2013. aug 31.

Spa után, Monza előtt - ahogy Kimi Räikkönen látja

írta: FormaNet
Spa után, Monza előtt - ahogy Kimi Räikkönen látja

Kimi Räikkönen kiesésével egy rekord sorozat szakadt meg az elmúlt hétvégén a Belga Nagydíjon, hiszen a finn klasszis 27 versenyen keresztül ért célba pontszerző helyen, ráadásul a spái futam előtt egymás után zsinórban 38 alkalommal ért célba. A technika ördöge azonban véget vetett Kimi menetelésének, ám a Lotus pilótája most újabb pálya meghódítására készül Monzában.

kimi_1.JPG

Kimi Räikkönen Belgiumban eddig négy alkalommal ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán, míg Monzában ez idáig egyszer sem tudott győzni. A finn klasszis szerint az olasz aszfaltcsík egészen más kihívás, mint az újabb pályák, és véleménye szerint jó lehet az autó is, ezért bízik abban, hogy a győzelemért harcolhat, de jóslásokba természetesen most sem szeretett volna bocsátkozni.  A csapat hivatalos oldalán az elkövetkező futamról és a belga kudarcról is kérdezték a 2007-es világbajnokot.

Spában több győzelmet értél el, mint bármely másik pályán, ám Monzában még nem sikerült. Itt az idő, hogy változtass ezen?

Kimi Räikkönen: Az igaz, hogy még sohasem nyertem Olaszországban. Van néhány ok, amiért eddig nem működött a dolog megfelelően, de ez azért nem azt jelenti, hogy ne tudnék vezetni azon a pályán. És azért, mert a múltban még nem nyertem azon a pályán, az még nem jelenti azt, hogy ne tudnék nyerni, vagy egy jó eredményt elérni a jövőben. Az is igaz, hogy korábban párszor már nagyon versenyképes voltam ott a hétvégeken, sőt egyszer-kétszer közel voltam a győzelemhez, de valami gond mindig közbejött. Most azonban remélhetőleg valóban lesz esélyünk a győzelemért harcolni.

Milyen érzéseid vannak a monzai helyszínről?

KR: Ez egy igazi történelmi helyszín, egyedülálló vonalvezetéssel, ahol nagyon magas sebességet érhetünk el. A gyors tempó mindenki számára valódi kihívás, és valóban nagyon jó érzés az autóban. A Tifosi hazája, de nagyon sok finn rajongó is el szokott oda jönni. A hangulat egészen más, mint bármely más pályán. Remek dolog úgy oda menni, hogy minden jól működik az autón, és látni, hogy milyen gyorsaságra vagy képes. Ez az a hely, ahol valóban gyorsak mehetünk.

monza - kimi szurkolótábor.jpgKimi szurkolók Monzában

Mi a véleményed a pálya kihívásairól?

KR: Monza mindig hatalmas kihívás. Nagyban különbözik az összes többi modern pályától, és a vonalvezetése miatt az autók beállítása is egészen más. Ahhoz, hogy Monzában gyorsak legyünk, az autó jó aerodinamikai beállítására van szükség, stabil kanyarvételre a szegőköveken, és erős motorra, hiszen a körök nagy részén padlógázzal megyünk. Azt hiszem, elég jók lehetünk ott, de hogy pontosan mennyire jók, azt nem tudom addig, amíg pályára nem hajtunk.

Mit gondolsz, Monza mennyire fekszik majd az E21-nek?

KR: Ez egy különleges pálya mindenki számára a nagy sebesség miatt, melynek eléréséhez alacsony leszorítóerőre lesz szükség, ahogy azt minden évben láthattuk. Az alacsony leszorítóerő nem, minden esetben a legjobb az autónk számára, de a gyárban keményen dolgoznak azért, hogy még több sebességet nyerjünk ki belőle, és néhány változtatás stabilabbá teheti majd. Majd meglátjuk, hogy megy pénteken reggel az autó, és akkor is jöhet még néhány jó ötlet, amit megvalósíthatunk.

Arctica sportnapszemüveg

Hogy érzed, milyen tapasztalatokat szereztél Spában a kiesésed kapcsán?

KR: Nyilvánvalóan nem ez volt az első eset, hogy korábban kellett befejeznem a versenyt, és valószínű, hogy nem is az utolsó. Azért vagyok itt, hogy versenyezzek, és minden alkalommal szeretném is befejezni, így ami Spában történt, nem az amire vártunk, és nem ideális a világbajnokság szempontjából.

Hogyan érezted ezt át az autóban?

KR: A verseny elején már volt problémám a fékkel, de akkor sikerült megoldani, és úgy tűnt, hogy minden rendben. Tudtuk, hogy a fékek túlmelegedtek, és a füst is látható volt, de tudtam fékezni mindaddig, amíg egyszer csak teljesen elromlott, és azután már nem volt lehetőségem a folytatásra.

Bántott, hogy egy rekord sorozatnak lett így vége?

KR: Tudtuk jól, hogy egyszer el kell jönnie annak a napnak is. Egy hosszú perióduson vagyunk túl a legjobb megbízhatóság tekintetében, így az is természetes, hogy egy napon elpártolt mellőlünk a szerencse.

000 facebook_banner.jpg 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 motorsport autosport kimi raikkönen spa monza formula-1