2013. aug 12.

F1 Vettel top10-es listája - Kedvenc versenyzők és versenyautók

írta: FormaNet
F1 Vettel top10-es listája - Kedvenc versenyzők és versenyautók

A Formula-1 háromszoros világbajnokának, Sebastian Vettelnek  is megvan a saját top10-es listája a széria történelmének nagy versenyzői és versenyautói között. Az Auto Bildnek adott összeállításából természetesen nem hiányoztak a nagy bajnokok, kedvenc kocsik közül pedig ugyan a top3-ban két Red Bull is helyet kapott, ám a lista élén Senna 1993-as McLarenje áll.

sebastian vettel - michael schumacher_1.JPG

 

Kedvenc versenyzők

Michael Schumacher - A gyermekkori bálvány

A Red Bull német klasszisa már számtalanszor beszélt gyermekkori hőséről, így valószínűleg sokan ismerik azt a történetet is, amikor egy gokartverseny győzteseként a kis Seb Michael Schumachertől kapta meg a trófeát.

„Amikor kisfiúként átadott nekem egy trófeát, az olyan volt számomra, mintha karácsony lenne. Szerencsére később versenyezhettem is ellene. Mindig kemény, de igazságos volt. Rekordjai magukért beszélnek, és azt hiszem ezeket nagyon nehéz lesz bárkinek is beállítania.”

Ayrton Senna - A mítosz

Még a Schumacher érkezése előtti időkben Vettel édesapja Sennának szurkolt, és hat-hét éves korából már vannak emlékei a brazil legendáról.

„Édesapám eredetileg Senna rajongó volt, majd Michael Schumacher vette át a helyét. A szenzációs első köre 1993-ban Doningtonban, és az 1994-es imolai balesete – ezek meghatározó élmények voltak az életemben. Ő egy legenda, és nem csak versenyzőként, de személyisége miatt is.”

vettel - nigel mansell.JPG

Mika Häkkinen és Nigel Mansell - Mindig a határon

Senna után, egy másik mclarenes világbajnok, Häkkinen is felkerült a top10-es listára elsősorban azért, mert véleménye szerint a finn mindig képes volt kihozni a maximumot a lehetőségeiből. Az 1992-es bajnok, Nigel Mansell pedig küzdőszellemével és humorával nyűgözte le a német pilótát. 

„Häkkinennel kapcsolatban mindig az volt az érzésem, hogy mindig a határon, és szupergyorsan autózik. Egy tipikus finn. Amikor nem  a leggyorsabb autóban ült, akkor is mindig kihozta belőle a maximumot. Mansell-lel mindig nagyon drámai dolgok történtek – azt hiszem ez kissé a védjegye is volt. De ő is minden versenyen úgy küzdött mint egy oroszlán, utána pedig mindig volt valami szellemes megjegyzése. Manapság is összefutok vele egy-egy versenyen, amikor ő az egyik versenybíró.”

Alain Prost - Az ellentmondásos

Egy olyan világbajnok, akinek vezetési stílusa és személyisége is nagyban eltér Mansell, Senna vagy éppen Schumacher karakterétől, ám négy világbajnoki cím magáért beszél.

„Négy világbajnoki címet- és több mint 40 futamot nyert, szóval ez mindent elmond róla. Tavaly egy rendezvényen tudtam beszélgetni vele egykori Williamséről és más autókról. Azt hiszem neki két oldala volt: az autóversenyző, és a nagy politikus. A különleges karaktereket általában vagy szeretik, vagy gyűlölik az emberek. Vannak olyan pletykák, hogy ő egy nagyon érzékeny versenyző volt."

vettel - niki lauda.JPG

Niki Lauda – Aki mindig egyenes

Alain Prost és Ayrton Senna előtt Niki Lauda volt a McLaren nagy bajnoka, illetve két világbajnoki címét (a háromból) a Ferrarival nyerte. A maranellóiaknál töltött időszak alatt szerzete súlyos égési sérüléseit is 1976-ban, majd hat héttel balesete után már újra a vb címért harcolt. A 64 esztendős osztrák legendával Vettel jó kapcsolatot ápol, és úgy véli, Prosttal ellentétben Lauda az autóban és azon kívül is mindig ugyanolyan volt.

„Ő mindig saját magát adta az autóban és azon kívül is. A súlyos nürburgringi balesete után hat héttel már újra autóban ült, és ezért nagyon tisztelem őt.”

