2013. okt 14.

F1 Grosjean egy ideig elhitte, hogy nyerhet

írta: FormaNet
F1 Grosjean egy ideig elhitte, hogy nyerhet

Vasárnap a negyedik helyről rajtoló Romain Grosjean egy fantasztikus rajt után maga mögé utasította az élmenőket, köztük a negyedik világbajnoki címe felé menetelő Sebastian Vettelt is, majd a futam első felében meg is tudta tartani vezető helyét. Grosjean a verseny elején még reménykedett abban, hogy meglehet F1-es pályafutása első diadala, ám végül a taktikai csatát a Red Bull autói nyerték. A  Lotus francia pilótája a dobogó legalsó fokára állhatott fel, de a Formula-1 hivatalos weboldalán közzétett interjúban elárulta, hogy egyáltalán nem kesereg az elszalasztott lehetőség miatt, ehelyett annak örül, hogy a mezőny legjobb autói után az ő Lotusa volt a leggyorsabb.

romain grosjean.jpg

Romain, majdnem megvolt az első futamgyőzelem! Elmondanád a gondolataidat ezzel kapcsolatban?

Romain Gorsjean: Igen, úgy gondoltuk, hogy ez most megtörténhet. Ez az egyik kedvenc pályám, az autó és a csapat is jó formában volt, szóval igen,úgy gondoltam, hogy meg lehetne nyerni ezt a versenyt. A rajt fantasztikus volt, egyszerűen hihetetlen. Ha visszagondolok, még most sem hiszem el a rajtnál történteket. (Nevet) A Red Bullok hirtelen mögöttem voltak! Aztán nagyon könnyedén meg tudtam lépni, ami valóban meglepő volt. Ezt követően az első gondolatom az volt, hogy akkor lássuk, mit tudunk kezdeni a gumikkal.  Sajnos a keményebb abroncsok nem működtek olyan jól, mint ahogy azt reméltük, de mindegy. Ezt kompenzálta, hogy a lágyabbal szuper köröket tudtam futni. Tudtuk, hogy a Red Bull erősebb, így összességében azt mondhatom, hogy egy fantasztikus versenyt futottunk. A csapat a hétvége mindhárom napján remek munkát végzett, és minden nap egyre jobbak lettünk. A terv az, hogy az utolsó versenyig megtartsuk ezt a formánkat.

Nyilván nem csak az autó jobb, hanem a versenyző is. A nyári szünet óta egyesek azt mondják, egy kockázati tényezőből egy dobogóra esélyes pilóta vált belőled. Honnan jött ez a változás?

RG: Ez egy kemény munka eredménye, és persze sokat számít az önbizalom is, ami a jó eredmények természetes velejárója. Sokkal jobb eredményesen befejezni a versenyeket, mint a gumifalban. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve nem kell javulnom, mert még mindig fejlődnöm kell, de jó dolog, hogy magabiztos lehetek, és úgy tűnik, a helyes útra léptünk.

Véletlen egybeesés, hogy amióta bejelentették, hogy Kimi elhagyja a Lotust és a Ferrarinál folytatja, azóta sokkal jobban teljesítesz?

RG: Nem hiszem, hogy van összefüggés a kettő között. A teljesítményem javításán már régebb óta dolgozok. Ezt igazolja például a Bahreinben vagy Spanyolországban elért eredményem, majd jött Silverstone és így tovább. Jelenleg már sokkal kényelmesebben érzem magam az autóban, és persze amikor Kimi bejelentette, hogy távozik, akkor tudtam, hogy felszabadul egy hely, amit szeretnék betölteni, így minden tőlem telhetőt megteszek ennek érdekében. Úgy tűnik, hogy a munkába fektetett energia megtérül.

Mekkora csalódás, hogy nem nyertél?

RG: A dobogó kárpótolja a kihagyott lehetőséget. A jó hír az, hogy a Lotus volt az egyetlen csapat, mely közel tudott kerülni a Red Bullokhoz, hiszen ha megnézzük, mögöttünk már elég jelentős volt a szakadék.

Volt olyan pillanat amikor azt gondoltad, hogy meglehet az első győzelmed?

RG: Az első etapban igen, de amikor közelebb kerültek és rájöttem, hogy a gumik már nem működnek olyan jól, akkor tudtam, hogy a sorsom megpecsételődött. A verseny vége felé Sebastian szinte szárnyalt, nekem pedig akadt némi problémám a lekörözöttekkel, és ez volt az a pont, ahol az győzelem már csak álom volt, és innentől viszont egyre biztosabbá vált, hogy én is felállhatok a dobogóra. De az sem rossz teljesítmény, hogy nagyjából 30 körön át az élen voltam. Ez volt az első alkalom, hogy egy normál stratégiával ilyen sok kört tettem meg az első helyen, így ennek is remek utóíze van.

A mostani eredményed egyben azt is jelenti, hogy 2014-ben helyed van a Lotusnál?

RG: Nem tudom, erről inkább a csapatot kellene megkérdezni. De persze egy jó eredmény a lehető legjobb reklám egy olyan pilóta számára, aki éppen helyet keres. Nem igaz? 

000 facebook_banner.jpg

Romain Grojean remek rajtja:

 

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

 

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

lotus forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1 romain grosjean