2013. nov 22.

F1 A 2. edzésen Rosberg maradt az élen a Red Bullok előtt

írta: FormaNet
F1 A 2. edzésen Rosberg maradt az élen a Red Bullok előtt

Az első szabadedzéshez hasonlóan, most sem voltak ideális körülmények az interlagosi versenypályán, így a 90 perces szabadedzés nagy részét a garázsokban vesztegelve töltötték el a csapatok és pilótáik. Az élmenők közül sokan csak az utolsó 20 percben merészkedtek ki. Az extrém esős gumikat nagyjából ekkor lehetett leváltani köztes abroncsokra, amikkel végül Nico Rosberg lett a leggyorsabb a két Red Bull előtt. 

rosberg.JPG

Esőben folytatódott a szezon utolsó versenyhétvégéjének pénteki napja, és a hétvége további részében is hasonló időjárási feltételeket jósol a meteorológia, bár vasárnapra állítólag kicsit barátságosabb időben búcsúzhat a 2013-as Formula-1-es világbajnokság.

A csapatok most sem kapkodtak a munka kezdetével, és 20 perccel a zöld jelzést követően még csak Heikki Kovalainen és Jules Bianchi futott mért kört, természetesen extrém esőgumikon. További 20 perc elteltével még kilencen iratkoztak fel a tabellára, míg a mezőny másik fele a garázsokban pihent, az eső pedig kitartóan esett.

A Pirelli erre a hétvégére autónként két-két garnitúra 2014-es, közepes keverékű abroncsot is hozott teszt céljából a csapatoknak, de mivel csak ez a nap lett volna a prototípus kipróbálására, így nulla adattal az olasz cég semmivel nem lett okosabb. Vettel autójára délelőtt ugyan felrakták, ám pillanatokon belül újabb esőfelhő érkezett.

Félidőnél Rosberg 1:28.873-mal állt az élen, mögötte Mark Webber és Romain Grosjean duója sorakozott fel, kettő- illetve hat tizedes hátrányban. A Mercedes német pilótája egy kör után kibérelte a top helyet, majd csapatrádión közölte, hogy egyelőre befejezné a hajókázást. 

A Ferrarik az utolsó 20 percben már intermediate gumikon kezdték meg a munkát, az esőgumikkal pedig inkább spóroltak a hétvége további részére.

A szabályok értelmében a széria gumiszállítója egyébként négy szett intermediate és három szett esőgumit szállít hétvégére a versenyzőknek, de ha pénteken esik, abban az esetben a köztes abroncsokból egy extra garnitúrával segítik a gyakorlást. A csapatok persze így is spórolnak, mert szombatra és vasárnapra is jól jöhetnek az esőgumik, így sokan mindössze azt az egy plusz szettet használták egész nap. 

Az edzés utolsó harmadára mintha csendesedett volna a zuhé, és a Ferrarik után Vettel és Hamilton is a köztes gumikon csatlakozott versenytársaihoz, illetve rajtuk kívül is többen váltottak, köztük a 2-es számú Red Bullt vezető Webber is.

A négyszeres világbajnok második mért körében 66 ezredre megközelítette Rosberget, majd következő nekifutásra hét tizeddel meg is előzte. Webbernek először csak a harmadik helyet sikerült megkaparintania, de következő próbálkozásnál már felzárkózott német kollégája mögé. 

Az utolsó gyorskörökben tovább változott a sorrend, többek között az élen is, ugyanis Rosbergnek sikerült visszavennie elsőségét, miután ő is interekre váltott, és bő két tizeddel jobb kört rakott össze, mint az energiaitalosoknál versenyző honfitársa. Közben a csapattárs, Lewis Hamilton egy szép piruettel szórakoztatta a brazil közönséget, de a brit autója szerencsésen megúszta az incidenst. Végül Hamilton az ötödik helyre jött fel, közvetlenül Kovalainen mögé. 

A top10 második felében Jean-Eric Vergne, Felipe Massa, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo és Grosjean sorakozott, Alonso pedig 11. lett 1.6 tizedmásodperccel lemaradva Rosberg legjobbjától. Nyilván a különbségek és még a sorrend is csalóka ilyen feltételek mellett, ráadásul nem is sokat számít, hiszen ha a hétvége további részében sem tágítanak az esőfelhők, akkor az időmérőn és a versenyen is bármi megtörténhet.  

Mindenesetre, ha a vasárnapi szezonzáró versenyen is esni fog, úgy elvileg (az edzések alapján) a Mercedes méltó ellenfele lehet a Red Bullnak. Lewis Hamiltonnak ugyan nem sikerült megfelelően beállítani a kocsiját, de ez a probléma még szombatra orvosolható. 

Második szabadedzés eredménye: 

2. szabadedzés -interlagos.JPG000 facebook_banner.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 rosberg szabadedzés brazil nagydíj interlagos formula-1