2013. nov 23.

Búcsú egy igazi sportembertől - Webber utolsó F1-es futamára készül

írta: FormaNet
Búcsú egy igazi sportembertől - Webber utolsó F1-es futamára készül

Ezen a hétvégén Interlagosban a Formula-1-es paddock egyik leginkább kedvelt és tisztelt versenyzője, Mark Webber búcsút int a királykategóriának. Sok kolléga szerint az ausztrál profizmusa, mentalitása, szókimondó stílusa nagyon fog hiányozni a Formula-1-ből. A széria hivatalos weboldalán többek között versenytársa és jó barátja, Fernando Alonso, valamint egykori és jelenlegi csapattársak, Sebastian Vettel és David Couldhard búcsúznak a 12 év után távozó Webbertől.

mark webber - interlagos.JPG

Fernando Alonso, Ferrari

Mark versenyzőként egy nagy tehetség, és jó néhány érdekfeszítő pillanata volt a Formula-1-ben, és persze egy hatalmas sportember. Nagyon tisztelem őt a paddockban és azon kívül egyaránt. Hogy is mondjam, ő egy olyan versenyző, aki még a régi időkből való, a motorsportok iránti hatalmas szerelemmel és szenvedéllyel. Egy nagy tehetség, óriási támadó érzékkel. Hiányozni fog a Formula-1-ből, mert az új generáció már másabb. Azt nem firtatom, hogy jobb vagy rosszabb, egyszerűen csak más, és ezért mindannyiunknak hiányozni fog egy-, a még a régi idők stílusát képviselő nagyszerű versenytárs.

Dr Helmut Marko , a Red Bull motorsport tanácsadója

Mark részese volt - és jelentősen hozzájárult a Red Bull Racing négy világbajnoki címéhez, de ami ennél is fontosabb, nagy része volt a csapat fejlődésében, és Sebastian Vettel fejlődésében is. Az elején sok pályán gyorsabb volt Sebastiannál, így neki lehetett viszonyítási alapja a fejlődéshez. Nem volt könnyű őt legyőzni, és az, hogy végül nem sikerült vb címet szerezni, több tényező összjátékával magyarázható. De mindez már a múlt. Emberként Mark egy hatalmas harci szellem. Emlékszem 2008-ban Fudzsiban Mark halat vacsorázott, majd a verseny napján halálán volt, és még hányt is. Be akarta fejezni a hétvégét, de aztán legyőzte a problémákat és folytatta. Ebből kiderült milyen hatalmas akaraterő lakozik benne. Második helyen autózott, és jó esélye volt a győzelemre, de a biztonsági autós periódus alatt Sebastian hátulról beleszaladt, ami miatt visszaesett a nyolcadik helyre. Azt hiszem itt kezdődött kettőjük konfliktusa. Mark egy karnyújtásnyira volt első F1-es győzelmétől, ráadásul komoly egészségügyi nehézségekkel küzdött meg, majd egyszer csak elrabolták tőle a győzelmet. Ez nyilván nehéz helyzet volt. Azóta van egyfajta távolságtartó kapcsolat köztük, és ennél több sosem volt. Megemelem a kalapom előtte azért amiért úgy döntött, hogy a csúcson hagyja abba. túl sok versenyző van, aki megvárja, míg leereszt és felkérik a távozásra. Biztos vagyok abban, hogy az új projektben nagyon sikeresen fogja teljesíteni feladatait. Minden jót Mark!

webber - horner.JPGChristian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke

Mark egy kemény versenytárs, elkötelezett versenyző és egy határozott karakter. Megérdemelte mindazt a sikert, amit elért a Formula-1-ben. Nehéz lesz megszokni jövőre, hogy nem hallhatjuk már tőle a „cimbora” szót a csapatrádióban. Hiányozni fog – ő egy valódi versenyző.

Sebastian Vettel

Hatalmas tisztelet van bennem Mark iránt a pályán. Ami kettőnk kapcsolatát illeti, a média sok mindent eltúlzott, és úgy vélem, hogy ha szétnézünk más csapatnál, akkor a kölcsönös tisztelet szempontjából vannak nálunk sokkal rosszabb párosítások is. Persze arról is beszélhetünk, hogy két külön generációt képviselünk, így ebből a szempontból is nehéz lett volna barátságot kialakítani, de szerintem nem az a feladatunk, hogy a csapattársban megtaláljuk a legjobb barátunkat. Nyertünk négy konstruktőri címet a Red Bull Racingnek, és ez mindig emlékezetes marad. Biztos vagyok benne, hogy a Porschénál is ugyanolyan kemény versenytárs lesz mind amilyen a Formula-1-ben. Minden jót kívánok neki.

webber - newey.JPGAdrian Newey, a Red Bull műszaki igazgatója

Nagyon élveztem együtt dolgozni Markkal. Sokszor alábecsülik mindazt a munkát, amit a csapatért tett, pedig - Sebastiannal együtt - mindig nagyon értékes visszajelzéseket adott. Nem szeretném egyiket vagy másikat kiemelni ezen a téren, hiszen mindketten nagyban hozzájárultak az autó fejlesztéséhez. Hiányozni fognak a visszajelzései az autóról. 2010-ben nyilván nagyon közel került ahhoz, hogy megnyerje a bajnokságot, és ha a Michelin vagy Bridgestone abroncsok maradtak volna, akkor talán ő lett volna a bajnok. A Pirellikhez sosem sikerült úgy alkalmazkodnia, mint Sebastiannak. Hogy fog-e hiányozni a következő szezon változásai közepette az ő visszacsatolása? Valószínűleg igen, de a Formula-1-ben gyorsan változnak a dolgok, és semmi sem marad hosszútávon ugyanaz. Remélhetőleg Daniel (Ricciardo) is ugyanilyen hasznos lesz ebből a szempontból. Ki tudja? Marknak azt kívánom, hogy nyerjen Le Mans-ban. Jól tudom, mennyit jelent ez neki.

David Coulthard, egykori Red Bull versenyző, csapattárs

Nos az egy dolog, hogy jóban vagy rosszban vagy a csapattársaddal, vagy úgy általában milyen a kettőtök közti viszony. Nekem mindig az volt a jó, ha volt egy gyors csapattársam. Ezért is nagyon tisztelem Markot, mert mindig megvolt a sebessége. Persze aztán egy Sebastiannal került össze. Amit Mark örökségül hagy a Formula-1 számára az az, hogy mindig profin dolgozott, és ami a szívén az a száján, még akkor is, ha ez politikai szempontból nem feltétlen nyerte el egyesek tetszését. Ebben a tekintetben a régi idők versenyzőit képviselte. Majdnem bajnokságot nyert, de nyilván a majdnem az nem elég. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a paddockban szomorúan nézik távozását. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

000 facebook_banner.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

forma-1 webber motorsport autosport interlagos formula-1