2013. okt 05.

F1 Az időmérő előtt Vettel és a Red Bull vette át az uralmat Koreában

írta: FormaNet
F1 Az időmérő előtt Vettel és a Red Bull vette át az uralmat Koreában

Pénteken a Red Bull még csak a második legjobb csapat volt, ám ezúttal Sebastian Vettel és Mark Webber is túlszárnyalta a Mercedeseket, melyek így a harmadik-negyedik helyre szorultak vissza, nagyjából négy tizedmásodperces lemaradásban. Fernando Alonso az ötödik helyet tudta csak tartani, a spanyol mögé pedig a lotusos Romain Grosjean zárkózott fel. 

vettel - korea.jpg

Pénteken mindkét szabadedzésen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, ám előnye csekélynek volt mondható Sebastian Vettellel szemben, vagyis az első két szabadedzésből úgy tűnt, hogy a szingapúri dominancia után, most komoly kihívója akadhat a Red Bullnak. A Ferrari és a Lotus egy-egy leggyorsabb autója nagyjából fél másodperccel maradt el a brit bajnoktól péntek délután, de a hosszú etapokon mindkét csapat erősnek tűnt, így ha a délutáni kvalifikáción a négy versenyző közül valamelyik elő tudna varázsolni kocsijából némi plusz erőt, úgy bármi megtörténhet.  Az időmérő előtt mindenesetre továbbra is a Red Bullok és a Mercedesek álltak a legjobban, és jelenleg úgy tűnik, hogy a versenyt sem tájfun, és még csak eső sem fogja megzavarni, így kaotikus futamra nem kell számítanunk.

Szombat délelőtt is napsütéses, 20 fok feletti hőmérsékletben kezdődött a 60 perces gyakorlás, még pedig a két Caterham 1:42 feletti köreivel, majd perceken belül a Red Bulloknak és a Lotusoknak köszönhetően megszülettek az első 1:40 alatti körök is. A Ferrarinál és a Mercedesnél nem kapkodták el a kezdést, 20 perc már eltelt a hétvége utolsó gyakorlásából, de félidőhöz közeledve már hiánytalan volt a „névsor”.

Ekkor Sebastian Vettel még közepes Pirelliken futott 1:39.014-es köre volt a legjobb, őt követte csapattársa,  Mark Webber, majd a Mercedeseket megelőzve Fernando Alonso nagyjából három tizedmásodperces hátrányban a harmadik helyet foglalta el Hamilton, Grosjean, Rosberg trió előtt. A McLarentől Jenson Button volt az, aki valamelyest lépést tudott tartani az élmezőnnyel, legalábbis a Lotusokkal mindenképpen, és a pénteki nap után ez is volt a célja. A legjobb tíz utolsó három helyén Kimi Räikkönen, a sauberes Esteban Gutierrez és Vettel jövőbeni csapattársa, Daniel Ricciardo állt, miközben Felipe Massa ekkor még csak a mezőny leghátsó régiójában foglalt helyet, másfél másodperces hátrányban a Red Bulltól.

Arctica sportnapszemüveg

A keményebb gumikon végül Hamilton villantott, és ezzel a keverékkel egyedüliként ment be 1:39 alá. Mögötte az elémezőny első felében maradtak a Red Bullok és Alonso.

A szuperlágy abroncsok negyed órával a leintés előtt kerültek elő, elsőként Webber indította be időmérős köreit, és perszer rögtön a tabella tetejére ugrott, közel nyolc tizedet verve Hamilton keményebb gumikon elért legjobbjára. Pénteken egyébként a két keverék között kb. ennyi volt a különbség.Vettel még ennél is nagyobbat rakott össze, és a hajrában végül egyedüliként autózott 1:37-es köridőt. A két Red Bull mögött ezúttal Rosberg irányításával a Mercedesek sorakoztak fel, bő négytizedes hátránnyal, a stabil ötödik helyet tartó Alonso pedig hat tizeddel maradt el legnagyobb riválisától. Massa felzárkózott a két Lotus közé a hetedik helyre, Button viszont visszacsúszott a tizedikre, a sauberes Nico Hülkenberg mögé. Ez utóbbi két versenyző már egy másodpercen kívül volt a német bajnok idejétől. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés korea.JPG 

Az időmérő edzés beszámolója és végeredménye

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull szabadedzés formula-1 koreai nagydíj