2013. dec 11.

F1 Hülkenberg: Jó előérzeteim vannak 2014-re

írta: FormaNet
F1 Hülkenberg: Jó előérzeteim vannak 2014-re

Nico Hülkenberg Formula-1-es jövője néhány hete még kérdéses volt, de múlt héten végre hivatalossá vált, hogy egy év sauberes kitérő után a német tehetség visszatér a Force Indiához. Sokak szerint Hülkenberg egy top csapatot érdemelne, ő maga azonban úgy érzi, jelenleg jó helyen van, és nagyon pozitív érzésekkel várja az új korszakot.

nico hülkenberg.PNG

 

Az, hogy ismét a Force Indiához csatlakoztál, kicsit olyan, mintha hazatérnél. Milyen érzésekkel térsz vissza?

NH: Izgatott vagyok, hogy újra itt lehetek. Nagyon jól ismerem a csapatot, hiszen korábban két évet töltöttünk, szóval tényleg olyan, mintha haza érkeznék. Sok az ismerős arc, akikkel már dolgoztam együtt, így tulajdonképpen egy boldog találkozás lesz.

Már egy ideje pletykálták, hogy visszatérsz a silverstone-i központú csapathoz. Mikor lett ez végleges?

NH: A szezon vége felé már döntenem kellett a jövőmről. A Sahara Force India volt az a csapat, amely a számomra legjobb ajánlattal állt elő. Éreztem azt is, hogy szeretnék, ha visszatérnék, így az igazság az, hogy nem volt nehéz döntés.

Sokféleképpen alakult már az F1-es karriered. Mit gondolsz, hol tartasz most ezen az úton?

NH: Azt hiszem jó helyen vagyok, és egy versenyülés manapság sokat ér az F1-ben. Egy olyan csapat versenyzője vagyok, amely ambiciózus, és nagy céljai vannak a jövőre nézve. Persze szeretnék versenyeket nyerni, de még fiatal vagyok, és jövőre még csak a negyedik szezonomat kezdem meg a szériában Formula-1-es versenyzőként. Jövőre ráadásul egy új korszak kezdődik, és senki nem tudja, hogy melyik csapat végzi majd a legjobb munkát. Ugyanabban a helyzetben vagyok, mint a többiek. Az első versenyekig senki nem tudhatja, hogy mely csapatok lesznek versenyképesek.

Voltak félelmeid, hogy nem lesz helyed a 2014-es rajtrácson?

NH: Nyilván nem felejtettem el, hogy mi történt 2010 végén, de idén azért más volt a helyzet. Ismertem a lehetőségeimet, és komolyan sosem aggódtam azért, hogy nem lesz helyem jövőre.

Szóba kerülhet nálad valaha is egy sereghajtó csapat?

NH: Ez egy hipotetikus kérdés, nem olyasmi, amin most gondolkodnom kéne. És ahogy az imént is említettem, a 2013-as szezon nem lehet referencia a jövő évre nézve, hiszen egy teljesen új korszak kezdődik. Szóval nehéz megmondani, hogy mely csapatok alkotják majd jövőre a mezőny hátsó részét.  

Vitathatatlan, hogy a Force India a legjobb csapat a középmezőnyben, és Mercedes motorokkal fut majd a következő évben is. Lehetséges, hogy a jövő év a terveid szerint alakul?

NH: Nagyon jó előérzeteim vannak 2014-re vonatkozóan. A Sahara Force India egy olyan csapat, amely évről-évre folyamatosan erősödik, és már most nagyon sok időt és energiát fektettek a 2014-es évbe.

Mi a helyzet a motorral? Te is úgy gondolod, hogy a Mercedes V6-os erőforrása egy adu ász lesz 2014-ben?

NH: Nehéz bármit is biztosra mondani, de nagyon sok pozitívumot hallottam már erről.  A Mercedes régóta partnere a Sahara Force Indiának, és mindig is egy nagyon erős munkakapcsolat volt köztük. A Mercedes egy nagy márka, és szerintem nagyszerű csomaggal fog előállni.

A csapat még nem jelentette be, hogy kié lesz a másik ülés 2014-re. Azt mondtad, nem igazán befolyásol, hogy ki lesz a csapattársad, de ez valóban így van? Csapatként a Force Indiának nagyon fontos lenne, hogy mindkét pilóta pontokat szállítson…

NH: A Force Indiának mindig is olyan párosa volt, hogy ha lehetőség adódott, akkor mindkét pilóta pontot szerzett, és biztos vagyok benne, hogy ez jövőre sem lesz másként. Hogy ki lesz az, abba nekem nincs beleszólásom. Azt viszont tudom befolyásolni, hogy az autó minél jobb legyen, így erre fogok koncentrálni.

Mennyivel lesz könnyebb dolgod, hogy ismered már a csapatot és a munkafolyamatokat?

NH: Minden bizonnyal nagy segítség lesz. A kapcsolatok tekintetében is kényelmesebb helyzetben vagyok, és ez megkönnyíti a munkámat, mert tudom, hogy működnek a dolgok. Szóval ez egyértelműen pozitív dolog.

Elmondanád röviden, hogy mit csinálsz a tél folyamán?

NH: A következő napok és hetek pihentetőek lesznek. Haza megyek, és tartok egy kis szünetet, hogy feltöltődjek. Fontos, hogy kiélvezzem ezt a kis szabadidőt, hogy januárban ismét motiváltan térjek vissza. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá