2013. nov 16.

F1 Vettel és a Red Bull az időmérőn is leiskolázta a mezőnyt

írta: FormaNet
F1 Vettel és a Red Bull az időmérőn is leiskolázta a mezőnyt

Sebastian Vettel F1-es pályafutásának 44. pole pozícióját szerezte meg az austini időmérő edzés utolsó pillanatában. A német csapattársa, Mark Webber elől happolta el a rajtelsőséget, így a vasárnapi rajtnál a két Red Bull indulhat az első sorból. A pénteken még erős formát mutató Mercedesek ezúttal visszaestek, és a ferrarisok közül is csak Fernando Alonso került be a legjobb tíz közé. A Red Bullok mögött Romain Grosjean és Nico Hülkenberg sorakozhat fel az Amerikai Nagydíj rajtrácsára.  

vettel - austin.jpg

 

A délelőttihez hasonlóan, felhős  illetve kissé szeles időben folytatódott az amerikai versenyhétvége. A szabadedzéseken nyilvánvalóvá vált, hogy a Red Bull és Sebastian Vettel cseppet sem veszített lendületéből, nem úgy a Ferrari, mely látványosan gyengélkedett péntek délután és szombat délelőtt is.Végül több meglepetés is történt az időmérőn, kivéve az energiaitalosoknál, ahol természetesen a német bajnok hozta a kötelezőt. 

A kvalifikáció első etapjában Valtteri Bottas, Lewis Hamilton és Esteban Gutierrez triója zárt az élen, a legjobb idő pedig 1:37.821 volt. A Red Bullok nem erőltették meg magukat, és amíg a többiek már a közepes gumikon csatáztak a továbbjutásért, addig Sebastian Vettel és Mark Webber az utolsó nyolc percben kemény keverékeken tudta le gyorsköreit.  Amíg a versenytársak  nagy átlagban 10 kört autóztak a Q1-ben, addig Vettel hármat, Webber pedig öt kört tett meg, végül ez egy nyolcadik és egy negyedik helyre volt elég. A Red Bullokon kívül egyébként egyedül Romain Grosjeannak nem rakták fel az opciós gumikat. A Ferrarik éppen csak továbbjutottak, nem volt ilyen szerencséje Adrian Sutilnak és Pastor Maldonadónak, akik a Caterham és a Marussia versenyzőivel együtt búcsúztak.

Kiesők sorrendje: Adrian Sutil, Pastor Maldonado, Giedo van der Garde, Jules Bianchi, Charles Pic, Max Chilton. Ez utóbbi két versenyző helyet cserél a rajtrácson, ugyanis Pic autójában váltót kellett cserélni, ami öt rajthelyes büntetéssel jár. Maldonado kiesését követően eléggé botrányszagú kijelentést tett, konkrétan a Sky Sportnak adott nyilatkozatában meggyanúsította csapatát, hogy valószínűleg azért teljesít gyengén, mert megbabrálják a kocsiját, pontosabban szerinte a keréknyomással szórakoznak. A venezuelaival történt egy kisebb incidens is még a Q1 elején - majdnem összeütközött Esteban Gutierrez Sauberjével, de nem Maldonado hibájából. A mexikói újonc volt figyelmetlen, és később 10 rajthelyes büntetéssel felet érte. 

A folytatásban is a Red Bullok voltak a legkényelmesebbek, miközben a használt közepes keverékeken Hamilton 1:38. 104-es ideje volt a legjobb. Ez csak az utolsó percekben változott, amikor Grosjean és a Red Bullok is pályára hajtottak, és ez utóbbi páros kapásból átvette az első két helyet. A négyszeres bajnok 1:37.065-tel vezette a sort, mögötte ausztrál csapattársa bő két tizeddel maradt el. A Ferrarinál Alonso megint varázsolt, és a gyengélkedés ellenére harmadikként jutott tovább, miközben csapattársa, Massa csak a 15. helyre elegendő kört rakott össze. A brazil gyengélkedése kevésbé volt meglepő, nem úgy Rosberg kiesése. A német pénteken még nagyon optimistán a Red Bull üldözéséről álmodozott, most azonban csak a 14. legjobb időt autózta. A McLaren szintén jobbnak tűnt a szabadedzéseken, de ebből a csapatból is csak egy versenyző jutott tovább, Sergio Pérez személyében.  Button ráadásul további három pozíciót bukik a rajtrácson, mert pénteken az első szabadedzésen piros zászlós periódus alatt előzött.

Alonso mögött Bottas, Grosjean, Hülkenberg, Hamilton, Gutierrez, Pérez  és Kovalainen sorrend alakult ki, és ez utóbbi pilóta már egy másodpercen kívül volt Vettel legjobbjához képest.

Kiesők sorrendje: Daniel Ricciardo, Paul di Resta, Jenson Button, Nico Rosberg, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne.

A hajrában Pérez nyitott 1:38.074-gyel, ami az élmezőnyhöz képest igen gyengének mondható, hiszen pillanatokon belül Webber 1:36. 699-cel állt az élre, míg első nekifutásra Vettel csak második helyre sorolt be. A Red Bullok mögött Grosjean, Pérez, Kovalainen sorrend alakult ki, a top10 második fele csak az utolsó percekre hagyta gyorskörét. Az energiaitalosok versenyzői nagyot csatáztak a rajtelsőségért. Először Webber vágott neki az utolsó menetnek, és nagyjából két tizedet tudott javítani addigi legjobbján. Az első két szektorban gyorsabb volt német kollégájánál, de végül ez sem volt elegendő a pole-hoz. Vettel kicsivel több mint egy tizeddel volt gyorsabb, viszont a harmadik helyen záró Grosjean már nagyon csúnyán kikapott az RB9-esektől (Vetteltől több, mint nyolc tizedet kapott). Nico Hülkenberg a Sauberrel megverte a szombat délelőtt még remek időt autózó Hamiltont, aki így csak az ötödik helyről várhatja a szezon utolsó előtti megmérettetését. A top tíz második felében Alonso, Pérez, Kovalainen, Bottas és Gutierrez sorrend alakult ki. Ez utóbbi pilóta helyett Daniel Ricciardo léphet fel az ötödik sorba, hiszen még a Q1-ben történt incidensért Gutierrez 10 rajthelyet bukott. 

000 facebook_banner.jpg

A kvalifikáció végeredménye: 

időmérő - austin.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 austin időmérő amerikai nagydíj formula-1