2013. nov 11.

F1 Räikkönen csalódott, de a gyógyulás fontosabb

írta: FormaNet
F1 Räikkönen csalódott, de a gyógyulás fontosabb

Vasárnap délelőtt bombaként robbant a hír, mely szerint Kimi Räikkönen lotusos pályafutása a tervezettnél korábban véget ért, ugyanis a 2007-es világbajnok egy hátműtét miatt a hátralévő két versenyre már nem utazik el. Nyilván a hír hallatán szinte mindenkinek a rendezetlen anyagi dolgok miatti távozás diplomatikus verziója juthat eszébe, mindenesetre  a finn most elárulta, hogy hátsérülése az elmúlt hetekben semmit sem javult, sőt jelenleg úgy érzi, be sem tudna ülni a volán mögé.

Kimi döntésére vár a Lotus.jpg

Kimi Räikkönen még F1-es pályafutásának elején szedett össze egy komolyabb hátsérülést, ami saját elmondása szerint azóta többször is okozott kellemetlenséget számára. Idén a szingapúri versenyhétvégén ismét igen szerencsétlenül ütötte meg a problémás területet, és már akkor úgy nyilatkozott hogy a tél folyamán valószínűleg vár rá egy műtét. Ezt követően a hátfájdalmak helyett a rendezetlen fizetési vita került előtérbe, ám végül az Abu-Dzabi Nagydíj hétvégéjén  kirobbant kellemetlenség megoldódni látszott, és a Lotus - pénteken kiadott - austini futamelőzetesében még maga Räikkönen is arról beszélt, hogy mennyire várja az amerikai „kiruccanást.” Vasárnap aztán újabb csavar jött a történtbe, és kiderült, hogy a jelenleg  az összetett 3. helyén álló „Jégember” erre a szezonra befejezte a versenyzést. Helyette már a héten Salzburga utazik, és valószínűleg át is esik a halaszthatatlan műtéten.

„Kimi csütörtökön utazik Salzburgba, és a műtét ekkor lesz, de az is lehet, hogy pénteken” – nyilatkozta Räikkönen menedzsere, Steve Robertson, aki azt is elárulta, hogy Kimi az utóbbi napokban már aludni sem tudott fájdalomcsillapítók nélkül.

A bajnoki pontversenyben Räikkönent  jelenleg nyolc pont választja el közvetlen üldözőjétől, Lewis Hamiltontól, vagyis nagyon könnyen megeshet, hogy a finn hátrébb csúszik a listán. Emiatt természetesen csalódott, ugyanakkor fontosabbnak tartja, hogy jövőre száz százalékos formában kezdje meg újabb ferraris korszakát.

"Csalódott vagyok amiért nem tudok részt venni az utolsó két versenyen, hogy zsinórban másodjára is bebiztosítsam harmadik helyemet a bajnokságban és segítsem a csapatot. Szívesen döntöttem volna másként, de már túl nagy a fájdalom, és jelenleg még csak gondolni sem tudok arra, hogy autóba üljek. Legjobb megoldás az azonnali műtét, amivel minél hamarabb megszüntethető ez a probléma, ezzel együtt bebiztosíthatom, hogy teljesen felépülök a következő szezonra” -nyilatkozta a finn a Turun Sanomatnak.

A Lotus a szezon hátralévő két versenyén éppen Kimi jövőbeni csapatát igyekszik befogni a konstruktőri pontversenyben. A Ferrari 26 pontos előnnyel jelenleg a bajnoki tabella harmadik helyét bérli, így Räikkönen hiányzása egyértelműen megnehezíti az enstone-i alakulat célját. A csapat még nem döntött arról, hogy kit ültet Kimi helyére, de a hírek szerint legnagyobb esélyes a tartalékpilóta, a tavalyi GP2-es bajnok, Davide Valsecchi.

Nem mellesleg meglehet, hogy hétvégén nem Räikkönen lesz az egyetlen hiányzó, ugyanis jelenleg még az sem biztos, hogy Fernando Alonso vállalni tudja a versenyzést. A spanyol bajnok a legutóbbi futamon szerzett be egy hátsérülést, és még a hét elején is vizsgálatok várnak rá. A Ferrari egyelőre nem akar helyettesről gondolkodni, és persze Alonso is bízik benne, hogy minden rendben lesz, de valószínűleg majd csak a pénteki edzéseken derül ki, hogy folytatni tudja-e a hétvégét. 

000 facebook_banner.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen amerikai nagydíj formula-1