2013. okt 27.

F1 Vettel és a Red Bull győzelemmel ünnepelheti negyedik vb címét Indiában

írta: FormaNet
F1 Vettel és a Red Bull győzelemmel ünnepelheti negyedik vb címét Indiában

Sebastian Vettel egy újabb fölényes futamgyőzelemmel szerezte meg negyedik világbajnoki címét Indiában, ahol immár sorozatban harmadik alkalommal nem talált legyőzőre. Csapattársa, Mark Webber a második helyről esett ki műszaki hiba miatt, ám az ausztrál szerencsétlensége sem akadályozta meg a Red Bullt a konstruktőri trófea begyűjtésében. A dobogó második fokára végül Nico Rosberg állhatott fel, a harmadik hely pedig a 17. helyről rajtoló Romain Grosjeané lett. Fernando Alonso ezúttal pont nélkül maradt. 

vettel.JPG

Sebastian Vettel egész hétvégén dominált Indiában, sőt szombaton nagy fölénnyel szerzete meg pályafutásának 43 rajtelsőségét. Mögötte a két Mercedes végzett, míg a német csapattársa, Mark Webber, valamint legnagyobb riválisa, Fernando Alonso más taktikai húzéshoz folyamodott, és a keményebb gumikon teljesítette utolsó gyorskörét. A top10-ből még a két McLaren indult ezzel a stratégiával, ám végül senki nem tudta megakadályozni Vettel újabb diadalát. 

A hétvége eddigi részéhez hasonlóan, 30 fokos melegben kezdődött a Formula-1 harmadik Indiai Nagydíja. A pole-ból rajtoló Sebastian Vettel könnyedén meglépett a két Mercedes elől, melyeket a remekül rajtoló Felipe Massa is átugrott. Webber és Alonso hiába bízott az eltérő kerékstratégiában, a két versenyző a rajtnál kicsit összekoccant, ami miatt a spanyol visszacsúszott a 10. helyre, majd a 2. kör végén kénytelen volt egy orrkúpcserével egybekötött korai kerékcserére kiállni, így a mezőny végére tért vissza.

A rajtnál egy kiugrás is történt, mégpedig a 16. helyről induló sauberes Esteban Gutierrez volt az, aki hibázott, és ezért később boxutcaáthajtásos büntetéssel sújtották.

Az élen autózó Vettel már a második körben leváltotta a gyorsan kopó lágy gumikat, így ezután Massa, Rosberg és Hamilton volt a top3 sorrendje. A negyedik helyen álló Räikkönen szenvedett a lágy Pirelliken, így Webber majd Pérez is könnyedén megelőzte. A lágy gumikon rajtoló versenyzők nagyjából az első 10 körben letudták a kerékcserét, kivéve Grosjeant, aki egészen a 14 körig bírta.

Az eltérő taktika miatt egy ideig Webber és Pérez vette át a vezetést, miközben a 15. körre Vettel felzárkózott a 3. helyre, míg Alonso ekkor a 14. hely környékén csatázott. Vettel mögött a szintén közepes gumikon kezdő Ricciardo és Sutil autózott, majd őket követte Massa, Rosberg és Hamilton hármasa. 

A 21. körben Vettel Pérezt is letudta, és a további kerékcserék után úgy tűnt, hogy a további csak a dobogó harmadik fokáért folyhat a taktikai küzdelem. A 40. körben azonban generátor hiba miatt a második helyen álló Webber kénytelen volt leparkolni autóját. A német bajnok ezzel 25 másodperces előnyt élvezhetett üldözői előtt. A Red Bullt ekkor a mindössze egy kerékcserét bevállaló Räikkönen követte a második helyen, ám az utolsó körökben Rosberg könnyedén maga mögé utasította a finnt. A mezőny végéről rajtoló Grosjean szintén csak egyszer cserélt kereket, így egészen a negyedik helyig zárkózott fel Massa és Hamilton elé.

A francia meg tudta őrizni ezt a pozíciót, sőt a hajrában megérkezett csapattársa nyakára, és kisebb csetepaté kezdődött a Lotusok között. Öt körrel a leintés előtt Räikkönen elvesztette második helyét, sőt egyből két pozíciót bukott, miután Massa is könnyedén átugrotta. Itt azonban még nem ért véget a "Jégember" kálváriája, ugyanis a mögötte csatázó Pérez-Hamilton duó is levadászta. Räikkönen nem is erőltette tovább a dolgot, és miközben csapattársa a dobogó harmadik fokáig menetelt, addig a finn az utolsó előtti körben a boxba hajtott. Ezzel együtt maradt a hetedik helyen, és enyhe vigaszként a verseny leggyorsabb körét megfutotta.  Az utolsó három pontszerző helyen Di Resta, Sutil, és Ricciardo ért célba, Alonso pedig csak 11. lett. 

Grosjean mellett még Sutil teljesítette egy kiállással a 60 körös versenyt, így végül a Force India kettős pontszerzést ünnepelhet hazai közönsége előtt. 

A futamnak összesen négy kiesője volt - Webberen kívül a két Caterham valamint Nico Hülkenberg állt ki technikai probléma miatt. 

A szezon hátralévő részében már csak konstruktőri második helyért megy a küzdelem. Jelenleg a Mercedes átvette a második helyet a Ferraritól, és a maranellóiakra a Lotus is felzárkózott: Mercedes: 313, Ferrari: 309, Lotus: 285. 

000 facebook_banner.jpg

Az Indiai Nagydíj végeredménye:

indiai gp.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

verseny forma-1 vettel red bull formula-1 indiai nagydíj