2013. okt 04.

F1 Szoros csatára készülnek az élmenők - Top10 nyilatkozat a szabadedzések után

írta: FormaNet
F1 Szoros csatára készülnek az élmenők - Top10 nyilatkozat a szabadedzések után

A Koreai Nagydíj pénteki napján mindkét szabadedzésen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, bár előnye közel sem volt nagynak mondható a második helyen záró Sebastian Vettelhez képest. Az első négy helyet mindkét gyakorláson a Mercedes és a Red Bull versenyautói szerezték meg, míg a Ferrari és a Lotus a harmadik-negyedik legjobb csapatnak bizonyult, bár Alonsóék és Räikkönenék is úgy vélik, hogy versenytempójuk elég erős lesz. Délután a top10-be még egy McLaren és egy Force India került be, és bár ez utóbb két alakulat nem álmodozik dobogós helyezésekről, de a wokingiak egyértelmű célja, hogy hétvégén elkapják a Lotust. A következő összeállításban a pénteki nap első tíz helyezettjének értékelését gyűjtöttük össze. 

mercedes - jeongam.JPG

 

Lewis Hamilton a közepes Pirelliken mindössze 37 ezredmásodperccel verte Sebastian Vettel az első szabadedzésen, majd délután a szuperlágy gumikon egytizedes előnyt autózott ki a címvédővel szemben. A brit pilóta elsősorban a második gyakorlással volt megelégedve. A Red Bull bajnoka szintén nem panaszkodott, bár szombatra remél némi javulást, és úgy véli, hogy szoros csatát kell majd vívniuk a Mercedesekkel.

Lewis Hamilton: Ez egy nagyszerű nap volt, nagyon elégedett vagyok a dolgok alakulásával. Amennyire vissza tudok emlékezni, ez az első alkalom, hogy a második szabadedzésen valóban úgy éreztem, hogy jól megy, így remélhetőleg ez egy jó jel. Valamennyit még javítanunk kell a beállításokon, de úgy tűnik, versenyképesebbek vagyunk, mint Szingapúrban. Határozottan az az érzésem, hogy sokkal jobb alapokkal rendelkezünk erre a hétvégére.

vettel - korea.jpg

Sebastian Vettel: Összességében elégedett vagyok, ez egy stabil nap volt, de biztosan tudunk még javítani. Azt hiszem ezen a hétvégén a Mercedes nagyon közel lesz. Szingapúr sok szempontból egy kivételes helyzet volt, de ma szorosabb volt a dolog. Nyilván nem tudhatjuk, hogy mások milyen üzemanyag-terhelés mellett teszteltek, de még ha van is plusz-mínusz 10 kiló különbség, akkor is szorosnak tűnik a helyzet. Szerintem az időmérő is szoros lesz, különösen, hogy a Mercedesek mindig jól mennek a kvalifikációkon.

Nico Rosberg és Mark Webber mindkét gyakorláson alulmaradt csapattársával szemben. A német versenyző is örül annak, hogy jelenleg jobbnak tűnik az autó, mint a legutóbbi hétvégén, de kicsit aggódik a szuperlágy gumik miatt, amik magas üzemanyagszint mellett nem működtek megfelelően. Webber szintén nem találta az összhangot az abroncsokkal, sőt összességében  egyáltalán nem volt elégedett a pénteki napjával, pedig számára kiemelkedően fontos lenne egy jó időmérő, hiszen (a szingapúri taxizásért kapott idei harmadik megrovása miatt) 10 rajthelyes büntetés vár rá ezen a hétvégén.

Nico Rosberg: Elég jó napunk volt ma, de a Red Bullt most is nagyon nehéz lesz legyőzni. Továbbra is nagyon gyorsak, de most talán egészen közel kerültünk hozzájuk. Persze nem tudom mennyi üzemanyaggal köröztek, de úgy tűnik, jobb helyzetben vagyunk, mint Szingapúrban. A hosszú etapon kicsit küszködtem az első gumik szemcsésedésével, de a keményebb abroncsokkal minden rendben volt.

Mark Webber: Dolgoznunk kell még az egyensúlyon, illetve jobban meg kell értenünk az abroncsok működését is, és a lehető legjobb munkára fogni őket. A rövid- és a hosszú etapokon is javítanunk kell még az autó egyensúlyán. Számomra különösen fontos, hiszen az időmérő után még büntetés vár rám. Egy olyan autóra van szükségünk, ami erős lesz az első szektorban, hiszen itt van néhány előzési lehetőség.

A Mercedeseket és a Red Bullokat a Ferrari és a Lotus versenyautói követték, ugyanúgy, felváltott sorrendben. Délután a Ferrarinál ezúttal Massa, míg a Lotusnál Grosjean volt a gyorsabb. Minkét alakulat versenyzői elsősorban a hosszú etapokban látják autójuk erősségeit, vagyis az időmérőn túl nagy meglepetésre nem számítanak, ám a vasárnapi versennyel kapcsolatban már sokkal optimistábbak. 

