott a csapat pilótanevelő programjához. A 22 éves brit pilóta a WSR3.5 mezőnyét erősíti. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 silverstone formula-1