2013. okt 06.

F1 Újabb könnyed győzelem Vettel listáján

írta: FormaNet
F1 Újabb könnyed győzelem Vettel listáján

Sebastian Vettel F1-es pályafutásának 34. futamgyőzelmét szerezte meg a Koreai Nagydíjon, ráadásul Szingapúr után ismét triplázott, hiszen az elmúlt három évben nem talált itt legyőzőre. Mivel legnagyobb riválisa, Fernando Alonso csak hatodik lett, a német bajnok immár 77 ponttal vezeti a bajnoki tabellát. Vettel mellé a Lotus két versenyzője, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean állhatott fel a pódiumra.

 vettel.JPG

 

Ahogy azt az előrejelzések ígértek, az előző két naphoz képest hűvösebb- és felhős idő fogadta a Formula-1-es mezőnyt, sőt reggel esett is, de a verseny rajtjára elállt. Az időmérő eredményéhez képest két helyen történt változás: Mark Webber a harmadik legjobb időt futotta, de tíz rajthelyes büntetése miatt csak a 13. rajtkockát foglalhatta el. Az ausztrálon kívül még Jules Bianchi kapott egy három helyes büntetést, amiért a kvalifikáció első etapjában feltartotta Paul di Resta  Force Indiáját. A Marussia francia versenyzőjének gyakorlatilag ez egy hely mínuszt jelentett, és a 21. helyett a 22. rajthely lett az övé. A 12. helyről rajtoló Daniel Ricciardón kívül a mezőny összes tagja a szuperlágy abroncsokkal rajtolt, és a Pirelli jóslata szerint kétkiállásos stratégiákkal lehetett számolni. Ez végül teljesült is, bár a futam során akadtak veszélyes helyzetek a gyorsan szemcsésedő jobb elsők miatt. 

A rajtnál talán csak a pole-ból induló és gyorsan meglépő Sebastian Vettelnek volt könnyű dolga, mögötte viszont nagy rendezkedés és adok-kapok kezdődött, ahol többen sok pozíciót nyertek, egyesek pedig sokat buktak, sőt Sutil és Button még szerelőit is kénytelen volt meglátogatni a rajt után szerzett elsőszárny sérülések miatt. Felipe Massa a hajtűben egy megpörgést is bemutatott, és a mezőny végéről folytathatta versenyét. 

Közben az élen Romain Grosjean megelőzte Lewis Hamiltont, így a két Mercedes a harmadik-negyedik helyen autózott, míg Nico Hülkenberg mindkét Ferrarit átugorva követte Nico Rosberget. Massa megpördülése után Alonso tartotta a frontot a hatodik helyen, mögötte pedig az első kör után Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen, Pastor Maldonado és Jenson Button sorakozott fel, de ez utóbbi hamar kiesett a játékból egy orrkúpcsere miatt. A következő körökben Vettel meglépett, miközben csapattársa, Mark Webber megkezdte menetelését, mint ahogy a lotusos Kimi Räikkönen is, aki a kilencedik körben már Alonso ellen indított sikeres támadást a hatodik helyért. 

A Ferrarik nagyon nehezen kezelték a szuperlágy gumikat, így nem is meglepő, hogy már a 6. körben Massával megkezdték a kerékcserét. A többség a kilencedik és tizedik körben váltott új gumikra, és a kiállások után elől szinte semmit nem változott a sorrend: Vettel, Grosjean, Hamilton, Rosberg és Hülkenberg maradt a top5-ben, Alonso a villámgyors kiállással viszont visszaszerezte pozícióját jövőbeni csapattársától. Mögéjük Webber zárkózott fel, az utolsó pontszerző hely pedig Buttoné volt.

A 20. körre Vettel már négy másodperc körüli előnyt autózott ki, hátrébb, a sauber német versenyzője mögött viszont eléggé besűrűsödött a Ferrari, Lotus, Red Bull triója, de nagy csatákra nem került sor, ugyanis a 23. körtől megkezdődött a boxkiállások második hulláma.

Ezzel együtt zsinórban néhány baleset is történt: a sort Paul di Resta nyitotta a 26. körben,  amikor a 11-es kanyarnál elvesztette az irányítást autója felett, és a falban landolt. Percekkel később Rosberg Mercedesének orrkúpja sérült, így az aszfaltot súrolva, szikrákat hányva kellett megtennie egy kör, mielőtt visszatért szerelőihez. A harmadik esetnél már a SafetyCar is előkerült. Ezt Sergio Pérez szétrobbanó jobb első gumija idézte elő a 31. körben.

A biztonsági autós fázis többeknek is jól jött az éppen aktuális kerékcserére. Vettel és Grosjean gyorsan reagálva könnyedén meg tudta tartani a top helyeket, Räikkönen pedig nagyon szerencsésen, felugrott harmadiknak, Hülkenberg, Hamilton és Alonso elé.