Felipe Massa: Nem volt rossz a mai nap, minden úgy működött ahogy kell, és jól éreztem magam az autóban. Délelőtt nem tudtam sok kört megtenni, mert volt egy bal első defektem, így igyekeztünk délután pótolni az elvesztett időt. Az autó elég jól kezelte mindkét keveréket amit a Pirelli ide hozott, bár a szuperlágy gumik nagyon gyorsan kopnak. Az első körben nagyon jól mennek, de ezt követően gyorsan csökken a teljesítményük. Ez még csak egy pénteki nap volt, így sok munka vár még ránk, hogy kiderüljön, hol vagyunk valójában a riválisokhoz képest. Láthattuk, hogy a Mercedes és a Red Bull nagyon erős, de remélem, hogy versenyképesebb autónk lesz, mint az elmúlt futamokon, és lehetőségem lesz harcolni a dobogóért.

Romain Grosjean: A délelőttöm nem volt tökéletes, ezért úgy döntöttünk, hogy a szünetben elvégzünk néhány módosítást, de végül ezek sem a terv szerint sikerültek. Az egymástól eltérő szektorok miatt elég bonyolult itt megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és végül a beállításokkal visszatértünk a hagyományosabb verzióhoz, ezt követően pedig sokkal jobban érezte magát az autó. Reméljük holnap a pályaviszonyok javulása kedvezni fog nekünk.  Az élmenők fél másodperccel előttünk vannak, így az időmérőn max. az ötödik hely lehet a reális cél, de persze mindent megteszünk, hogy elkapjuk őket.

fernando alonso - korea.jpgFernando Alonso: Ez egy szokványos pénteki nap volt, igazából majd csak holnap leszünk okosabbak. Mivel ezen a pályán is nagyon fontos az aerodinamika, így az elmúlt nagydíjak tükrében nem számítok túl nagy meglepetésre. A sorrend nagyjából ugyanaz lesz, mint az előző hétvégéken, mi pedig leginkább majd a versenyen tudunk harcba szállni. A gumik tekintetében nincs olyan nagy eltérés, mint Szingapúrban volt, de az biztos, hogy a szuperlágy abroncsok gyorsan elkopnak, de a pálya javulása ezt is befolyásolja majd. Ami a teljesítményt illeti, nem lesz könnyű dolgunk, de vasárnap jók lehetünk, és meg kell próbálnunk a lehető legjobbat kihozni a lehetőségeinkből mind szombaton, mind pedig a versenyen. 

Kimi Räikkönen: Nyilván nem segített minket, hogy délelőtt összetört a kocsi nagy része. Meglehet, hogy elhagyott a tehetségem! Túl sok kár azért nem keletkezett, és a második edzésen már jó volt a kocsi még úgy is, hogy a srácok nagyon sietve javították meg. Nagyon jó munkát végeztek, és sikerült teljesítenünk a tervezett programunkat. Úgy tűnik, hogy elég erős autónk van, különösen a hosszú etapokon, és ez jó hír a versenyre nézve. A rövid etapok még nem teljesen úgy alakultak, ahogy azt szeretnénk, de van még időnk ezen javítani. 

raikkonen, korea.JPG

Arctica sportnapszemüveg

A legjobb tízbe délután Jenson Button és Adrian Sutil férkőzött be. A McLarennél pénzfeldobással Button „nyerte meg” az új alkatrészeket, többek között új első- és hátsószárnyat, míg csapattársa csak a következő versenyhétvégén kapja meg a frissítéseket. A brit bajnok bízik benne, hogy csapata ezúttal közelebb kerülhet a Lotushoz.

Jenson Button: Azt hiszem a második edzés jobban tükrözte a valódi tempónkat. Elég sok kört sikerült megtennünk, és bár a szuperlágy gumikból még nem tudtam mindent kihozni, de már elég jól megértettem őket. Ami a teljesítményt illeti, azt hiszem, kicsit közelebb lehetünk a Lotushoz, mint az utóbbi néhány versenyhétvégén, de majd meglátjuk mit hoz a holnap.

Adrian Sutil: : Nagyon kedvelem ezt a pályát, és ma a körülmények is ideálisak voltak. Keményen dolgoztunk azon, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt. Délelőtt némi alulkormányzottsággal-, délután pedig túlkormányzottsággal küzdöttünk, szóval vár még ránk egy kis munka ma este, de összességében úgy tűnik, jó helyzetben vagyunk.

000 facebook_banner.jpg

Beszámolók és eredmények:

Első szabadedzés

Második szabadedzés

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés jeongam formula-1 koreai nagydíj