2013. sze 23.

F1 Vettel szerint nem a Red Bullt kell okolni az unalomba fulladt versenyekért

írta: FormaNet
F1 Vettel szerint nem a Red Bullt kell okolni az unalomba fulladt versenyekért

A Szingapúrban idei hetedik futamgyőzelmét ünneplő Sebastian Vettelt ugyan továbbra sem zavarja a manapság divatba jött pfújolás és füttykoncert, ezzel együtt azért mindenki figyelmét felhívta arra, hogy a Red Bull sikerei nem az égből potyognak, és talán a riválisok is többet tehetnének azért, hogy jobban megszorongassák őket. A német bajnok szerint ugyanis a sikerek csakis annak köszönhetők, hogy az ő csapata dolgozik legkeményebben. 

vettel - szingapúr.jpg

Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy Sebastian Vettel könnyedén aratja le a babérokat a Red Bull Racingnél, a német bajnok ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a sikerek sosem maguktól pottyannak az ölükbe. Vettel szerint ez a dominancia csakis annak köszönhető, hogy a mezőnyből az ő csapata dolgozik legkeményebben.

„Az eredmények nem jönnek csak úgy maguktól. Biztos, hogy nem egyszerű feladat egész hétvégén mindent jól csinálni. Tudom, hogy mennyi munka van ebben. A szerelőink csak az éjszakai munkaidő korlátozás kezdetekor hagyják el a pályát. Rengeteget dolgoznak, csakúgy, mint a mérnökeink. Ez egy csapatmunka, és amikor van egy olyan eredményünk, mint a mostani, ahol uralni tudjuk az egész futamot, akkor az a rengeteg túlóra és az elkötelezettség miatt van. Amikor a többiek még a medencénél lógatják a lábukat, mi már azon dolgozunk, hogy még többet hozzunk ki az autóból. Ez jelenti a különbséget a hétvégéken és a bajnokságban egyaránt” – dicsérte csapatát a német klasszis, aki a nyári szünetről visszatérve immár zsinórban harmadik futamgyőzelmének örülhetett, ám a dobogós ceremónia közben folyamatos füttykoncerttel kell szembesülnie. Vasárnap Szingapúrban ugyan a kissé csendesebb volt a „kritikus tömeg” mint Monzában, de még így is kellemetlen ízt adott a hosszú és kimerítő futam utáni ünneplésnek. A 26 esztendős listavezető ugyanakkor továbbra sem tulajdonít túl nagy jelentőséget az új "szokásnak". 

„Ez nem túl szép, de ha körülnézek, a lelátókon a szurkolók többsége pirosba van öltözve. A Ferrarinak hatalmas rajongótábora és nagy F1-es múltja van. Hosszabb ideje vannak a sportban, és sikeresebbek, mint bármely más csapat, de azért már egyre több kék ruhát is látni. A ferrarisok érzelmesebben reagálnak, ha valaki olyan nyer, akit nem kedvelnek. Tény, hogy nem a legizgalmasabb versenyeket nyújtottam nekik, de egy olyan napon mint ez, ezt egyáltalán nem bánom”- nyilatkozta a címvédő, majd viccesen megjegyezte, hogy szerinte ezt a pfújoló csoportot egy busz szállítja minden egyes helyszínre, és hozzátette, szerencsére azért neki is sok rajongója van.

„Szerintem ez egy turistacsoport, akiket busszal hordanak versenyről versenyre. Olyan szurkolók, akik elég gazdagok ahhoz, hogy sok versenyre ellátogassanak" - ironizált a futamgyőztes, a nagydíj utáni sajtótájékoztatón. 

"Amíg pfújolnak, addig jól végezzük a munkánkat. Voltak azért német zászlók is, és a kockás zászló utáni levezető köröm is nagyon szép volt, hiszen sok ember éljenzett.”

red bull - szingapúr.JPGAmíg Vettel inkább elvicceli ezt a kellemetlen szituációt, addig csapatfőnököt, Christian Hornert sokkal fájdalmasabban érinti a sorozatos füttykoncert.

„Van egy kisebb csoport, és ez olyan, mint egy pantomim játék, de nagyon igazságtalan, mert egyáltalán nem sportszerű. Ez a srác egy hihetetlen versenyt futott, nyers tempóját nézve én a világ egyik legjobb versenyzőjét láttam, és nem hiszem, hogy valaki, aki ilyen teljesítményt nyújt, ezt a reakciót érdemli. Ő egy nagyszerű srác, nagyon jó humora és hatalmas szíve van”- nyilatkozta versenyzőjéről a csapatfőnök.

Bár Vettel folyamatos dominanciája kulcsfontosságú tényező a szokatlan reakcióknál, ám sokak szerint legalább akkora szerepet játszik ebben a Malajziában történt incidens, amikor a német a csapat kérését figyelmen kívül hagyva, megelőzte az élen autózó csapattársát, Mark Webbert. Horner szerint még ha ez a történet szerepet is játszik Seb népszerűtlenségében, akkor sincs mentség az ilyen reakciókra.

"Hogy őszinte legyek, nem tudom miért történik ez. Biztos, hogy a malajziai eset sem segített ebben, de ami történt az megtörtént. Borzasztó sokat írtak már erről, és persze voltak benne valótlan dolgok is. Ha van egy srác, aki folyamatosan nyer, akkor az emberek általában úgy tekintenek rá, mint például anno Muhammad Alira, akitől mindig azt várták, hogy kit győz le megint. Jelenleg azonban az emberek azt akarják látni, hogy ki fogja megverni Sebastiant.”

Arctica sportnapszemüveg

Vettel ugyan már többször elmondta, hogy a nem túl sportszerű reakciók semmiben nem befolyásolják, de Horner szerint valahol biztosan rosszul esik neki.

„Nyilván azt mondja, hogy nem befolyásolja, de ő is csak egy ember. A lelkét kihajtja, és ez a reakció kicsit sem fair. Ez nem sportszerű, és egyáltalán nem ezt érdemli.”

A háromszoros világbajnok, Niki Lauda szintén felháborítónak tartja az egyre gyakoribb jelenséget.

"Ezek az emberek nem is értik, mit csinál ez a srác. Én megemelem kalapomat a teljesítménye előtt, hiszen a verseny első körétől kezdve mindenkit lepipált, és ha lenne ilyen lehetőség, a mostani teljesítményéért adnék neki egy vb címet, mert ez kiemelkedő volt.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull formula-1 sebstian vettel