2013. okt 16.

F1 Domenicali: A Ferrarinak és Alonsónak össze kell tartania

írta: FormaNet
F1 Domenicali: A Ferrarinak és Alonsónak össze kell tartania

Fernando Alonso már csak papíron esélyes az idei vb címre, gyakorlatilag pedig még a Koreai Nagydíj után lemondott a trófeáról, azaz negyedik ferraris évében sem sikerül a rég áhított harmadik világbajnoki címet megszereznie. Az újabb kudarc ellenére a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali továbbra is elszántan hisz abban, hogy a kétszeres világbajnokkal felérhetnek a csúcsra, és egyértelművé tette, hogy a Ferrari Alonsóval tervezi jövőjét, és ez fordítva is igaz. 

alonso - domenicali.jpg

Az elmúlt félévben sok hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Fernando Alonso türelme fogytán van, miután az elmúlt négy szezonban nem sikerült bajnokságot nyernie a Ferrarial, sőt a kétszeres világbajnokot a Red Bull-lal és a McLarennel is összeboronálták az esetleges csapatváltással kapcsolatban. A csapatfőnök, Stefano Domenicali természetesen nem csodálkozik a spanyol kritikáin és türelmetlenségén. 

„Ő egy valódi latin vér, így nagyon türelmetlen. De én 1993-ban érkeztem a Ferrarihoz, még mielőtt Michael Schumacher 2000-ben megnyerte velünk a világbajnoki címet – és ő 1996-ban jött hozzánk” – emlékeztetett Domenicali arra az időre, amikor Schumachernek is négy évre volt szüksége ahhoz, hogy csapatával végre felérjen a csúcsra. Ezzel együtt arra a kérdésre, hogy megértené-e Alonso azon döntését, hogy más alakulatnál próbál szerencsét a jövőben, Domenicali igennel válaszolt.

„Száz százalékosan. Megértem, hogy a legjobb versenyző, aki ráadásul már kétszeres világbajnok és csúcsformában van, mindig azt szeretné, ha lenne lehetősége bizonyítani, és persze mindig versenyképesebb autót szeretne.”

Alonso 2014-ben kezdi meg ötödik  szezonját a maranellóiakkal, és a csapatfőnök biztos benne, hogy jövőre a vb címért harcolhatnak. 

"Igen, száz százalék, hogy a következő évben, harcolni fogunk a bajnoki címért. Nyilván én leszek az első, aki nagyon boldogtalan lesz, ha nem nyerünk, de meg kell vizsgálni az eddigi eredményeket egy másik oldalról is. Fernando és a Ferrari eddig kétszer is az utolsó versenyen vesztette el a bajnoki csatát, és ha akkor megnyerjük, az rendkívül fantasztikus lett volna. Sajnos ez végül nem történt meg.”

Szerződése alapján Alonso még néhány szezont a Ferrarival fog tölteni, mint ahogy legnagyobb riválisa, Sebastian Vettel is elkötelezett a Red Bull irányába, ennek ellenére idén sok olyan pletyka keringett, hogy a Ferrari érdeklődik Vettel után, vagy éppen Alonso nézelődik a Red Bull háza táján.

Domenicali nagyszerű versenyzőnek tartja a negyedik világbajnoki címe felé száguldó németet, ám ragaszkodik ahhoz, hogy a Ferrari továbbra is Alonsóval tervezi a jövőt. Mindemellett arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Alonso-e a mezőny legjobb versenyzője,  a válasz határozott és egyértelmű volt: „Igen.”

„Semmi kétség a felől, hogy Vettel egy fantasztikus versenyző. Elképesztő mértékben fejlődött az elmúlt években, és ehhez elég összevetni csapatársával. De ahogy már mondtam is – maximális tisztelettel – ő képes volt mindent kihozni egy olyan autóból, ami gyorsabb a mienknél. Ez azért sokat számít.”

„Mi Alonsóval akarunk nyerni. Már az elejétől kezdve ezt mondjuk. Kétszer is közel kerültünk hozzá, és most itt az ideje, hogy meg is csináljuk. A Ferrarinak és Fernandónak össze kell tartania, és együtt kell a kihívások elé néznünk. Ő is mindig ezt mondja, így nem is tudom honnan jönnek azok a hírek amik azt sugallják, hogy a jövőben megváltoznak a dolgok. Igen, meg kell változniuk, de nem ezen a téren.”

„Nyilván teljesen normális, hogy más csapatok is akarják őt, de Fernando már elmondta amit mondott, és ha azt mondja, hogy maradni akar, akkor elsődlegesen az ő szava a hiteles. Mi pedig azt mondjuk, hogy Fernandóval szeretnénk nyerni, és további három évre még szerződése van. Mi mást mondhatnék még ezen kívül?”

És, hogy el tudna-e képzelni egy Alonso-Vettel párosítást?

„A következő években nem. Vannak idők, amikor bizonyos dolgok megtörténhetnek, és van amikor nem”- válaszolta rejtélyesen Domenicali.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

ferrari forma-1 alonso formula-1 stefano domenicali