2013. aug 09.

Az F1-es csapatok kitartanak a maximum 20 futamos versenynaptár mellett

írta: FormaNet
Az F1-es csapatok kitartanak a maximum 20 futamos versenynaptár mellett

McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh dicséretesnek tartja, hogy ebben a nehézkes pénzügyi közegben Bernie Ecclestone újabb és újabb pályákat hoz a királykategóriába, sőt jelenleg ott tart a helyzet, hogy további esetleges kiesők helyére is vannak opciók. Mindemellett a brit szakember kételkedik abban, hogy jövőre 20 nagydíjnál több kerül be az F1-es programba. A Mercedes csapatvezetője, Ross Brawn pedig rávilágította arra, hogy a versenynaptár további bővülése esetén miért is lenne nehéz feladat egy esetleges dupla team felállítása.

magyar nagydíj 2013.jpg

Lassacskán kirajzolódik a jövő évi versenynaptár menetrendje, ám jelenleg úgy áll a helyzet, hogy elméletileg akár 22 futamos is lehet a 2014-es szezon, hiszen New Yersey és Oroszország érkezése mellett nemrégiben bejelentették, hogy Ausztria is visszatér a programba. Mindeközben hivatalossá vált, hogy India jövőre nem rendez nagydíjat, és többen kételkednek New Yersey 2014-es debütálásában, illetve Dél-Korea életképességében is. A legvalószínűbb felállás, hogy az idei 19 nagydíjból álló szezon, jövőre max. 1-2 versenyhétvégével növekszik, és így gondolja ezt a McLaren csapat vezetője és egyben a FOTA elnöke, Martin Whitmarsh is.

„A Formula-1 új helyszínekre érkezik, közülük Oroszország egy érdekes piac. Néhány helyszín azonban megkérdőjelezhető, de Ecclestone eddig elég jól összehangolta a dolgokat. Személy szerint én kétlem, hogy 20 futamnál több lenne a következő évben, de mások feladata kitalálni azt, hogy mely versenyek kerüljenek be a naptárba.”

Whitmarsh szerint Ecclestone jogosan tart az „erszényében” különböző lehetőségeket arra, ha valamelyik létesítmény kiesik, de úgy véli, a 22 nagydíj nagyon nehéz lenne, különösen a csapattagok számára.

„Jogos, hogy Bernei új helyszíneket keres, hiszen ebben a pénzügyi környezetben mindig vannak kétségek, így nem rossz ötlet beugrókat keresni. Nem tudom, hogy a versenynaptár 22 nagydíjra bővül-e, de ez az üzlet része. Pár éve még mindannyian úgy gondoltuk, hogy 16 versenyhétvégénél több az már nehézkes lenne már csak azért is, mert sok helyszín nem Európában van. A pilóták viszonylag könnyű helyzetben vannak, de azoknak a srácoknak, akik összerakják a kocsikat, és biztosítják, hogy eljussanak egyik helyszínről a másikra, egyértelműen nehéz lenne. Ettől függetlenül támogatnunk kell Bernie-t.”

A Formula-1-es csapatok többsége egyetért abban, hogy a jövőben is 20 futamban kellene maximalizálni az éves programot.

A kiscsapatok számára nagyon nehéz lenne 20 futamnál többet végigcsinálni, mert akkor lassan eljutnánk odáig, hogy két csapatot kellene fenntartani, az pedig nagyon költséges lenne” - mondta nemrégiben a Marussia főnöke, John Booth, és ugyanezt gondolják az anyagi problémákkal kevésbé küzdő alakulatok vezetői is.

"Azt hiszem, megállapodás van a 20 versenyről.  Ha ennél több lenne, akkor át kellene szervezni a csapatokat” - nyilatkozta a Mercedes motorsportfőnöke, Toto Wolff, míg a csapatfőnök, Ross Brawn már a 20 futamot is nagy kihívásnak tartja, és úgy véli, hogy egy esetleges dupla személyzetet szervezése is nehézkes lenne, hiszen vannak olyan szakemberek (mint például a pilóták mellett dolgozó versenymérnökök), akik nélkülözhetetlenek.

„Húsz verseny elegendő kihívás a csapatoknak és csapattagoknak. Azt hiszem, ha átlépnénk ezt a határt, akkor váltogatni kellene a személyzetet, ez azonban egy nagyon nehéz feladat, különösen azért, mert a mérnökök szoros kapcsolatban vannak a pilótákkal, így aligha lenne ésszerű dolog, hogy ne legyenek ott minden nagydíjon. Ez a része nem könnyű, de néhány szerelővel és technikussal meg lehet csinálni. A húsz verseny is nagyon kemény mindenki számára, szóval azt gondolom, ennyi a maximum”- vélekedett Brawn.

Hogy végül kik kerülne be a keretbe, leghamarabb majd ősszel derül ki, mindenesetre egyelőre maga Bernie Ecclestoen is úgy látja, hogy 20 nagydíjból fog állni a 2014-es F1-es világbajnokság.

„Húsz futam lesz jövőre, benne az Osztrák Nagydíjjal. Mást még nem tudok mondani, térjünk vissza ősszel erre kérdésre" – nyilatkozta pár hete Ecclestone. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 versenynaptár autosport formula-1