2013. okt 26.

F1 Vettel újabb pole-ja egy percig sem volt kérdéses

írta: FormaNet
F1 Vettel újabb pole-ja egy percig sem volt kérdéses

Ahogy arra három szabadedzést követően számítani lehetett, Sebastian Vettel megszerezte F1-es pályafutásának 43. pole pozícióját, ráadásul ismét nagy előnnyel. A német mögött a két Mercedes bizonyult a leggyorsabbnak, csapaton belül pedig ezúttal Nico Rosberg volt gyorsabb. Érdekes stratégiákra számíthatunk a vasárnapi versenyen, ugyanis több top pilóta, köztük Fernando Alonso is beáldozta rajthelyét azért, hogy a keményebb keverékeken vágjon neki a 60 körös Indiai Nagydíjnak. 

s.vettel - india.jpg

Q1

Magyar idő szerint 10.30-kor váltott zöldre a lámpa, és 30 fokos melegben megkezdődött az Indiai Nagydíj kvalifikációja. Esteban Gutierrez volt az első ember a pályán, és ahogy az lenni szokott, mindenki a keményebb Pirelliken kezdett. A Sauber 1:27.529-es körrel nyitotta meg a sort, ami persze még igen gyengécskének számított, hiszen az utolsó tréningen a Red Bullok már 1:25-ös köröket futottak. Az első komolyabb időket Nico Rosberg és Kimi Räikkönen jegyezte, majd hamarosan egyre több 1:26-os köridő került fel a tabellára, még mindig a keményebb gumikon. Fernando Alonso és a Red Bullok csak az utolsó hat percben jelentkeztek be, és már a lágy abroncsokon elsőként Alonso futott 1:25-ös kört, majd Vettel a keményebb gumikon felzárkózott mögé a második helyre, és mindössze kilenc ezreddel maradt el a Ferraritól.  Ezt követően mindketten visszatértek a boxba. Webber Alonsóhoz hasonlóan  lágy gumit kapott, de ezzel sem sikerült megvernie csapattársát. Az utolsó mért köröknek (Webber és Grosjean kivételével ) a többiek is az opciós gumikon vágtak neki, így a sorrend nagyon gyorsan változott. Alonso és Vettel egészen a 10-11. helyig csúszott vissza, az élen pedig végül Jenson Button zárt 1:25. 574-gyel. A Lotusnál nagyon eltaktikázták magukat, amiért Grosjeannak nem rakták fel a lágyabb gumikat, ugyanis a pályaviszonyok olyan gyorsan javultak, hogy a francia  (aki ráadásul még forgalomba is került ) lecsúszott a továbbjutó helyekről. A Marussia és a Caterham versenyzői mellett Grosjean és Pastor Maldonado búcsúzott. 

q1- india.JPG

Q2

A kvalifikáció középső etapjának negyedik percében Räikkönen 1:26.279-es körrel nyitotta meg a sort, majd pillanatokon belül a két Ferrari már 1:25-ös időkkel vette át a vezetést. Ezt követően megérkeztek a Mercedesek is, majd utoljára a Red Bull autói. Rosberg és Hamilton átugrotta a Ferrarikat, de nem sokáig élvezhették a top helyeket. Percekkel később beállt a már megszokott Vettel-Webber sorrend, ráadásul a német már 1:24.568-ra  faragta le az újabb etalont, miközben saját csapattársának is fél másodpercet adott. Az utolsó gyorskörökben kisebb meglepetésre Alonso beférkőzött az RB9-esek közé, és Vettelen kívül egyedül neki sikerült 1.24-es kört villantani. Räikkönen is meg tudta előzni a Mercedeseket, melyek így az ötödik-hatodik helyre csúsztak vissza. A továbbjutásért zajló harcban most nagy meglepetések nem történtek, és a legjobb öt csapat pilótái közül egyedül a már előzőleg "elvérző" Gorsjean hiányzott a top10-ből. Helyette Nico Hülkenberg kapott helyet a Q3-ban. 

Arctica sportnapszemüveg

q2-india.JPG

Q3

Alonso és Webber közepes gumikon nyitotta meg az időmérő utolsó 10 percét, de a spanyol 1:25. 826 köre finomanszólva sem volt meggyőző. Webber ennél hat tizeddel jobb kört rakott össze, miközben német kollégája a lágy gumikon 1:24.119-cel állt az élre. A többiek csak a hajrában gurultak ki a garázsból. Elsőként Räikkönen próbálkozott, de csak Alonsót tudta átugrani. A Mercedesek kicsivel nagyobb kihívók voltak, és mind Rosberg, mind pedig Hamilton bement 1:25 alá, de ezzel is csak Vettel mögé sikerült felsorakozniuk, ráadásul nagyjából hét tizedes hátrányban. A német pole-ja tehát egy percig sem volt kérdéses, így valószínűleg ez a hatalmas dominancia is segített abban, hogy egyesek beáldozzák rajthelyüket, és inkább más gumitaktikával próbálják felvenni a kesztyűt a holnapi versenyen. Még Vettel csapattársa is a közepes abroncsok mellett döntött, mint ahogy Alonso és a két McLaren is.  A két Mercedes mögött Webber és Massa sorakozhat fel a rajtrácsra, a legjobb 10 második felében pedig Räikkönen, Hülkenberg, Alonso, Pérez és Button sorrend alakult ki. 

000 facebook_banner.jpg

Időmérő edzés végeredménye:

q3-india.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 időmérő formula-1 indiai nagydíj