2013. sze 08.

F1 Az Olasz Nagydíj rajtrácsa a büntetést követően

írta: FormaNet
F1 Az Olasz Nagydíj rajtrácsa a büntetést követően

Az Olasz Nagydíj időmérőjét követően - hasonlóan idén sok előző futamhoz - ismét volt büntetés, ami miatt változik a futam rajtrácsa a kvalifikációs eredményhez képest. Most Adrian Sutil manőverét találták a versenybírák szabálytalannak, így a német pilóta három hellyel hátrébb kezdheti meg a monzai versenyt.

Sutil Monzában.JPG

A Red Bull párosát kivéve nem a várokozások szerint alakult a top pilóták szombati időmérője Monzában.

A Ferrari szélárnyék taktikája némiképp visszafelé sült el, miután Felipe Massa (aki Alonsót volt hivatott segíteni, a spanyol számára szálárnyékot biztosítva) gyorsabb időt autózott csapattársánál, így a rajtrácson a második sorból, a negyedik helyről indulhat, míg a kétszeres világbajnok csak a harmadik sorból, az ötödik helyről vághat neki a csapat hazai futamának.

Fernando Alonso már az edzés során, a csapatrádiók keresztül igen cinikus megjegyzést tett csapatának, amit az istálló is elismert, és némi magyarázkodásra kényszerült.

„Szóval akkor most őt elengedjük. Ez igazán zseniális srácok” – reagált a spanyol az elrontott taktikára a csapatrádión. A csapat hivatalos álláspontja szerint Alonso Rosberg gyors körére tette a „zseniális” megjegyzést, így sokan félre értették az üzenetet, mely nem a spanyol pilóta idegességét tükrözte az elrontott taktika miatt.

Arctica sportnapszemüveg

A Lotus pilótái is jelentősen az elvárt szint alatt teljesítettek, az időmérőt követően Kimi Räikkönen elismerte, hogy túl lassú az autó a monzai aszfaltra.

„Ez a sebességünk. Nehéz hétvégére számítottam, ahogy ez az elmúlt években is volt. Úgy tűnik, ha túl sok szárny kerül le, és ilyen beállítással futunk, az nem túlzottan jó a számunkra. Közel voltunk ahhoz, hogy bekerüljünk a Q3-ba, de azt hiszem, az eredmény akkor is hasonló lett volna. A versenytempónk rendszerint jobb, de a többiek sem fognak hirtelen lelassulni” – nyilatkozta a finn világbajnok az időmérőt követően.

A Mercedes volt talán a legnagyobb csalódás, azt követően, hogy Lewis Hamilton számára egy időmérős sikersorozat szakadt meg, ráadásul úgy, hogy nem csupán a sorozatban négy pole pozíció szakadt meg, de még a Q3-ba sem sikerült bekerülnie. A brit pilóta munkáját több tényező is hátráltatta. Ross Brawn csapatfőnök elmondta, hogy Lewis autójának padlólemeze egy rázókövön megsérült, amit az időmérő alatt már nem tudtak kijavítani. Hamilton az edzés végén igen komoly önkritikát gyakorolt, amikor így nyilatkozott: „Úgy vezettem, mint egy idióta.”

Hamilton edzését egykori barátja, Adrian Sutil is hátráltatta, a kvalifikáció második szakaszában, amikor a parabolikában a Force India versenyzője feltartotta Mercedeses riválisát, amiért Sutil végül három rajthelyes büntetést kapott, így a 14. rajtkocka helyett csak a 17.-ről vághat neki a mai futamnak.

A nap meglepetése Nico Hülkenberg volt, aki a harmadik rajthelyre hozta be a Saubert, de mindenképpen dicséret illeti a Red Bullhoz tartó Daniel Riciardót is, aki a Toro Rossóval a hatodik helyről indulhat az Olasz Nagydíjon.

Az Olasz Nagydíj végleges rajtrácsa

Az Olasz Nagydíj rajtrácsa.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

forma-1 motorsport autosport monza formula-1 olasz nagydíj rajtbüntetés