2013. nov 21.

F1 Tudtad ezt a Brazil Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt a Brazil Nagydíjról?

Egy legendás helyszínnel, az interlagosi Autodromo Jose Carlos Pace versenypályával búcsúzik a 2014-es Formula-1-es évad, ahol ugyan idén nem fognak világbajnokot avatni, ugyanakkor nagyon sok versenyző különleges emlékekkel érkezik a brazil közönség elé. Elsősorban Felipe Massa, aki ferraris búcsúfutamát szurkolói előtt futhatja.

brazil gp.JPG

 

Idén a 41. Brazil Nagydíj kerül megrendezésre a Formula-1 történelmében, ebből 30 futam Interlagosban volt, míg tíznek a Rio de Janeiro közelében fekvő Jacarepagua adott otthont. Az első Brazil Nagydíjat 1973 februárjában rendezték meg Interlagosban, és a futamot stílusosan a hazai közönség sztárja, a Lotusban ülő Emerson Fittipaldi nyerte meg. A versenypálya  ekkor még 7.960  km hosszú volt, így Fittipaldit 40 kör után intették le elsőként. 1990 óta már a rövidített változaton körözhetnek a versenyautók. A jelenlegi pálya 4,309 km hosszú, azaz Monaco után a versenynaptár második legrövidebb pályája. Az interlagosi aszfaltcsík egyik azon öt – a jelenlegi  programban szereplő - helyszínnek, ahol  az óramutató járásával ellentétes irányba haladnak a pilóták (a többi Szingapúr, Korea, Abu Dhabi és a texasi Austin).

Ez idáig összesen 30 brazil versenyző állt rajthoz legalább egy F1-es versenyen, és közülük hárman, Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet és Ayrton Senna nyertek világbajnoki címet, azaz címeket, hiszen mindhárman többszörös bajnokok. Futamot összesen hat brazil nyert a szériában: Fittipaldi, Senna, Piquet, Carlos Pace, Rubens Barrichello és Felipe Massa. Közülük Barrichello az egyetlen, aki hazai közönsége előtt egyszer sem állhatott a pódium tetején.

A jelenlegi mezőny világbajnokai -Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Jenson Button és Sebastian Vettel – mindannyian nyertek már vb címet Brazíliában. Vettel az egyedüli, aki ezen kívül más helyszínen is ünnepelhetett bajnoki címet - Abu Dzabiban, Japánban és Indiában.

A futamgyőzelmek statisztikájában Alain Prost mondhatja magát a legsikeresebbnek, miután hat brazil futamon nem talált legyőzőre. A jelenlegi mezőnyből Felipe Massa és Mark Webber két-két diadallal büszkélkedhet, illetve Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel és Jenson Button pedig egy-egy győzelmet könyvelhet el. Hiányzik erről a listáról többek között Fernando Alonso, aki Interlagosban már hétszer is felállhatott a dobogóra, ám soha nem a legtetejére.

massa sisak interlagos 2013.JPG                        Massa ferraris búcsúfutamára készül ebben a sisakban (Fotó: Felipe Massa - Instagram)

Ami a konstruktőröket illeti, a McLaren 12 győzelemmel vezeti a brazíliai győzelmi listát közvetlenül a Ferrari (10) előtt, ugyanakkor a legutóbbi négy Brazil Nagydíjból hármat a Red Bull nyert meg.

Pole pozíciók örökranglistáján Ayrton Senna tartja a rekordot hazájában, hat rajtelsőséggel. Közülük négyet zsinórban szerzett meg 1988 és 1991 között. A jelenlegi mezőnyből Felipe Massa vezeti a sort három pole-lal, rajta kívül pedig Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg rajtolhatott egyszer-egyszer a legjobb helyről a brazil létesítményben.

A korábbi 40 Brazil Nagydíjon egyébként összesen 11-szer nyert a pole-ból rajtoló pilóta (27.5%). Interlagosban kicsivel jobb az arány, hiszen 30 versenyből 10-szer az első rajtkockából induló nyert (33%).

giancarlo fisichella - 2003.JPGA nyolcadik rajthely volt a legtávolabbi pozíció, ahonnan futamot nyertek Interlagosban. Ez volt az a vitatott futam, amit piros zászlóval megszakítottak, és előbb Kimi Räikkönent kiáltották ki győztesként, majd kiderült, hogy az előző kör eredményét figyelembe véve Giancarlo Fisichella a nyertes. A  finn következő versenyhétvégén, San Marinóban átadta a trófeát az akkor a Jordan csapat színeiben versenyző Fisichellának, így az olasz legelső F1-es győzelme duplán különlegesre sikerült.

A körrekordot Interlagosban a kolumbiai F1-es hős, Juan Pablo Montoya tartja még 2004-ből (Williams) 1: 11.473-as köridővel.

A legutóbbi 10 Brazil Nagydíjból hét futamon is be kellett hajtania a biztonsági autónak, összességében 12 alkalommal.

A Mercedes adatai szerint a versenyzők a kör 70 százalékában autózhatnak teljes gázzal az interlagosi pályán, a leghosszabb padlógázos szakasz pedig 16 másodpercig tart a 12 kanyar kijáratától az 1-es kanyarig. A pilóták egy körön belül átlagosan 42-szer használják a sebességváltót, ami a 71 körös versenytávon  2982 sebességváltást jelent.

Mérföldkövek:

- Carlos Pace (1975), Rene Arnoux (1980)  és Giancarlo Fisichella (2003) is itt szerezte meg első F1-es diadalát.

- Jody Scheckter 100. F1-es versenyét ünnepelte Brazíliában 1980-ban, Derek Warwick pedig 1989-ben. Nick Heidfeld 2008-ban 150. futamát kezdte meg a szériában.

-  Michael Schumacher 100. dobogós helyezésének örülhetett Interlagosban 2002-ben, míg Ayrton Senna 1993-as hazai győzelme egyben a McLaren 100. diadala volt.

- Jenson Button hétvégén 247. F1-es versenyén áll rajthoz, és ezzel a brit pilóták statisztikájában átveszi a vezetést Davide Coulthardtól, aki összesen 246 futamon indult Formula-1-es pályafutása során. 

 FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika forma-1 brazil nagydíj interlagos formula-1