A 37. körben aztán újraindult a verseny, de hamarosan ismét pályára hajtott a SafetyCar. Az újraindítás utáni tumultusban Sutil pördült meg és ütötte ki az éppen érkező 2-es számú Red Bullt, ami ráadásul lángba borult (mint később kiderült, olajszivárgás miatt), így tűzoltók beavatkozására is szükség volt. Ez egy kis meglepetést is okozott, ugyanis a tűzoltó autó még a SafetyCar előtt megjelent a mezőny előtt. Vettel később elmondta, hogy nagyon meglepődött, és először nem is értette a helyzetet. 

webber - korea.JPG

Éppen az újabb sárgazászlós periódus előtt a két Lotus helyet cserélt, így a 41. körben az újraindításnál Vettel mögött már Räikkönen és Grosjean sorrendben autóztak a dobogós reménységek. Mögöttük nem változott semmi: Hülkenberg, Hamilton és Alonso volt a következő hármas sorrendje, a pontszerző helyeken pedig még Button, Rosberg, Ricciardo és Maldonado autózott.

Arctica sportnapszemüveg

A Pirelli gumik jócskán okoztak fejfájást a versenyzőknek és csapatoknak, de a két SafetyCaros "pihenő" kicsit megkönnyítette a dolgukat, így verseny hajrájában még néhány csatát is láthattunk. Az utolsó pontszerző helyért Massa jelentkezett be, és nagy pofozkodás kezdődött Gutiérrez, Pérez, Bottas és Maldonado között. Hülkenbergnek közben keményen védekeznie kellett Hamilton előtt, de a német remekül állta a sarat. Alonso közben felzárkózott Hamiltonra, a  Lotusnál pedig Grosjeant biztatta a csapat Räikkönen megelőzésére. Vettel mindeközben öt másodperces előnnyel simán autózta végig az utolsó köröket is, és végül a második és a negyedik helyért zajló küzdelmekből nem lett semmi.

A Red Bull klasszisa zsinórban negyedjére szelte át elsőként a célvonalat, és idei nyolcadik diadalát ünnepelhette csapatával. Mindemellett a verseny leggyorsabb köre is az ő neve mellé került (1:41.308). 

A Lotus dupla dobogónak örülhetett, a negyedik helyen célba érő Hülkenberg pedig legjobb sauberes eredményének. Vettel nagy riválisai csak az ötödik-hatodik helyet tudták megszerezni, sőt Hamilton még a pontversenyben is bukott pozíciót Räikkönennel szemben. Matematikailag már csak ők hárman foghatják be Vettelt, ám gyakorlatilag ha Alonso Ferrarija Japánban egy újabb gyenge hétvégét produkál (9. helynél rosszabb pozícióban ér célba), miközben a német nyer, úgy már Japánban vb címet ünnepelhetnek a Red Bull rajongók. A maranellóiak csapatfőnöke, Stefano Domenicali a leintést követően tett nyilatkozatában gyakorlatilag már letett a vb cím lehetőségéről, és cél a konstruktőri bajnokság második helyének megtartása. Ez sem lesz könnyű feladat, hiszen a Mercedest jelenleg egyetlen egy pont választja el az "ezüstéremtől". 

A hetedik helyen Rosberg ért célba, míg Massa egészen a nyolcadik helyig küzdötte fel magát, a két McLaren közé. 

A versenybíróknak most is volt munkája a leintés után: Jules Bianchi és Charles Pic megrovást kapott amiért túl gyorsan haladt a biztonságiautós periódusban, de mivel mindkét francia pilótának ez volt a harmadik figyelmeztetése, így 10 rajthelyes büntetéssel érkeznek Szuzukába. Megrovást kapott Max Chilton és Giedo van der Garde is, a megpördüléssel Webbert "kiiktató" Sutil azonban megúszta, mind ahogy két vitatott manőver miatt beidézett Sergio Pérez is. 

000 facebook_banner.jpg

 Koreai Nagydíj végeredménye:

verseny-korea.JPG

Világbajnokság állása 15 nagydíjat követően               

1. Vettel 272                                 1. Red Bull-Renault 402

2. Alonso 195                               2. Ferrari 284

3. Räikkönen 167                          3. Mercedes 283

4. Hamilton 161                            4. Lotus-Renault 239

5. Webber 130                              5. McLaren-Mercedes 81

6. Rosberg 122                              6. Force India-Mercedes 62

7. Massa 89                                  7. Sauber-Ferrari 31

8. Grosjean 72                               8. Toro Rosso-Ferrari 31

9. Button  58                                 9. Williams-Renault 1

10. Hülkenberg 31.      

11. Di Resta 36      

12. Sutil 26      

13. Perez 23      

14. Ricciardo 18      

15. Vergne 13      

16.. Maldonado 1   

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull formula-1 koreai nagydíj