2013. sze 01.

F1 A McLaren öröksége - Szeptember 2-án lesz 50 éve, hogy íródik a legenda

írta: FormaNet
F1  A McLaren öröksége - Szeptember 2-án lesz 50 éve, hogy íródik a legenda

Bár az idei év jóval a várokozások alatt alakult eddig a legendás istállónál, a McLarennél, ami miatt nem sok öröm jut Wokingban, ám a 2013-as év a jelenlegi eredmények ellenére is különleges, és az eredmények ellenére van mit ünnepelnie az istállónak. Mégpedig az elmúlt 50 évet, hiszen szeptember 2-án lesz 50 éve, hogy az új-zélandi Bruce McLaren megalapította a Bruce McLaren Motor Racinget.

McLaren 50.jpg 

„Egy élet nem egyedül az években, hanem az eredményekben mérhető” – mondta az alapító 27 évesen, 1964-ben, a nem egészen egy éves új vállalkozás egyik összejövetelén.

A kezdetekkor csupán fél tucat ember tudott azonosulni McLaren víziójával, mely szerint egy saját építésű versenyautóval szerette volna meghódítani a világot, és a világ versenypályáit. Mára a McLaren csoport hatalmas vállalkozássá nőtte ki magát, több mint kétezer embernek adva munkát, akik számára Bruce eszmeisége továbbra is követendő példa. Ötvözni a sportszerűséget, a stabil mérnöki teljesítményt, és a legmodernebb technikák alkalmazásához szükséges szakértelmet.

Az idő igazolta az új-zélandi autóversenyző álmainak realitását, hiszen az általa alapított istálló - és a köré kiépült cég - mindörökre beírta magát a Formula-1 és az autóversenyzés történetébe.

Arctica sportnapszemüveg

A királykategória globálissá válásával a McLaren az egész világon elismert márka lett az elmúlt évtizedekben. Az 1966-os Monacói Nagydíj volt a csapat debütálása, azóta 12 egyéni és 8 konstruktőri világbajnoki címmel, 182 futamgyőzelemmel, 155 pole pozícióval, 483 dobogós helyezéssel és számtalan rekorddal iratkozott fel az örökranglistára. A wokingi gárda is átélt hullámvölgyeket (ahogy azt az idei év is mutatja), ám mindig képes volt – és minden bizonnyal képes lesz a jövőben is – megújulni, így sok alakulattal ellentétben, továbbra is a top csapatok között tartják számon.

A McLaren Formula-1-es világbajnoki történetéről részletesen is olvashattok

Bruce McLaren 1970 június 2-i halála (amikor is Goodwoodban egy új M8D Can-Am kategóriájú autót tesztelt) rendkívül megrázta a csapatot, és ezt követően egészen 1972-ig nem sikerült futamgyőzelmet szerezniük. Az első sikert  Denny Hulme dél-afrikai győzelme hozta meg az aligátor autónak is becézett M19C-vel, mely autó a domború középső rész, és a hosszú orr miatt kapta ezt a becenevet. Ez volt a csapat első autója, mely már szponzori támogatással versenyzett - a Yerdley kozmetikai cég volt az istálló első hivatalos támogatója. 

Az alakulat napjainkban is íródó története bizonyítja, hogy az alapító halála után is megmaradt az a szellemiség mellyel egykor életre kelt egy álom, és a McLaren irányítása jó kezekben van.

A cég az F1-en kívül is számtalan eredménnyel büszkélkedhet. A McLaren fejlesztéseire támaszkodik a két nagy amerikai széria is, az IndyCar és a NASCAR, az elektronikai vezérlés és ellenőrzési rendszer tekintetében (ECU - engine control unit ) és a közúti autók terén is letette a wokingi cég a névjegyét. A Mercedes-Benzzel együttműködve készült el a valaha volt legnagyobb eladási statisztikát elérő szénszál-alapú sportkocsi, a  Mercedes-Benz SLR McLaren. Nem szabad elfeledkezni a McLaren F1-ről, és a McLaren Automotive 2010-es fejlesztéséről, a C12-ről, illetve a C12 spider nagyteljesítményű sportautókról sem.

A McLaren Applied Technologies  az F1-es fejlesztéseket sikeresen adoptálta a kerékpár és a vízi sportok irányába, és jelentős sikereket ért el a környezetvédelem, első sorban a szén-dioxid kibocsájtás terén.

Hosszú út vezetett az 1963-as dél-londoni kisvállalkozástól a McLaren technológiai centeréig. Ron Dennis, a McLaren csoport elnöke az ünnepi évadnyitón így foglalta össze a leglényegesebb tudnivalót a legendás cégről: „ A McLaren története hosszú és legendás, ám a McLaren hagyatékát nehéz lenne definiálni, mivel az továbbra is napról napra íródik, azokkal az elkötelezett férfiakkal és nőkkel, akik a McLaren Technológiai Centerben dolgoznak.”

„A történet elejét Bruce írta, és a legenda számtalan éve már, hogy tovább íródik.  Én is csak egy rész vagyok, nem az egész könyv, és azt szeretném, ha újabb emberek érkeznének, akik majd időről-időre tovább írják saját fejezetüket.”

„Ez a könyv tovább íródik, és talán ez a McLaren legnagyobb öröksége.”

„Reméljük, hogy valahonnan Bruce lemosolyog ránk, és továbbra is kiáltja, hogy gázt neki….”

 

000 facebook_banner.jpg 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren forma1 motorsport autosport formula-1 woking