2013. aug 26.

F1 Whitmarsh szerint a nagyfiúk rászálltak Pérezre

írta: FormaNet
F1 Whitmarsh szerint a nagyfiúk rászálltak Pérezre

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh úgy véli, hogy a tapasztalt, idősebb pilóták rászálltak fiatal mexikói versenyzőjére, Sergio Pérezre, és többek között ennek is köszönhető, hogy a versenybírók boxutca-áthajtásos büntetéssel sújtották. Whitmarsh szerint a stewardok túlságosan szigorúan ítélték meg Pérez manőverét.

seegio perez - martin whitmarsh.JPG

Sergio Pérez a Belga Nagydíj hetedik körében Romain Grosjeannal csatázott az egy pontot érő 10. helyért, és a Les Combes kanyarnál kissé agresszívan kitessékelte a Lotust a pályáról, aminek következtében a francia versenyző két pozíciót is bukott. Nem sokkal később a stewardok vizsgálták az esetet, és Pérez boxutca-áthajtásos büntetést kapott a manőverért. A mexikói végül csak a 11. helyen ért célba, így nem meglepő, hogy  a csapatfőnök, Martin Whitmarsh meglehetősen sajnálja az elvesztett pontokat. A brit szakember úgy véli, Pérez a nagyok összefogásának áldozata, és a szankció túlságosan kemény volt.

"A valóság az, hogy ha egy fiatal pilóta megérkezik a csata színhelyére, akkor az idősebb srácok összefognak ellene a versenyzői eligazításon. Kicsit ez történik Pérezzel is. Nem kellene, hogy így legyen, de nyilvánvaló, hogy kissé megkülönböztetett figyelem hárul rá. Ironikus módon a verseny későbbi szakaszában is volt hasonló eset (Nico Hülkenberg és Jean-Eric Vergne incidense), aminek nem lett következménye. Ez egy nagyon kemény és kiábrándító büntetés volt” – nyilatkozta Whitmarsh az Autosportnak.

Arctica sportnapszemüveg

A csapatfőnök úgy véli, hogy éppen emiatt a jövőben kicsit óvatosabbnak kell lennie a McLaren 23 esztendős pilótájának, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem hibáztatja versenyzőjét, és nem szeretné, ha megváltoztatná vezetési stílusát.

„Ha ilyen helyzetben vagy, kicsit óvatosabbnak kell lenned. Nem számít, hogy szerinted rendben volt az, amit csináltál, muszáj figyelembevenni az esetleges vizsgálatokat is. Ha úgy gondolnám, hogy hibázott, akkor fejmosást kapna, de neki is az a dolga, hogy odaálljon és versenyezzen. Tudnia kell, hogy bízunk benne, és a csapat maximálisan mellette áll.”

000 facebook_banner.jpg

Romain Grosjean mindenesetre úgy véli, hogy a nyolcadik helynél előrébb végezhetett volna, ha Pérez nem tessékeli ki a pályáról: „Elvesztettem a pozíciómat, ami nem jött túl jól. Legalább három-négy másodpercembe került, ami valószínűleg elég lett volna ahhoz, hogy Massa mögöttem maradjon” – mondta a Lotus francia pilótája. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren belga nagydíj martin whitmarsh formula-1 sergio pérez