2013. aug 23.

F1 Vettellel az élen a két Red Bull volt a pénteki nap legjobbja Spában

írta: FormaNet
F1 Vettellel az élen a két Red Bull volt a pénteki nap legjobbja Spában

Sebastian Vettel egy defekt miatt ugyan idő előtt befejezte péntek délutáni programját, ennek ellenére az edzés utolsó harmadában már senki nem tudta túlszárnyalni a német legjobb köridejét. Vettel mögött csapattársa, Mark Webber mindössze szűk hat századmásodperccel maradt el, míg a harmadik leggyorsabb versenyző a lotusos Romain Grosjean volt. 

vettel - spa.jpg

Délutánra elvonultak az esőfelhők a belga pálya felől, és napsütésben, 21 fokos hőmérsékletben folytatódott a versenyhétvége első napja. Az ideális körülmények gyorsan pályára csalogatták a versenyautókat, és a zöld jelzés után néhány perccel már mindenki megfutotta első mért körét.  A két McLaren valamint Lewis Hamilton csatlakozott utoljára a mezőnyhöz, de alig 20 perc elteltével már mindenki szorgalmasan rótta a köröket a Pirelli kemény keverékein. Közben Sebastian Vettel 1:50-es idővel bérelte ki az első helyet, mögötte pedig a két ferraris, és a csapattárs, Mark Webber sorakozott fel az élmezőnyben.

Ahogy az általában lenni szokott, most is a Toro Rossókra kerültek fel először az opciós abroncsok, majd perceken belül egyre több autón, köztük a Red Bullokon is a lágyabb, azaz a közepes gumik tűntek fel, ezzel együtt Vettel és Webber már 1:49-es időkkel foglalta el az első két helyet. Fél órával a leintés előtt Grosjean és Massa Vettelhez képest nyolc tizedmásodperces hátrányban állt a harmadik-negyedik helyen.

Arctica sportnapszemüveg

Az edzés utolsó harmadában hosszú etapokba kezdtek a pilóták, Alonso pedig még csak ekkor kapta meg a lágyabb gumikat. Vettel számára egy jobb hátsó defekt miatt nagyjából 20 perccel a leintés előtt véget ért a munka, de ennél is rosszabbul járt a caterhames Giedo van der Garde, aki a hátsó egyenes előtti gyors kanyarnál megpördült, majd falnak csapta és jócskán összetörte kocsiját. A Lotus Räikkönent is behívta a boxba percekkel a gyakorlás vége előtt, mert a motor hűtővízének nyomása leesett.

A lerövidült program ellenére a címvédő megtartotta első helyét, szorosan mögötte Webber végzett, Grosjean és Massa párosa pedig megtartotta a harmadik és negyedik helyet. A Toro Rosso francia pilótája, Jean-Eric Vergne Räikkönent és Alonsót megelőzve az ötödik legjobb időt autózta, a top10 utolsó három helyét pedig Pérez, Rosberg és Di Resta szerezte meg. 

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés - spa.JPG

Első szabadedzés eredménye

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés spa belga nagydíj formula-1