2013. okt 07.

F1 Vettel riválisai megtörtek - Alonso és Hamilton szerint is vége a bajnokságnak

írta: FormaNet
F1 Vettel riválisai megtörtek - Alonso és Hamilton szerint is vége a bajnokságnak

Sebastian Vettel üldözői, Fernando Alonso és Lewis Hamilton vasárnap délután végleg búcsút inthetett az idei vb reményeknek, hiszen amíg a Red Bull német bajnoka zsinórban negyedik diadalát aratta, addig a Ferrari és a Mercedes két versenyzője csak az ötödik-hatodik helyen ért célba. Hamilton sajnálja, hogy ilyen unalmas szezonhajrá lesz idén, és a kétszeres spanyol bajnok is lezárta magában ezt a bajnokságot.

alonso - hamilton_1.JPG

 

Sebastian Vettel jelenleg 77 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt Fernando Alonsóval szemben, míg az eddig harmadik helyen álló Lewis Hamiltont a jeongami dobogó második fokán ünneplő Kimi Räikkönen is megelőzte. A 2008-as bajnok Alonso előtt az ötödik helyen ért célba vasárnap délután, az összesítésben azonban immár 111 pont a hátránya a címvédővel szemben. Papíron ugyan - Hamiltonnal bezárólag - még négy versenyző esélyes a bajnoki címre, ám gyakorlatilag ha eddig volt még halovány remény arra, hogy valaki idén megállítsa Vettelt, annak ez az újabb győzelem véget vetett, és a kérdés csak az, hogy a szezon vége előtt hány futammal zárul le a bajnoki küzdelem. Azaz az elmúlt évek többnyire izgalmas hajrája helyett most egy "Schumacher érát" idéző végjáték valószínűsíthető, ami Hamilton szerint kissé elkeserítő lehet a sportág rajongói számára. 

"Sebastian már csak úgy veszítheti el a bajnokságot, ha az összes többi versenyen kiesik" - konstatálta a jelenlegi erőviszonyokat a Mercedes brit pilótája. 

„Együttérzek a  szurkolókkal, mert jól emlékszem még arra az időre, amikor mindig Michael Schumacher nyert. Emlékszem, megnéztük a rajtot, aztán kicsit bealudtunk és a végére felébredtünk, mert úgyis tudtuk, hogy mi fog történni. Biztos vagyok benne, hogy manapság is ez van sok embernél. Legalábbis az én családomban ez a helyzet”- nyilatkozta Hamilton, aki nagyon frusztráltan fejezte be 14. mercedeses versenyét, mert szerinte méltatlan pozíciókért csatázott egykori csapattársával, Alonsóval.

„Ez igen furcsa. Fernando és én az ötödik-hatodik helyért vívtuk saját kis csatánkat, de mi ennél sokkal nagyobb kaliberű versenyzők vagyunk. Sokkal előrébb kellene lennünk, és Sebastiannal kéne harcolnunk a vb címért. Jó móka volt Fernandóval csatázni, de a verseny kiábrándító volt számunkra. Nyilván szerettem volna előrébb végezni, mert azt hiszem, a csapatunk többet érdemel ennél, de a dolgok egyszerűen nem jól alakultak. Az autó rendben volt, de a jobb első gumi egy bizonyos ponton egyszerűen meghalt. Szóltak, hogy a verseny bizonyos fázisában majd szemcsésedni fog, de még ez sem történt meg, egyszerűen csak meghalt. Nagyon nehéz volt 10-15 kört így végigszenvedni, amivel időt veszítettem, és ami miatt végül beragadtam egy Sauber mögé.”

Már a futam alatt is hallható volt, hogy Hamilton kétségbeesetten konstatálta a gumiproblémát, sőt nem kímélte csapatát sem, amiért szerinte túl sokáig tartották kint a pályán. Később azonban belátta, hogy nem volt más megoldás, hiszen ha hamarabb ejtik meg a boxkiállást, akkor három kerékcserés taktikára kellett volna váltani, ez pedig normál esetben még több veszteséget jelentett volna.

„Nem tudtunk volna 35 kört teljesíteni a gumikkal. Utólag persze tudjuk, hogy megoldható lett volna, hiszen másodjára is bejött a SafetyCar, de ezt előre sosem lehet belekalkulálni a stratégiába”- védte meg csapatának döntését Hamilton.

Arctica sportnapszemüveg

Fernando Alonso tavaly még az utolsó versenyen is esélyes volt a bajnoki címre, ezúttal viszont már a szezon vége előtt öt versennyel kénytelen feladni idei vb álmait, hiszen jól tudja, akkora csodák már nincsenek, hogy 77 pont hátrány ledolgozzon a hajrában. A spanyol elismerte az ellenfél erejét, és megérdemeltnek tartja győzelmüket.  

„Ami a pontokat illeti, Vettel már nagyon messze van, és persze teljesítmény szempontjából is. Nem várhatunk már a csodákra, mostantól vége a bajnokságnak. A konstruktőri második hely egy reálisabb cél, de egy dolog biztos, nem adjuk fel, és a végsőkig harcolni fogunk”- mondta a leintést követően a spanyol, aki Hamiltonhoz hasonlóan igen lemondóan konstatálta, hogy ezúttal a versenytempóban sem tudtak kiemelkedőt alkotni.

„Nyilván mindez már nem meglepetés számunkra.  Nem lepett meg és nem is tett frusztrálttá a vasárnapi nap. A 6-os kanyarnál, ahol Webber megelőzött, ott például egy teljesen más kategóriás autóra lett volna szükségünk, de ha ez nincs meg, akkor lehetetlen egy másik autó mellett teljesíteni a 4-es és az 5-ös kanyart. Ők ( a Red Bull) fantasztikusan teljesítenek, jelenleg ők a legjobbak, és megérdemlik a győzelmet. Nekünk pedig jobban kell dolgoznunk.”

„Tiszta teljesítmény terén egyszerűen nem vagyunk elég versenyképesek - ezt tudjuk is, de vasárnaponként általában azért elég jó a tempónk. Most azonban vasárnap sem volt meg az a teljesítmény, amit vártunk. Már pénteken, amikor hosszú etapot futottunk, akkor is láttuk, hogy nem vagyunk olyan jók, és számítottunk rá, hogy kemény versenyünk lesz. Sajnos ez beigazolódott.”

„Most már csak Szuzukára gondolunk, és újra megpróbálunk harcba szállni a dobogóért.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 lewis hamilton fernando alonso formula-1 koreai nagydíj