Jochen Rindt – Az egyéniség

A Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko jó barátja volt a széria egyetlen posztumusz bajnokának, mint ahogy Bernie Ecclestone is, aki nem mellesleg az osztrák tehetség menedzsere is volt. Vettel így sok történetet hallott tőlük Rindtről, aki 1970-ben az Olasz Nagydíj időmérő edzésén vesztette életét, de ekkor már 20 pontos előnnyel vezette a bajnoki tabellát. A hátralévő öt nagydíjon riválisa, Jacky Ickx öt pontra tudta lefaragni hátrányát, így végül halála után négy héttel Rindt lett a bajnok. A trófeát felesége, Nina vette át.

„Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes az ő személyisége és karaktere, és azt hallottam róla, hogy minden idők egyik leggyorsabb versenyzője volt, egy hihetetlen tehetség. Azt hiszem, ha nem történik az a baleset, akkor többszörös világbajnok lehetett volna.”

Jim Clark és Wolfgang von Trips- Akik túl korán mentek el

Rindthez hasonlóan, Jim Clark is valószínűleg két világbajnoki címnél többet nyert volna, ha nem szenved halálos balesetet 1968-ban egy Formula-2-es versenyen, Hockenheimben. Tripsnek még ennyi sem jutott, ettől függetlenül felkerült Vettel listájára, mint az egyetlen olyan kedvenc, aki sosem nem lett világbajnok a szériában.

„Clark rövid idő alatt elképesztő rekordokat állított fel, és nem csak a Formula-1-ben nyert, de az 500 mérföldes indianapolisi futamot is megnyerte. Azt hallottam róla, hogy eredetileg juhtenyésztéssel foglalkozott. Wolfgang von Trips világbajnok lehetett volna, de őt is túl korán ragadta el a halál, mint ahogy Jim Clarkot is. Azt hiszem ő volt az első német, aki Ferrarinál versenyzett.”

Juan Manuel Fangio - A természetes tehetség

Természetesen a Formula-1 korai éveinek sztárja, az ötszörös argentin világbajnok sem maradt ki a felsorolásból.

„Ő egy abszolút ösztönös tehetség volt.  Stirling Moss sokat mesélt róla, és mindig jó ilyen történeteket hallani első kézből, egy olyan embertől, aki maga is versenyzett ellene akkoriban. Fangio egyértelműen az a versenyző volt, aki a határokat feszegette annak ellenére, hogy abban az időben nagy volt a baleset kockázata. Akkoriban viszont egyszerűen nem gondolhattál erre.”

Kedvenc versenyautók

1. McLaren MP4/8 -1993

„Ez az abszolút kedvencem. Egyike azon F1-es modelleknek, ami különleges helyet foglal el a vitrinemben. Abban a szezonban volt jobb autó is a  McLarennél,  de Senna még így is öt futamot tudott vele nyerni.”

mclaren 1993.JPG

2. Red Bull RB6 – 2010

„Ez egy fegyver volt, 2010-ből a legjobb autó. Nagyon kiábrándító lett volna számunkra, ha nem nyerjük meg vele a bajnoki címet.”

3. Red Bull RB7 – 2011

„A 2011-es világbajnok autóm egy szuper sokoldalú kocsi volt, ezzel együtt pedig nagyon megbízható. Egyszerűen mindenhol gyors volt.”

4. Brabham BT46B – 1978

„Ez volt Lauda autója, aminek hátulján egy hatalmas propeller volt. Mint egy porszívó."

brabham 1978.JPG

5. Lotus 72-1972

„Egy szép és tragikus autó. Ezzel az autóval lett világbajnok Jochen Rindt, és ebben szenvedett halálos balesetet a monzai edzésen.”

6. Ferrari F2002 – 2002

"Az a Ferrari egy nagyon ütős autó volt, és úgy tűnt, Michael Schumacher csak játszadozik a versenyeken. Nem csoda, hogy már Franciaországban világbajnok lett."

ferrari 2002.JPG

7. McLaren MP4/13 – 1998

„Akkor jöttek be a barázdált abroncsok, ezért is emlékszem rá ilyen jól. Ez volt Adrian Newey egyik csoda-autója, amivel Mika Häkkinen bajnok lett.”

8. Williams FW14 – 1992

„Egy újabb fantasztikus Newey autó, és Nigel Mansell lett vele a világbajnok. Azt hiszem aktív felfüggesztése volt, és úgy tűnt, mintha sínen futna.”

williams 1992.JPG

9. Mercedes W196 – 1954

"A legendás Ezüst Nyíl, amivel a Mercedes visszatért a Grand Prix versenyzésbe, és logikus volt, hogy Juan Manuel Fangio lett vele a bajnok."

10. Brabham BT52B – 1983

„A BMW ezzel nyerte meg utolsó világbajnoki címét, Nelson Piquet-vel.  Az időmérőn 1500 lóerővel lehetett dolgozni, így ez az autó olyan volt, mint egy rakéta. Szívesen vezetném.”

brabham 1983.JPG

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 top10 formula-1 sebstain vettel