2013. júl 19.

F1 Kik tesztelnek ma Silverstone-ban? (3. nap)

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek ma Silverstone-ban? (3. nap)

A gumiteszttel kombinált fiatal pilóták tesztjének zárónapján még több jelenlegi  versenyző autóba ül, köztük Sebastian Vettel és Felipe Massa is. Természetesen lesznek teljesen új belépők is, például a 24 éves Sato Kimija most először vezethet F1-es versenyautót, illetve a Williams női tesztpilótája, Susie Wolff is most bizonyíthat először egy valódi, kollektív Formula-1-es teszten.

silverstone - teszt.jpg

Carlos Sainz Jr csütörtökön a Toro Rossónál kapott lehetőséget, míg a zárónapon a Red Bull autóját vezetheti Sebastian Vettel előtt. Az energiaitalosok pilótanevelő programjában résztvevő 18 éves spanyol tegnap a második helyen végzett az összetettben, és összesen 39 kört töltött a pályán az STR8-cal. A nap végén nem győzött köszönetet mondani a lehetőségért, sőt azt is elárulta, hogy minden egyes szerelőnek megköszönte, hogy élete első F1-es tesztjét segítették. A rali-legenda fia egyébként a Toro Rossóval alig fél századmásodperccel maradt el Ricciardo legjobb idejétől, ma pedig megmutathatja, mit tud az RB9-cel.

A Ferrarinál eddig mindkét napon Davide Rigon dolgozott különböző aerodinamikai csomagok vizsgálatán, illetve csütörtökön délután már a Pirelli lágy és kemény keverékeinek összehasonlítása is felkerült programjába. A csapat a 26 esztendős olasz pilóta mellett ma Felipe Massát is csatasorba állítja.

A McLaen mindhárom napon más-más pilótát szervezett be programjába, így Kevin Magnussen és Oliver Turvey után a csapat rangidős tesztpilótája, a korábbi DTM bajnok, Gary Paffet a soros.

A Lotus eredetileg Kimi Räikkönent osztotta be péntekre, de miután az FIA-val tisztázta az állandó versenyzők korlátait, a csapat úgy döntött, hogy hasznosabb, ha a fiatalokkal szabad kezet kap a fejlesztések tesztelésére. Így az első napon autóban ülő Nicolas Prost vezethet a finn bajnok helyett. 

Sato Kimija életében először ülhet F1-es autóba, és erre a Saubertől kapott lehetőséget a zárónapra. A 24 esztendős japán tavaly az F3 bajnokság 3. helyezettje lett,  idén pedig az AutoGP-ben versenyez, és jelenleg vezető helyen áll az összetettben.

A Force India minden nap a gyakorlás kezdete előtt konkretizálja a tesztbeosztás, de mivel eddig csak James Callado és Paul di Resta kapott szerepet, így ma valószínűleg Adrian Sutil tesztelheti majd a Pirelliket, ugyanis a csapat előzőleg bejelentette, hogy mindkét állandó versenyzője részt vesz a silverstone-i gyakorláson.

A Williamsnél ma női tesztpilóta is megmutathatja tudását. A csapat tartalékpilótája, Susie Wolff több évig versenyzett a DTM-ben, valódi F1-es teszten azonban most először hajthat pályára. Tavaly ősszel egy rendezvény keretén belül már vezette az F33-at, az idei autót pedig még februárban egy aerodinamikai teszt keretén belül próbálhatta ki.

Arctica sportnapszemüveg

A Toro Rossónál pénteken Jean-Eric Vergne kezd, majd a 19 esztendős orosz tehetség, Daniel Kvyat zárja le a programot, aki szintén része a Red Bull tehetséggondozó programjának, és idén a GP3-ban versenyzik.

A Marussiánál ma a tesztpilóta, a venezuelai Rodolfo Gonzalez folytatja a csütörtökön megkezdett munkát, majd délután átadja helyét a csapat francia versenyzőjének, Jules Bianchinak.

Állandó versenyzők kapták meg a zárónapot a Caterhamnél, azaz Giedo van der Garde és Charles Pic is pályára hajt a nap folyamán. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 silverstone formula-1