2013. júl 28.

F1 Grosjeant kétszer is megbüntették, a Lotus szerint túl kemények voltak a stewardok

írta: FormaNet
F1 Grosjeant kétszer is megbüntették, a Lotus szerint túl kemények voltak a stewardok

Romain Grosjean a harmadik helyről rajtolva nagyszerű versenyt futott a Hungaroringen mindaddig, míg a Felipe Massával történő párbaja után boxutca-áthajtásos büntetést nem kapott. A francia versenyző később még egy időbüntetést is kapott a Jenson Buttonnal való koccanása miatt, de ez végül nem változtatott a végeredményen. A csapatfőnök, Eric Boullier úgy véli, hogy a stewardok ezúttal túlságosan kemények voltak.

grosjean - hungaroring.JPG

Romain Grosjean két esetben is a szabályosság határait feszegette a Magyar Nagydíjon történő menetelése közben – először Jenson Buttont előzte kissé talán agresszíven, melynek következtében össze is ért a két autó, majd nem sokkal ezután Felipe Massát utasította maga mögé, miközben mind a négy kerékkel elhagyta a pályát. Legalábbis a versenyirányítás így látta, Gorsjean azonban úgy véli, hogy két kerékkel a fehér vonalon volt. Ez utóbbiért még a verseny alatt boxutcaáthajtásos büntetést kapott, míg a McLarennel történő incidenst csak a leintést követően vizsgálták.

 

„Azt gondoltam, hogy minimum két kerék a fehér vonalon van, de még nem láttam a felvételeket, szóval egy kicsit részletesebben meg kell néznem” – nyilatkozta a futam után Grosjean, aki a Buttonnal történt incidens miatt elnézést kért.

"Jenson esetében kicsit túlságosan kimentem balra. A pálya ott beszűkült, én pedig azt hiszem kicsit szélesebben mentem, mint kellett volna. Szeretnék bocsánatot kérni, szerencsések vagyunk, hogy hogy egyikőnk autója sem sérült meg.”

 A versenyirányítás ebben az ügyben Button és Grosjeant is meghallgatta, és végül 20 másodperces időbüntetést szabtak ki a francia pilótára. Mivel azonban 21.5 másodperces előnnyel ért célba a hetedik helyen autózó Button előtt, így tulajdonképpen az eredmény nem változott.

Arctica sportnapszemüveg

Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier is meglehetősen keménynek ítélte a futam közben kiszabott büntetést: „Úgy érzem, hogy ez a büntetés egy kicsit sok volt. Nem volt hová mennie, így egy kicsit mind a négy kerékkel elhagyta a pályát, de ez mindössze egy-két centi volt, ezért egyértelmű, hogy egy ilyen büntetés után nagyon kemény dolog visszatérni, főleg amikor dobogós helyen harcol az ember. A Ferrari ott volt mellette, így ha ezt nem teszi meg, akkor vagy összeütköznek, vagy pedig nagyon sok időt veszített volna.”

„Persze van egy egyértelmű szabály, és nyilvánvaló, hogy nem kivételezhetnek velünk sem, de azt hiszem ez a büntetés most kemény volt. Persze tiszteletben kell tartani a döntést, de ebben az esetben ez most kicsit nehéz. Egy kemény büntetés lett egy zseniális manőver vége. Más szituációban lehet, hogy érthető lett volna, de biztos váltok majd velük (a stewardokkal) pár szót, ha lehiggadok” – mondta a Lotus csapatfőnöke.

000 facebook_banner.jpg

Grosjean két ellenfele közül Button egyértelműen a franciát hibáztatja, és szerencsésnek érzi magát, hogy nem esett ki a versenyből, míg Massa úgy véli, hogy Grosjean nem érdemelt büntetést. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 hungaroring magyar nagydíj formula-1 romain grosjean