2013. dec 03.

F1 Ecclestone értékel - Alonso túl korán feladata, Vettel a legjobb, Kimi egy sztárpilóta

írta: FormaNet
F1 Ecclestone értékel - Alonso túl korán feladata, Vettel a legjobb, Kimi egy sztárpilóta

A Formula-1 mindenható ura, Bernie Ecclestone ugyan nagy rajongója a Ferrarinak és Fernando Alonsónak, de ezzel együtt sosem rejti véka alá negatív kritikáit, melyek most leginkább a spanyol harci kedvének elvesztését célozták meg. Ecclestone kicsit csalódott a kétszeres világbajnokban, ugyanakkor ezzel párhuzamosan jövőbeni csapattársát, Kimi Räikkönent sztárpilótának nevezte idei teljesítménye kapcsán.

ecclestone - alonso.JPG

Fernando Alonso nem először bukta el a harcot Sebastian Vettellel szemben, de amíg tavaly például a mindvégig hatalmas küzdőszelleme óriási végjátékot eredményezett, addig a 2013-as szezon második felében szinte nyoma sem volt annak a „szamurájnak”, aki 2012-ben küzdött a trófeáért. 

Természetesen az autó versenyképessége is hagyott kívánnivalót maga után, főleg egy körön, amit mi sem bizonyít jobban mint az, hogy a spanyol pilóta 2001-es minardis debütálása óta most először fordult elő, hogy egész szezonban nem rajtolhatott az első sorból. Ettől függetlenül tény, hogy a szezon utolsó nyolc időmérő edzéséből ötször alul maradt csapattársával, Felipe Massával szemben, ráadásul ezt a sorozatot megelőzően néhány szokatlan dolog is történt a Ferrari háza táján.

A nyári szünetben Alonso nem csak elismerte, hogy a fejlesztések nem jártak sikerrel, de burkoltan figyelmeztette csapatát, hogy ha az augusztusi pihenő után sem lesz versenyképes az autó, akkor előbb-utóbb eljön az a pont, ahol kénytelenek lesznek búcsút inteni az idei bajnoki reményeknek. Az óvatos kritikára az tette fel a pontot, hogy amikor megkérdezték Fernandótól, mit szeretne születésnapjára, a spanyol így válaszolt: „Olyan autót, amilyen a többieknek is van.” Mindemellett éppen ezzel egy időben kiderült, hogy Alonso menedzsere felkereste a Red Bullt (állítása szerint pártfogoltja, Carlos Sainz Jr ügyében). Valószínűleg a csapatváltásról szóló spekulációk következménye volt, hogy a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo - közös együttműködésük alatt először – nyilvánosan bírálta versenyzője magatartását.

„Minden nagy bajnoktól, aki eddig a Ferrarinál versenyzett, azt kértünk, hogy a csapat érdekeit helyezze saját érdeke fölé. Ez az a pillanat, amikor le kell nyugodnunk, el kell kerülnünk a vitákat, és alázatosnak, eltökéltnek kell lennünk, hogy személyesen is hozzájárulhassunk a sikerhez, és ki kell állnunk az egész csapat mellett úgy a pályán, mint azon kívül” – figyelmeztette még nyáron Alonsót az elnök.

Ezt követően a Ferrari ászát ex csapatával, a McLarennel is összeboronálták, és mindeközben a pályán Alonso a Magyar Nagydíj utáni 39 pontos hátrányát év végére 155-re növelte legfőbb riválisával szemben. A Formula-1 nagyura, Bernie Ecclestone úgy véli, hogy a kétszeres bajnok idén már nyáron látványosan elvesztette harci kedvét, és ezért egy kissé csalódott is benne.

„Egy kicsit csalódtam Alonsóban, mert nagy rajongója vagyok neki és a Ferrarinak is, de azt hiszem most a szezon felénél feladta, amit az is bizonyít, hogy más csapatot keresett”- írta Ecclestone az idei szezon hivatalos Formula-1-es összefoglaló könyv előszavában.

Természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Ferrarinál már a nyár folyamán kiderült, hogy a fejlesztések nem az elképzelések szerint muzsikálnak, ráadásul az olaszok hangsúlyozták, hogy a Pirelli abroncsok év közbeni változtatása minden más csapatnál jobban visszavetette őket. A 83 esztendős brit milliárdos nem kívánt belemenni a részletekbe, de kritikája mellett hozzátette, hogy Fernando megérdemelne egy versenyképes kocsit.

„Nem tudom, hogy mindez rajta múlik-e, avagy azok az emberek nem végzik jól a munkájukat, akik mellette dolgoznak. Az biztos, hogy megérdemel egy versenyképes autót, amivel futamokat nyerhet, mindegy, hogy azt a Ferrari vagy egy másik csapat adja alá.”

Ecclestone természetesen a négyszeres világbajnokot, Sebastian Vettelt sem felejtette ki, mindemellett Alonso jövőben csapattársát, Kimi Räikkönent valamint az idén (is) sokat kritizált Pirellit is méltatta.

Vettelről: „Azt kell mondjam, hogy valószínűleg ő a legjobb versenyző, akivel valaha találkoztam.”

Kimiről: „Idén nyújtott teljesítménye alapján nyugodtan hívhatjuk sztárpilótának, főleg ha a rendelkezésére álló eszközöket nézzük”- utalt a Lotus nem mindig versenyképes formájára, és persze az anyagi problémákra.

„Egy remek csapatjátékos, és mind nekünk, mind pedig csapatának jó, hogy itt van. Ő egy szuper srác és egy igazi versenyző.”

A Pirelliről: „A Pirelli csodálatos munkát végzett. Azt mondtam nekik, hogy nem akarunk olyan gumikat, amik kibírnak egy teljes versenyt. Olyan gumikat akarunk, melyekről senki sem tudja, meddig fognak kitartani.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fernando alonso bernie ecclestone formula-1