2013. dec 12.

F1 A csapatfőnökök szerint is Vettel volt az év legjobb versenyzője

írta: FormaNet
F1 A csapatfőnökök szerint is Vettel volt az év legjobb versenyzője

A négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel újabb elismerést söpört be, ezúttal a Formula-1-es csapatfőnökök szavazata alapján lett az év legjobbja, az Autosport évenként összeállított top10-es listáján. A Red Bull sztárpilótáját legnagyobb riválisa, Fernando Alonso követi, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára Kimi Räikkönen állhatott fel, de pontszámok tekintetében a finn már jócskán lemaradt az előtte álló két versenytárstól.

sebastian vettel_2.jpg

 

Mondhatni már hagyománynak számít, hogy az Autosport kérésére a szezon végén minden egyes jelenlegi csapatfőnök összeállítja saját top10-es saját listáját, mégpedig a jelenlegi pontozási rendszer alapján (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1). A szavazás titkos, azaz mindenki név nélkül állíthatja fel saját rangsorát. Tavaly Sebastian Vettel világbajnoki címe ellenére 12 csapatvezető közül nyolcan Fernando Alonsónak adták a maximum pontszámot, és végül a spanyol össz. pontszáma 269 lett, míg a második helyen záró Vettelé 198.

Idén ezen a listán (is) a német végzett az élen, de a különbség nem volt akkora, mint 2012-ben. Alonso mindössze 35 egységgel maradt el a red bullos pilóta 248 pontja mögött.

"Sokat jelent ez az elismerés. A csapatfőnökök nyilván jártasak az F1-ben, mivel általában régóta benne vannak a sportban, és rengeteg versenyzőt láttak már. Bármennyire is nagy megtiszteltetés kívülállóktól elismerést kapni, de igazán jó érzés, hogy a bennfentesektől is ugyanezt kapom” – mondta Vettel az Autosportnak.

A tavalyi harmadik-negyedik helyezett, Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen is helyet cserélt, ezúttal a finn 158 pontot kapott, míg a Mercedes brit versenyzőjének 117 ponttal be kell érnie a negyedik hellyel. A top10 első felébe még Hamilton csapattársa, Nico Rosberg  fért be, majd őt követi Romain Grosjean, aki tavaly fel sem került erre a listára. 

A világbajnoki tabella harmadik helyén záró Mark Webber csak a nyolcadik lett közvetlenül Nico Hülkenberg mögött. A jövőre már ismét a Force India színeiben rajthoz álló német versenyző 2012-ben is hetedik lett ezen a szavazáson.

A kilencedik helyet megkaparintó Jenson Button az előző évhez képest négy pozíciót bukott, míg Felipe Massa ugyanúgy a 10. lett azzal a különbséggel, hogy csaknem fele annyi pontot kapott, mint tavaly. A brazil előző évben 27 pontot gyűjtött be, míg idén csak 14-et. 

A szavazás végeredménye:

1. Sebastian Vettel 248

2. Fernando Alonso 213

3. Kimi Räikkonen 158

4. Lewis Hamilton 117

5. Nico Rosberg 95

6. Romain Grosjean 76

7. Nico Hülkenberg 68

8. Mark Webber 66

9. Jenson Button 24

10. Felipe Massa 14

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá